Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fosta șefă de la ARBI…

Fosta șefă de la ARBI va continua să activeze în cadrul CNA

După un an de activitate în funcția de șefă a Agenției Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI), Otilia Nicolai și-a dat demisia din funcție, cu permisiunea de a fi numită într-o altă funcție din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).

Potrivit CNA, Otilia Nicolai și-a dat demisia din motive personale, solicitând să fie numită în funcția vacantă din cadrul Direcției generale urmărire penală. Potrivit unei hotărâri, Colegiul CNA a luat act de demisia Otiliei Nicolai din funcția de șef al ARBI, care va continua să activeze în cadrul CNA, doar că într-o altă funcție.

Totodată, CNA informează că în scurt timp va demara concursul pentru suplinirea funcției vacante de șef al ARBI. În concurs se pot înregistra persoanele cu studii superioare juridice, care au o vechime în muncă în organele de drept de cel puțin șapte ani, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător în instanțele judecătorești naționale sau internaționale, de ofițer de urmărire penală sau ofițer de investigații.

Din 2002 şi până în 2006, Otilia Nicolai a fost inspector în Biroul de investigaţii operative în cadrul Direcţiei Generale Teritoriale (DGT) Chişinău a CCCEC. În 2006, pentru o scurtă perioadă ajunge ofiţer superior de urmărire penală în cadrul DGT Chişinău a CCCEC, fiind promovată în acelaşi an în funcţia de ofiţer superior de urmărire penală pe cazuri excepţionale. Şi-a păstrat funcţia şi în 2012, după reorganizarea instituţiei, iar în 2015 devine şefa Serviciului recuperare active din cadrul Direcţiei Generală Urmărire Penală (DGUP) a CNA, în care a îndeplinit atribuţii similare cu activitatea ulterioară a ARBI.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Otilia Nicolai a ridicat un salariu de 250 de mii de lei de la CNA, iar soțul său, cu care a fost colegă în cadrul CNA, procurorul Anatolie Tăietu, a primit un salariu de 178 de mii de lei. Soțul fostei șefe de la ARBI a mai primit în 2017 o donație de 100 de mii de lei. Cei doi soți declară un apartament de 70 m2 și au în folosință un automobil de model Volvo XC60, fabricat în 2015, și un automobil de model Toyota Camry, fabricat în 2008.

În 2009, Otilia Nicolai a fost decorată de preşedintele Vladimir Voronin cu Ordinul „Credinţă Patriei”, clasa III, „pentru merite în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei şi criminalităţii economico-financiare, îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu şi înalt profesionalism”, aceasta fiind una din puţinele menţiuni în public despre Otilia Nicolai.