Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (video) Declarațiile procurorului și avocatului…

(video) Declarațiile procurorului și avocatului după eliberarea mandatului de arestare pe numele lui Ignat

Intrarea în sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău păzit de polițiști

Angela Pleșca, procurora în gestiunea căreia se află dosarul crimei din centrul capitalei, afirmă că până la acest moment doar două persoane sunt puse sub învinuire, luptătorii de arte marțiale Mihai Pârgaru și Aurel Ignat. Aceasta precizează că în prezent se investighează toate circumstanțele cazului, respectiv, admite că ar putea fi identificate și alte persoane implicate în conflict. Acuzatoarea invocă secretul anchetei, întrebată despre conținutul imaginilor video care au fost înregitrate de camerele de supraveghere din zona în care a avut loc bătaia cu sfârșit tragic.

„Pentru a nu prejudicia ancheta, alte informații nu pot să vă ofer” a declarat acuzatoarea de stat, care a evitat să spună câte persoane au fost audiate până la acest moment.

Declarațiile au fost făcute de Angela Pleșca în fața sediului Râșcani al Judecătoriei Chișinău, acolo unde a avut loc ședința de judecată privind trimiterea în arest a sportivului Aurel Ignat, reținut două zile mai devreme, la 27 mai.

Magistratul care a emis un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Aurel Ignat este Aureliu Postică.

„Instanța de judecată a dispus a admite demersul procurorului, a aplica măsura preventivă sub forma de arestare preventivă în privința învinuitului Ignat Aurel Ion pe o durată de 30 de zile, cu calcularea termenuluil de detenție  din momentul reținerii acestuia, 27 mai 2018, ora 9.00 până la 26 iunie 2018, ora 9.00, eliberând mandat de arestare pe numele învinuitului”, a citit magistratul.

Sportivul nu a fost prezent în instanța de judecată atunci când a fost citită decizia. Potrivit avocatului lui Aurel Ignat, clientul său ar avea probleme de sănătate, de aceea nu a fost prezent în instanță. În același timp mai bine de câteva ore, atât timp cât ar fi avut loc ședința, intrarea în sediul instanței a fost păzită de mai mulți angajați ai Inspectoratului Național de Patrulare. Polițiștii nu au putut explica care este misiunea lor și de ce supraveghează accesul în instanță. La două ore după încheierea ședinței, atunci când majoritatea reprezentanților mass-media a părăsit sediul instanței, Aurel Ignat a fost scos din interioriul judecătoriei și urcat, alături de persoane reținute pe alte dosare, într-o mașină a poliției.

Avocatul a declarat că Aurel Ignat nu recunoaște vina și că explică loviturile aplicate victimei, care ulterior a decedat, drept formă de apărare.

„El (Aurel Ignat – n.r.) nu neagă că era acolo, dar acțiunile lui nu confirmă acuzarea. A răspuns la lovituri. Știu din cuvintele clientului meu că a răspuns la lovituri”, a declarat avocatul.

Apărătorul susține că nu cunoaște prea multe informații, deoarece clientul său nu a reușit să-i comunice toate detaliile. Avocatul nu a putut spune ce traume a primit sportivul, de câți prieteni a fost însoțit în noaptea conflictului sau care a fost cauza de la care a pornit încăierarea.

În fața sediului judecătoriei a fost prezent și tatăl sportivului pus sub învinuire.

Două persoane sunt puse sub învinuire în dosarul crimei din centrul capitalei. Este vorba despre luptătorii de arte marțiale Mihai Pârgaru și Aurel Ignat. Aceștia sunt puși sub acuzare pentru hliganism și vătămare gravă a integrității corporale soldate cu decesul persoanei. Mihai Pârgaru a fost reținut sâmbătă, 26 mai, iar o zi mai târziu s-a ales cu un mandat de arestare pentru 30 de zile. Cel de-al doilea sportiv, Aurel Ignat, a fost reținut în dimineața de 27 mai. Ignat, potrivit oamenilor legii, s-ar fi prezentat benevol pentru a depune mărturii. Mandatul de arestare pe numele lui Ignat a fost autorizat de instanță astăzi, la 29 mai.

Un bărbat de 30 de ani a decedat în dimineața zilei de 25 mai la Spitalul de Urgență din capitală după ce o săptămână mai devreme a fost bătut crunt în fața unui club de noapte și a unui centru comercial din centrul Chișinăului. Incidentul s-a întâmplat în noaptea de 18 spre 19 mai, în fața clubului de noapte „Edgo Night Club”, acolo unde, Sergiu, bărbatul în vârstă de 30 de ani, se distra cu mai mulți tineri la ziua de naștere a unui prieten.

După un conflict, care, potrivit martorilor, ar fi pornit după ce unul dintre prietenii lui Sergiu ar fi încercat să ia apărarea unei domnișoare abordată de sportivul Aurel Ignat, în fața clubului de noapte s-a iscat o bătaie. Ignat ar fi fost însoțit de alți opt-nouă prieteni, inclusiv Mihai Pârgaru. Potrivit unui martor ocular, Ignat ar fi fost cel care i-a aplicat tânărului lovituri cu picioarele, inclusiv în cap.

Bărbatul a fost transportat în stare gravă, cu multiple lovituri în cap, la Spitalul de Urgență din Chișinău. În aceeași dimineață, bărbatul a suferit o intervenție chirurgicală de urgență pentru excluderea hematomolui facial și a fost internat în secția de reanimare. După o săptămână, timp în care s-a aflat în comă, bărbatul a decedat.

Bărbatul decedat a fost petrecut la 29 mai pe ultimul drum. Acesta era căsătorit și are un copil de șapte ani.

Inițial, precizează pentru ZdG surse din cadrul anchetei, Aurel Ignat a fost și el internat în spital, cu o rană la cap. Conform acelorași surse, Ignat ar fi „fost lovit cu bâta în cap, inclusiv de către partea vătămată”.

Cronica evenimentelor în dosarul crimei din centrul capitalei: