Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Listă FINALĂ. Cine sunt cei…

Listă FINALĂ. Cine sunt cei opt candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și când ar putea fi numiți în funcții

După ce lista judecătorilor care-și doresc un mandat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost ținută în secret timp de două săptămâni de la expirarea termenului de depunere a dosarelor, astăzi, 17 octombrie, CSM a publicat pe site-ul instituției lista finală a candidaţilor înscrişi pentru funcţia de membru în CSM, dar și CV-urile și programele de activitate ale acestora.

Astfel, conform listei publicate, opt judecători candidează pentru ocuparea a şase funcţii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Şase dintre candidaţi au fost propuşi de către cele trei instanţe ierarhice: Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), Curţile de Apel (CA) şi Judecătorii. Astfel, pentru cele două locuri vacante care îi revin, din partea CSJ candidează doar doi judecători: Victor Micu, actualul preşedinte al CSM, promovat în funcţia de judecător la CSJ în 2017, şi Petru Moraru, magistrat promovat în instanţa supremă în iulie 2014, la scurt timp după ce Micu a devenit preşedinte al CSM. 

Şi din partea Curţilor de Apel (CA), pentru cele două locuri vacante, candidează doar două persoane: Nina Cernat, actuala membră a CSM, judecătoare la CA Chişinău din decembrie 2012, şi Alexandru Gheorghieş, preşedintele CA Bălţi din luna mai 2012.

Şi angajaţii Judecătoriei Chişinău au înaintat pentru cele două locuri vacante în CSM care le revin doar doi magistraţi: Anatolie Galben, care activează la sediul Râşcani al Judecătoriei Chişinău, şi Dorel Musteaţă, actual membru al CSM, fost judecător la Anenii Noi, promovat în perioada mandatului la Judecătoria Chişinău.

Totodată, doar doi judecători şi-au depus, personal, candidaturile la funcţia de membru al CSM: Gheorghe Balan şi Viorica Puică, ambii de la Judecătoria Chişinău.

Pentru calitatea de membru supleant al Consiliului Superior al Magistraturii candidează Luiza Gafton, înaintată de CSJ, Anatolie Pahopol și Sergiu Furdui de la CA Chișinău și Gheorghe Balan, judecător la Judecătoria Chișinău. Ultimii trei și-au depus personal candidaturile, nefiind înaintați de judecătoriile în cadrul cărora activează.

Conform unui comunicat al instituției, alegerea membrilor permanenţi și supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii urmează să aibă loc pe 20 octombrie 2017 în cadrul unei ședințe extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor.

Citiți și: Cine sunt şi ce avere au pretendenţii la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii