Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După ce a apărut în…

După ce a apărut în presă, un președinte de instanță și-a dat demisia

Ghenadie Eni, președintele Curții de Apel Cahul și-a dat demisia din funcția de judecător și președinte de instanță. Decizia magistratului a venit la doar câteva săptămâni după ce ZdG a scris că magistratul a obținut recent un teren de la primăria Cahul, chiar în perioada în care pe rolul acestei instanțe era un dosar care viza câțiva funcționari locali, inclusiv pe deja fostul primar, Petru Burlacu.

La începutul lunii iunie 2015, ZdG, dar și alte câteva instituții media scriau că Ghenadie Eni, preşedintele Curţii de Apel Cahul a primit de la autorităţile publice locale un teren pentru construcţia unei case de locuit, teren pe care l-a solicitat încă în anul 2009. „Tranzacţia” a avut loc chiar înainte ca instanţa pe care Eni o conduce(a) să examineze un dosar în care primarul de Cahul şi arhitectul oraşului au fost obligaţi de prima instanţă să achite unui om de afaceri local o sută de mii de lei. Judecătorul susţinea că la mijloc ar fi doar o simplă coincidenţă, în timp ce avocatul omului de afaceri considera că înţelegerea s-a făcut pentru ca la Curtea de Apel Cahul primarul şi arhitectul să câştige dosarul.

Articolul integral îl puteți vedea AICI.

La scurt timp după apariția acestui articol, magistratul și-a anunțat demisia, iar pe 30 iunie 2015, prin decretul președintelui Timofti, Eni a fost eliberat din funcția de judecător și din cea de președinte al Curții de Apel Cahul. Pe 7 iulie 2015, CSM a numit un președinte interimar, pe Galina Vavrin.

Ghenadie Eni a fost judecător din 1999, iar din 2011, preşedintele CA Cahul, după ce a condus şi Judecătoria Cahul. În 2012, acesta a fost ales în calitate de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul CSM. Conform informaţiilor din declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2013, Eni deţine trei terenuri agricole, două apartamente, unul de 52 m. p. şi altul de 21 m. p., şi un autoturism Volkswagen Bora, fabricat în 2002, pe care-l conduce în bază de comodat.