(FOTO) Procurorii au prezentat schemele tentativei de omor asupra lui Vlad Plahotniuc
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, schemele în baza cărora au „lucrat” cei șapte membri ai unei grupări criminale, pentru pregătirea omorului asupra lui Vlad Plahotniuc.
Vitalie Busuioc, adjunct-interimar al procurorului-șef al PCCOCS, împreună cu Ion Iachimov, șef al Inspectoratului Național de Investigații, au prezentat schema relațională între cei care au pregătit această tentativă de omor.
„A fost finalizată urmărirea penală și transmisă în judecată cauza penală privind învinuirea a șapte persoane în pregătirea omorului asupra cetățeanului Vladimir Plahotniuc. Cei șapte erau membri ai unei grupări criminale din Ucraina. În 2016 autoritățile din Ucraina urmăreau o grupare criminală de acolo care se ocupa de șantaj, omoruri. Atunci ei au aflat că se pregătește un omor în R. Moldova. Când autoritățile ucrainene au aflat asta, ne-au anunțat. Noi nu știam cine urma să fie ucis. Când au devenit cunoscute mai multe circumstanțe și ținta atacului, au fost efectuate percheziții și reținuți făptuitorii. La stabilirea tuturor etapelor ne-au ajutat și inculpații, care au oferit mai multe detalii în acest caz. Nouă persoane au dat declarații, o parte și-au recunoscut vina, o parte parțial, dar sunt și cei care au făcut declarații, dar nu-și recunosc deloc vina”, susține Busuioc.
În același timp, Ion Iachimov, șef al Inspectoratului Național de Investigație, a prezentat numele și profilul celor implicați în organizarea și comandarea acestui omor. „Toate persoanele implicate, printre care Grigori Caramalac, Valerian Zabolotnîi, Iurie Parhomenco, Dumitru Șevcenco, Igor Melnic, Stepan Chirov, Eduard Șațchi, Igor Șevcenco și Vasile Dragulea, au antecedente penale: pentru păstrarea armelor, fie că omoruri la comandă sau violuri, jaf, huliganism, banditism și contrabandă… Grigore Caramalac, cel care a făcut comanda, s-a adresat la Zabolotnîi Valerian – vecepreşedintele Fundaţiei IFAVIS. Acesta i-a implicat pe Chirov Stepan – apropiat al interlopului Caramalac și Șevcenko Dmitri. După care, Chirov Stepan și Zabolotnîi Valerian l-au atras în schemă pe Parhomenco Iurie care, integrându-se în rolul activ de planificare a omorului și cunoscând că nu va reuși să execute un omor de unul singur și că va fi lichidat la comanda lui Caramalac, a apelat la Alexandru Adamovici, cetățean al Ucrainei, cunoscut în lumea interlopă din țara vecină. Acesta din urmă a atras alte două persoane: Pavel Evtușenko și Bogdan Mîțac – toți trei au venit de trei ori în R. Moldova, având scopul stabilirii țintei și studierea itinerarului… Am făcut foarte multe interceptări, urmăriri vizuale și a fost colectată multă informație de la furnizorii de informație electronică din R. Moldova și Ucraina. În urma perchezițiilor efectuate în R. Moldova și Ucraina, au fost ridicate multe telefoane mobile, folosite de această grupare criminală”, a menționat Iachimov.
Amintim că după câteva zile de la tentativa de omor, Vitalie Busuioc declara că gruparea criminală reținută în Ucraina a fost plătită cu o sută de mii USD și urma să primească tot atât după executarea omorului. „Învinuiții nu vor să vorbească despre suma exactă pe care urmau să o primească”, adaugă Busuioc. Întrebat de jurnaliști de ce procurorii oferă atât de multe detalii în acest dosar, în timp ce în altele nici măcar nu se spune vreun nume al bănuitului, Busuioc a menționat că acesta este un drept legal. „Noi am dat atâtea detalii, pentru că e un act public de învinuire și pentru că dosarul este trimis în instanța de judecată. Legea ne oferă această posibilitate să venim cu anumite detalii. Asta nu e toată informația pe care o avem, este doar o mică parte din ceea ce am reușit să acumulăm”, a subliniat adjunct-interimarul procurorului-șef al PCCOCS.
Cine este procurorul care se ocupă de acest caz
Procurorul care se ocupă de dosarul penal privind tentativa de omor asupa lui Vlad Plahotniuc a gestionat în ultimul timp mai multe dosare sonore în R. Moldova. În gestiunea lui Busuioc se află dosarul de escrocherie, spălare de bani și depășire a atribuțiilor de serviciu, deschis în noiembrie 2015 pe numele a cinci persoane, printre care și directorul MoldovaGaz, Alexandru Gusev. Acestea au pus în aplicare o schemă frauduloasă prin intermediul căreia erau spălate sume importante de bani, iar pierderile în rețeaua de distribuție a gazelor naturale erau incluse în tarife și achitate de consumatori.
Vitalie Busuioc gestionează și dosarul penal pornit pe numele lui Renato Usatii în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunțov. Anunțat în căutare internațională de către autoritățile de la Chișinău, primarul de Bălți spune că Vlad Plahotniuc ar fi fost cel care a vrut să-l omoare pe bancherul rus.
Vitalie Busuioc a fost numit în funcția de procuror al Secției coducere a urmăriii penale în organele centrale al MAI și SV din cadrul Direcției exercitare și conducere a urmării penale a Procuraturii Generale în iulie 2011. În ianuarie curent, Vitalie Busuioc a fost numit adjunct-interimar al procurorului-șef al PCCOCS.
În funcția sa actuală, Busuioc a ieșit în mai multe confrințe de presă pentru a da declarații pe dosarele de rezonanță aflate în gestiunea PCCOCS, precum cel de spionaj și trădare de patrie deschis pe numele fostului deputat Iurie Bolboceanu.
Averea procurorului este una destul de modestă, comparativ cu alți colegi de la PG. În ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2015, Vitalei Busuioc indică un salariu la Procuratura Generală de 89 372 de lei, o mie de lei drept salariu la Institutul Național al Justiției și 6 132 euro drept venit în urma unui contract de cesiune a creanței, după ce în 2011 a semnat un contract de investiții cu firma de construcții „Basconslux” SRL. La capitolul imobile, Vitalie Busuioc declară un apartament de 71 m.p. obținut în 2008 în urma unui contract de învestire a capitalului privat. La momentul declarării veniturilor, procurorul conducea un automobil de model Toyota Camry, cumpărat cu 160 de mii de lei.
Amintim că, în cadrul unei operațiuni comune, la 7 aprilie curent, procurorii din R. Moldova și cei din Ucraina au reținut 17 membri ai unei grupări criminale internaționale, care ar fi intenționat să comită un asasinat asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Dintre aceștia 8 au fost reținuți pe teritoriul R. Moldova, iar 9 – pe teritoriul Ucrainei. În urma perchezițiilor, au fost depistate și ridicate armele și alte obiecte care urmau a fi folosite la comiterea atentatului, precum: patru aruncătoare de grenade, două pistoale model CZ cu amortizator, cartușe, stații radio, telefoane mobile, obiecte pentru deghizare.
Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă ani grei de închisoare pentru tentativă de omor – de la 10 până la 20 de ani.
Citiți aici:
(VIDEO) Cum era plănuită asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Film documentar amator sau operațiune a organelor de drept?
Precizările IGP referitor la tentativa de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc pentru 200 de mii de dolari