Lista celor 32 de pretendenți de a verifica declarațiile funcționarilor și a-i sancționa pentru averi nedeclarate
Dintre cei 43 de candidați care au depus dosarele în concursul pentru funcția de inspector de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), doar 32 au fost admiși în competiție. Aceștia urmează să susțină la 21 mai proba scrisă. Potrivit noului cadru legislativ, viitorii inspectorii de integritate ai ANI vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni.
Dosarele depuse de 11 candidați au fost respinse pe motiv că pretendneții nu au întrunit condițiile de participare, printre care: studii superioare juridice sau economice și experiență de cel puțin doi ani, în ultimi patru ani, în domeniile respective.
Lista candidaților admiși la concursul pentru suplinirea funcţiei de inspector de integritate:
1. Chiriac Eugeniu,
2. Gorceac Vladislav,
3. Bânzari Alexandru,
4. Morari Igor,
5. Rotaru Valeriu,
6. Olari Alexandru,
7. Nicolaev Ion,
8. Buzu Radion,
9. Culicovschi Constantin,
10. Sandu Igor,
11. Dascăl Dumitru,
12. Negruţă Nichita,
13. Gruia Andrei,
14. Budan Ion,
15. Axenti Diana,
16. Jereghi Mihail,
17. Cojocari Serghei,
18. Furculiţa Veaceslav,
19. Carauş Tatiana,
20. Găluşcă Eduard,
21. Creţu Ion,
22. Moloşag Victor,
23. Ciorici Pavel,
24. Cecoltan Andrei,
25. Cîrdei Vladislav,
26. Zamşa Alexandra,
27. Zaica Iurie,
28. Veveriţa Victor,
29. Zavatin Adrian,
30. Roşca Corneliu,
31. Griciuc Ada,
32. Armanu Igor
Proba scrisă este stabilită la data de 21 mai curent în sediul Academiei de Studii Economice a Moldovei, mun. Chișinău, str. Bănulescu-Bodoni, 61. Începutul probei scrise – ora 14.00. Înregistrarea candidaților – ora 13.20 – 13.55.
De aproape doi ani, funcţionarii de stat și demnitarii din R. Moldova care-şi ascund averile duc o viaţă lipsită de griji. Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora nu mai sunt verificate de nicio instituţie, toate sesizările privind posibile diferențe între veniturile raportate și averile pe care le dețin sunt arhivate şi păstrate pentru viitorii inspectori de integritate.
Autoritatea Națională de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, este unica instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor, însă a fost nefuncțională mai bine de doi ani. După mai multe încercări nereușite de alegere a unui președinte al Autorității, pe 22 decembrie 2017 ANI a anunțatcă Rodica Antoci a susținut cu succes proba de testare la detectorul comportamentului simulat (poligraf), iar l-a scurt timp, președintele igor Dodon a semnat decretul de numire a acesteia la șefia instituției. Totodată, vicepreședinte al ANI a fost numit Lilian Chișca, fost şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor din cadrul Centrului Național de Integritate, predecesoarea ANI.
Alte articole și știri despre Autoritatea Națională de Integritate puteți citi AICI
Foto antet: simbol