Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Justiție în blocaj. Asociația…

DOC Justiție în blocaj. Asociația judecătorilor a acționat CSM în judecată, iar magistrații evită să examineze cererea

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a depus o contestație la Curtea de Apel Chișinău privind decizia Consiliului Superior al Magitraturii de astăzi, 19 septembrie, de a amâna examinarea cererii unor judecători privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară.

Judecătorii care și-au pus semnătura pe cererea privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară cer ca aceasta să fie examinată mâine, de membrii CSM.

Contestația depusă de către grupul de judecători a fost repartizată spre examinare judecătoarei Malîi Ala, însă magistrata a depus o cerere de abținere privind examinarea contestației în cauză. Cererea de abținere a judecătoarei Malîi a fost examinată, iar ulterior respinsă.

Potrivit responsabililor de la Curtea de Apel, în aceste momente mai sunt examinate și alte cereri de abțineri privind examinarea contestației în cauză. Deocamdată nu a fost luată o decizie privind completul de judecători care vor examina contestația judecătorilor.

O cerere privind convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM.

Ordinea de zi pe care o propun judecătorii semnatari se referă la: 

  • evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către CSM, ca garant al asigurării independenței justiției. Resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești; 
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor.

Astăzi, cu votul a 7 membri, CSM a amânat examinarea cererii judecătorilor (87 la număr) privind convocarea Adunarii Generale a Judecatorilor în ședință extraordinară. Câțiva membri ai CSM susțin că au primit informații precum că unii judecători care si-au pus semnăturile pe document au fost duși în eroare privind motivele convocării sedinței extraordinare sau ar fi fost intimidați.

Membrii CSM au solicitat Inspecției Judiciare să verifice dacă judecătorii care au semnat cererea au știu pentru ce semenează.