(doc) Oficial: DIICOT despre dosarul în care este vizat Plahotniuc
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România a confirmat pentru ZdG că instituția a pornit urmărirea penală după un demers al controversatului om de afaceri Veaceslav Platon în care sunt vizate fapte a mai multor reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), printre care și ale liderul formațiunii, Vladimir Plahotniuc.
„În dosarul penal înregistrat la noi s-a dispus intentarea urmăririi penale in rem, adică nu față de persoane, ci față de faptă, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune șantaj și spălare de bani. În cauză se efectuează în continuare cercetări pentru lămurirea tuturor aspectelor. Alte aspecte nu pot fi comunicate la acest moment”, se arată într-un răspuns oficial oferit de DIICOT.
ZdG a solicitat informații de la DIICOT după ce, luni, 13 noiembrie 2017, postul Jurnal TV a prezentat o ordonanță privind începerea urmăririi penale la data de 17 aprilie 2017, după un denunț înregistrat în România de Veaceslav Platon, controversatul businessman condamnat penal în R. Moldova, care a avut, anterior, mai multe relații de afaceri cu un alt om de afaceri și politician controversat, Vladimir Plahotniuc.
Plângerea penală a lui Veaceslav Platon a fost înregistrat la DIICOT la data de 2 august 2016. În ea, Platon cere anchetarea lui Vladimir Plahotniuc pentru constituirea unui grup infracțional organizat, spălarea banilor, înșelăciune, șantaj, influențarea declarațiilor, instigare la represiune nedreaptă și instigare la abuz în serviciu, fiind descrise mai multe relații de business pe care Platon le-a derulat cu Plahotniuc prin intermediul deputatului Vladimir Andronachi, actualului președinte al Parlamentului, Andrian Candu. Platon a declarat că a fost o victima „unei activităţi infracţionale concepute în mod minuţios de către Vladimir Plahotniuc” în procesul de vânzare/cumpărare a acțiunilor de la „Victoriabank”, „Banca de Economii” „ASITO”, „Victoria-Asigurări” și „AlfaEngineering”.
DIICOT a deschis un dosar penal „pe fapte” la aproape opt luni de la plângerea depusă de Platon, iar urmărirea penală vizează doar paatru posibile infracțiuni din denunț: constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, înșelăciune și spălare de bani.
Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM a declarat presei că liderul partidului, Vladimir Plahotniuc „nu este vizat în niciun dosar penal pe teritoriul României”. Acesta a calificat informațiile apărute în presă drept o „campanie de manipulare” și „un fals grosolan” care reprezintă un „început prematur al campaniei electorale din partea partidelor politice”. Acesta a solicitat instituțiilor mass-media să nu tolereze astfel de „povești inventate, venite din pușcării”. Gamurari a admis însă că dosarul penal este inițiat pe fapt, precizând că „în orice situație, când cineva depune o plângere de acest gen, organele respective de resort sunt obligate să pornească urmărirea penală”.