Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dodon vrea să fie înțeles…

Dodon vrea să fie înțeles corect: PDM propune „distrugerea și prihvatizarea alegerilor”

Șeful statului Igor Dodon consideră că introducerea votului uninominal este o reformă nedemocratică, care distruge sistemul partinic din R. Moldova, de aceea proiectul democraților „nu va trece”. Reacția președintelui vine după ce liderul PDM, Vlad Plahotniuc a declarat că va iniția modificări ale sistemului electoral prin introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. Dodon recunoaște că știa de mult despre „dorința democraților de a impune un asemenea sistem de alegeri”, dar se arată convins că „fracțiunea Partidului Socialiștilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament”.

„Vreau să fiu înțeles corect. Eu consider că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice. Dar nu așa cum propune PDM, nu prin distrugerea partidelor și prihvatizarea alegerilor.

Opinia mea este că, în perspectivă, ar trebui să venim cu cîteva modificări esențiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual. Mai întîi de toate, trebuie să oferim dreptul diasporei să fie mai prezentă în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova. Numai în Rusia există sute de mii de cetățeni care sunt limitați în dreptul lor de a vota, de a-și exprima mai ferm poziția lor politică. Aproape la fel stau lucrurile și în Europa.

Apoi, trebuie să implicăm mai mult cetățenii noștri din stînga Nistrului. Să deschidem secții de votare în Transnistria, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova. Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral”, reacționează Dodon prin intermediul unui comentariu publicat pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului propune însă alte modificări: reducerea numărului de deputați în Parlament, de la 101 la 71, implicarea cetățenilor din Transnistria și din diaspora.

„Pornind de la toate cele menționate, consider că inițiativa PDM-ului, lansată azi de liderul lor Vlad Plahotniuc, este inacceptabilă. Sistemul electoral trebuie să fie reformat, dar nu așa cum propun ei, nu prin metode care îl schimbă din temelii”, scrie Dodon.

Într-un briefing de presă susținut astăzi, omul de afaceri și liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, care a format acum un an, în jurul partidului său o majoritate parlamentară, recunoaște că cei mai mulți dintre deputații din Parlamentul R. Moldova nu reprezintă interese cetățenilor, deoare au fost numiți pe „alte criterii decât cele de reprezentativitate politică”. Acesta susține că din acest motiv,  există o prăpastie între oameni și politicieni, iar problema constă în faptul că cetățenii nu dețin control asupra parlamentarilor decât o dată în patru ani, când au loc alegerile. Plahotniuc a admis că la acest moment clasa politică este caracterizată de „traseims politic”, „corupție” și „incompetență”, iar soluția pentru disciplinarea aleșilor poporului este introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare.

Foto:agora.md