Fostul şef al AO „Lăstăraş”, reţinut: CNA a identificat 10 automobile, 8 imobile, arme și vile date în chirie
Bani, apartamente, maşini, arme, o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, o şcoală privată şi alte afaceri, care aparţin familiei fostului şef al Asociației Obștești „Lăstăraş” – sunt bunurile care au fost supuse percheziţiilor de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, peste jumătate de milion de lei, în valute diferite, au fost ridicaţi de la domiciliul bănuitului – bani provenienţa cărora urmează să fie stabilită.
UPDATE: Fostul şef al Asociației Obștești „Lăstăraş”, plasat în arest preventiv în penitenciarul nr.13
Fostul preşedinte al Asociaţiei obşteşti „Lăstăraş”, Bogașevschi Dorian, a fost reţinut cu puţin timp în urmă de ofiţerii CNA. Bărbatul este bănuit că şi-ar fi însuşit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinţii copiilor care frecventau grădiniţa nr.199 „Lăstăraş” din capitală.
Într-un comunicat de presă al CNA se menționează că pentru a efectua acţiunile de urmărire penală, ofiţerii CNA au fost nevoiţi să forţeze uşa de la intrarea în apartamentul bănuitului, deoarece acesta s-a baricadat în casă, refuzând să se conformeze cerinţelor legale. Intervenţia echipei speciale a CNA a fost necesară şi pentru a intra în sediul Asociaţiei „Lăstăraş” care se află în curtea grădiniţei 199. De la faţa locului, CNA a ridicat mai multe documente, contracte, înscrisuri, acte contabile etc. – toate acestea fiind relevante pentru anchetarea cazului sub toate aspectele. Totodată, CNA a ridicat și 500 de mii de lei.
CNA şi procurorii investighează modul în care mai mulţi părinţi, copiii cărora frecventează grădiniţa 199 Lăstăraş, au fost obligaţi să achite sume între 1200 şi 1400 de lei lunar în fondul Asociaţiei pentru diferite activităţi. În afară de aceste taxe, părinţii achitau şi pentru alte necesităţi ale grădiniţei, iar dacă refuzau erau ameninţaţi cu transferarea copiilor în grupe slab dotate sau cu exmatricularea din instituţia preşcolară.
În prezent, ofiţerii CNA urmează să analizeze probele acumulate în urma percheziţiilor şi să demonstreze dacă banii colectaţi de la părinţi în perioada anilor 2015-2017 au fost folosiţi pentru procesul de educaţie şi instruire a copiilor sau în interesul personal al familiei bănuitului.
„Potrivit actelor ridicate în cadrul percheziţiilor, baza de odihnă „Mesteacănul”, al cărei proprietar este bănuitul, ar fi fost cumpărată în anul 2016, iar în perioada 2016-2017, pe teritoriul zonei de agrement au fost efectuate reparaţii. Totodată, ofiţerii de urmărire penală au identificat 10 automobile de model Mercedes, Jaguar, BMW, Pontiac, Audi, Fiat, care aparţin bănuitului cu drept de proprietate, precum şi mai multe arme”, precizează CNA.
Investigaţiile în această cauză continuă. CNA solicită persoanelor care au informaţii relevante pentru cauză sau care au avut de suferit de pe urma acţiunilor bănuitului, să se adreseze la Centrul Naţional Anticorupţie.
Conflictul a pornit de la faptul că mai mulți părinți care își duc copii la această grădiniță s-au plâns că sunt nevoiți să plătească lunar câte 1400 de lei pentru diverse activități care ulterior nu mai aveau loc. Potrivit primarului interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, fostul director al grădiniţei „Lăstăraş” din Capitală s-a aflat în funcţie timp de 28 de ani. După ce a plecat, concursurile pentru postul de director şi cel de preşedinte al Asociaţiei Obşteşti Lăstăraş, au fost câştigate de fiul şi de nora sa. „Bogașevschi Eugenia a fost director timp de 28 de ani. La concurs a participat Bogaşevschi Dorian, care este fiul şi Ceauşeac Iana, soţia fiului. Iana Ceauşeac a fost numită director, iar Bogaşevschi Dorian, directorul Asociaţiei Lăstăraş”, a declarat anterior primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.