Judecătoria Chișinău ar fi adoptat o încheiere care reduce pedeapsa lui Filat
Pedeapsa cu nouă ani de închisoare pe numele ex-premierului Vlad Filat ar fi fost redusă cu 685 de zile, adică un an și nouă luni, scrie realitatea.md. Se întâmplă după ce marți, 30 iulie, magistratul Constantin Damaschin de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis o încheiere, în acest sens, în baza plângerii privind condițiile de detenție, depusă de Vad Filat.
Pe portalul instanțelor naționale de judecată încheierea nu a fost făcută publică, iar avocatul ex-premierului nu a răspuns la telefon, pentru a face precizări referitor la prevederile deciziei. La apeluri nu a răspuns nici grefiera judecătorului Damaschin, pentru a afla când urmează a fi publicată decizia.
La baza încheierii ar sta și hotărârea CtEDO din 28 februarie 2019, care enunță că din 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare noi modificări la Codul de procedură penală, respectiv, reclamanții care s-au plâns în instanța europeană pe condițiile materiale inadecvate de detenție, lipsa asistenței medicale corespunzătoare, precum și lipsa unui remediu efectiv pentru realizarea drepturilor lor, pot depune noi apeluri în instanțele naționale, pentru a denunța condițiile de detenție.
Potrivit deciziei CtEDO, persoanele respective pot obține recunoașterea încălcării la nivel național, iar ulterior, în caz contrar, pot apela din nou la CtEDO.
Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești.
La 15 octombrie 2019, Vlad Filat va împlini patru ani de când este află în detenție. Respectiv, odată cu reducerea pedepsei cu 685 de zile, Vlad Filat ar urma să mai stea după gratii încă circa trei ani și trei luni.
Codul de Procedură Penală mai prevede că ex-premierul ar avea dreptul să depună o cerere întru eliberarea înainte de termen, odată ce a ispășit două treimi din pedeapsă.
Pe portalul instanțelor naționale de judecată încheierea nu a fost făcută publică, iar avocatul ex-premierului nu a răspuns la telefon pentru a face precizări referitor la prevederile deciziei.
Vladimir Filat a fost condamnat de intanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. La baza condamnării fostului premier stă autodenunțul primarului de Orhei și businessmanului Ilan Șor, învinuit în două dosare privind fraudele de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Acesta a declarat că i-a dat lui Vlad Filat mită în valoare de 250 de milioane USD. În baza autodenunțului, la 15 octombrie 2015, liderul PLDM a rămas fără imunitate de deputat, după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat acest lucru în cadrul ședinței Parlamentului. Pentru aceasta au votat 79 de aleși ai poporului.
Într-un interviu pentru ZdG, avocatul Victor Munteanu a precizat că Vlad Filat a depus două cereri la CtEDO: prima vizează ilegalitățile care ar fi fost admise până la pronunțarea sentinţei în prima instanţă, iar cea de-a doua cerere, aspecte privind examinarea în instanță a dosarului. Fostul premier a invocat încălcarea dreptului la viață și siguranță, deținerea în condiții inumane și degradante, examinarea dosarului cu ușile închise.