Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PDM îi cere lui Robu…

PDM îi cere lui Robu să anuleze ordonanţa privind pornirea unui dosar penal pentru uzurparea puterii în stat

Fostul premier Pavel Filip, dar și foștii miniștri Monica Babuc, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc, deputați în noul Parlament, au înaintat o plângere în adresa Procuraturii Generale prin care solicită anularea ordonanței procurorului general interimar, Dumitru Robu, emisă pe marginea denunțului depus de Andrei Năstase în privința uzurpării puterii de stat.

Deputații democrați solicită anularea ordonanței respective, în caz contrar o vor ataca în instanța de judecată săptămâna viitoare.

Aceștia precizează că decizia lui Dumitru Robu de a iniția o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat este ilegală, în condițiile în care fostul procuror general interimar, Igor Popa, a refuzat începerea urmării penale pentru că nu exista „fapta infracțiunii”. Deputații din fracțiunea Partidului Democrat mai subliniază că Robu a depășit competențele procedurale atunci când a anulat ordonanța de refuz emisă de Igor Popa, or acea ordonanță putea fi anulată doar de Popa: „Norma legală nu permite substituirea procurorului care a emis ordonanța cu un alt procuror la anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale”.

Totodată, PDM mai declară că acest dosar este unul exclusiv politic, intentat „la indicația politicienilor de la guvernare cu scopul de a se răzbuna pe opoziția democrată”.

Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a anulat la 5 august, ordonanța de refuz semnată de Igor Popa și a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, PG preciza că au fost constatate „erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale” de către fostul procuror general interimar, Igor Popa, din 23 iulie 2019.

Prin denunțul depus, Andrei Năstase a cerut Procuraturii ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc și tragerea acestuia la răspundere, precum și tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, pe motiv că între 7-9 iunie ar fi „aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției R. Moldova, în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și grupării criminale, conduse de acesta, să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului Guvern condus de Filip Pavel”.