(doc) Dosarul Filat, necenzurat: nume de persoane, denumiri de firme și sute de milioane de lei
Pentru a-l ajuta pe Ilan Șor să preia controlul asupra „Băncii de Economii” S.A., a-i asigura prosperitatea afacerii cu magazine duty-free și a-i promova interesele în diferite domenii, ex-premierul Vladimir Filat a fost remunerat ilicit de primarul de Orhei cu peste 300 de milioane de lei. Filat a beneficiat de zboruri la Paris, Geneva, Manchester, Kiev sau București, alături de membri ai familiei sau colegi de partid, a primit drept cadouri șase mașini și un card bancar cu 2,6 milioane de lei în cont. Omul de afaceri Ilan Șor a achitat serviciile hoteliere în SUA (New York) și Elveţia pentru fiul lui Vlad Filat și i-a cumpărat acestuia un ceas de model „Richard Mille” în valoare de două milioane de lei. Cei doi nu au făcut tranzacții directe, ci prin persoane și firme intermediare. Astfel, Șor a transmis banii prin intermediul firmelor sale din Moldova, Letonia, Seychelles sau Marea Britanie pe conturile firmelor afilitate lui Vlad Filat și a nașului și cumnatului său, Ion Rusu.
Informațiile se regăsesc în decizia motivată a Curții Supreme de Justiție prin care este respins recursul în anulare în dosarul Filat, ultima cale națională de atac a sentinței de condamnare la nouă ani de închisoare pe numele ex-premierului. Decizia CSJ nu este anonomizată și dă posibilitatea identificării persoanelor și firmelor vizate în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență deschis pe numele lui Filat în urma unui autodenunț depus în 2015 de Ilan Șor.
La începutul lunii aprilie 2013, Vlad Filat, fiind în funcția de premier al R. Moldova, a pretins de la Ilan Șor un automobil de model Porsche Cayenne cu o valoare de peste 1,2 milioane de lei. Mașina a fost transmisă prin intermediul lui Iurie Stratan, pentru ca Vlad Filat, în detrimentul protejării proprietății statului, să accepte tranzacția prin care compania „ROSEAU ALLIANCE” LLP, gestionată de Ilan Şor, să preia fictiv drept datorie, deficitul financiar de aproximativ un miliard de lei înregistrat de „Banca de Economii” S.A., bancă la care statul deținea la acel moment 56,13%.
Alte două automobile, Porsche Macan S Diesel MY și Volkswagen Touareg, cu o valoare de 2,1 milioane de lei, au ajuns la Vlad Filat, în aprilie 2013 și, respectiv, iulie 2013 după ce liderul PLDM i-a dat asigurări lui Ilan Șor că are influență asupra premierului de atunci Iurie Leancă, viceministrului Finanțelor Victor Barbăneagră, șefului Cancelariei de Stat Victor Bodiu şi asupra altor persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului în vederea determinării acestora să organizeze, să susţină şi să desfăşoare emisia suplimentară de acţiuni la „Banca de Economii” S.A., fără participarea statului, condiţionându-l pe Ilan Şor cu impunerea procurării acţiunilor emise de către companiile gestionate de ultimul.
Prin intermediul mijlocitorilor Ilan Șor i-a transmis alte trei automobile lui Vlad Filat: două mașini Volkswagen Touareg fabricate în 2013 și o Toyota Land Cruiser 200 din același an.
Vlad Filat a beneficiat de la Ilan Șor de servicii de transport aerian, asumându-şi obligația faţă de acesta ca să-i protejeze activitatea firmei „Dufremol” SRL, iar în caz de necesitate să influențeze factorii de decizie din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne şi pe primul-ministru.
La 29 septembrie 2013, Vlad Filat, Liliana Palihovici, Vadim Pristrinciuc şi Sergiu Burcă au zburat la Manchester cu „Nobil Air” SRL, compania lui Ilan Șor, redenumită ulterior în „Classica Air” SRL. La Chișinău, cu același avion au revenit Vladimir Filat, Vadim Pistrinciuc şi Sergiu Burcă. Cursa Chişinău-Manchester-Chişinău l-a costat pe Ilan Șor 190 380 de mii de lei.
Între 16-17 noiembrie 2013, Vlad Filat alături de Olesea Iovu, însoțiți de garda de corp a ex-premeirului, Tudor Popovici, au călătorit la Geneva. Cursa, de asemenea, fiind comandată și plătită, cu 137 024 de lei, de Șor.
În dimineața zilei de 7 decembrie 2013, Filat, însoțit de garda sa de corp Tudor Popovici, purtătorul său de cuvânt Igor Volniţchi, Briec Nicolas, Jean Henri, Charles Andre şi Jurgelevicius Darius au zburat la Kiev, iar în seara aceleiași zile au revenit la Chișinău. Cursa „Nobil Air” SRL a costat 32 000 de lei și a fost plătită, de asemenea, de Ilan Șor.
Între 7-12 ianuarie 2014, Filat, fosta sa soție Angela Gonța și paza de corp Tudor Popovici, au călătorit la Paris cu aceeași companie aeriană deținută de Șor. Cel din urmă a plătit cheltuielile de 181 205 lei pentru cursa respectivă.
Ilan Șor a fost cel care a plătit cursa Chișinău-Tel-Aviv-Chișinău din 18-19 aprilie 2014, când a fost adus Focului Haric. Din delegația care au adus lumina sfântă la Chișinău au făcut parte Vlad Filat și paza sa de corp, mitropolitul Vladimir, cu numele său de mirean Nicolae Cantarean, secretarul mitropolitan Vadim Cheibaş, protoiereul mitrofor Veaceslav Şpac, secretarul Guvernului, Eduard Banaruc și I. Păduraru. Călătoria la locurile sfinte a costat 450 000 de lei.
Din contul lui Ilan Șor, Filat a zburat la București pe 3 și 15 mai 2014, însoțit de garda sa de corp.
Cu 1 134 435 de lei Ilan Șor a achitat serviciile hoteliere ale fiului ex-premierului condamnat, Vlad-Luca Filat, la „Mondrian Soho” din New York și „Grand Hotel Park” din Elveţia. Fiul lui Vlad Filat a primit și un cadou de 2 024 00 de lei de la Ilan Șor, un un ceas de model „Richard Miile RM 061”.
În martie 2013, Filat a primit de la Șor un card bancar cu peste două milioane de lei în cont pe numele lui Tudor Negru.
Pentru a-l ajuta pe Ilan Șor să preia controlul asupra „Băncii de Economii” S.A, prin intermediul fostului şef al Cancelariei de Stat, Victor Bodiu, l-a determinat pe fostul vice-ministru al finanțelor, Victor Barbăneagră, care deținea şi calitatea de membru al Comisiei pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiţionale de privatizare a proprietăţii publice să accepte şi să promoveze preluarea a 22% din acţiunile S.A. „Banca de Economii” de către companii controlate de facto de către Ilan Şor, precum ÎCS „Sisteme Informaţionale Integrale” SRL.
Drept urmare a implicării lui Vlad Filat, la 4 septembrie 2013 Comisia Națională a Pieței Financiare a înregistrat emisia suplimentară de acţiuni la S.A. „Banca de Economii” în valoare de 80 249 700 de lei, fapt prin care statului i-au fost aduse prejudicii în proporții deosebit de mari.
Pentru acţiunile întreprinse în vederea obţinerii de către Ilan Şor a controlului asupra S.A. „Banca de Economii” care urma să-i ofere ultimului accesul la gestionarea fluxurilor financiare din instituţia financiară nominalizată, în special, la acordarea creditelor, Vladimir Filat a pretins şi a primit personal, precum şi prin mijlocitorul Ion Rusu, cumnatul și nașul său de cununie, prin implicarea mai multor agenți economici, mijloace bănești în proporții deosebit de mari.
În decizia CSJ mai scrie că Vladimir Filat a beneficiat de 320 941 414 lei „prin intermediul companiilor nerezidente care sunt gestionate de facto de către acesta prin intermediul persoanelor interpuse şi anume, Ion Rusu, Vladimir Rusu, Costea Costică, Alin Dor Ciocoiu, Ciprian Cucoş şi Sergiu Ciuntu şi anume: „AWA TRADE CO LTD” SRL; „RODOS OVERSEAS LTD”; „OVERSEAS PROPERTY SOLUTIONS LTD”, „ALDGATE TRADING LP”; „SC EAST GLOBAL BUSINESS” SRL; „BUSINESS ESTÁTE INVESTMENT LTD” SRL; SC „NEXT ESTÁTE INVESTMENT”SRL; „OPERARIUS” SRL”.
În același act este precizat că vinovăția inculpatului a fost pe deplin demonstrată, inclusiv de declaraţiile martorilor Ilan Şor, Ion Rusu, Sergiu Albot, Viorel Bîrcă, Sergiu Ciuntu, Ion Cojocaru, Leancă Iurie, Bodiu Victor, Victor Barbăneagră, Artur Gherman și Dorin Drăguţanu.
Instanţa de recurs în anulare a constatat că nu au fost identificate „erori de drept comise de către instanțele inferioare care ar indica la existența unui viciu fundamental în cauză ce ar afecta hotărârile irevocabile”.