CSJ a decis! Va fi sau nu restabilită în funcție fosta judecătoare Domnica Manole
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSM) au respins cererea de chemare în judecată a fostei magistrate Domnica Manole împotriva Consiliului Superior al Magistraturii și Serviciului de Informații și Securitate cu privire la anularea a două decizii prin care Manole a fost demisă din sistem.
Contactată telefonic de ZdG, avocata magistratei, Viorica Grecu, a declarat că se va adresa la CEDO după publicarea deciziei motivate.
Decizia a fost luată de magistrații Ion Druță, Oleg Sternioală, Iulia Sîrcu, Valeriu Doagă, Ala Cobăneanu, Galina Stratulat, Tamara Chișca-Doneva, Iuria Bejenaru și Maria Ghervas dela CSJ.
Domnica Manole a fost eliberată din funcție de CSM la 4 iulie 2017, după ce membrii organului colegial au audiat în ședință închisă un aviz al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). La 22 ianuarie curent, Domnica Manole a cerurt CSM-ului să o restabilească în funcție, argumentând solicitarea prin faptul că la sfârșitul anului trecut Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de către SIS.
Cum a fost demisă magistrata Manole din sistem
La 14 aprilie 2016. Domnica Manole, judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chişinău, anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.
A doua zi, reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ, iar peste doar o săptămână, la 22 aprilie 2016, printr-o hotărâre semnată de judecătorii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru şi Oleg Sternioală, instanţa supremă anula decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.
Ulterior, CEC s-a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerând investigarea acţiunilor judecătoarei care, la Apel, nu le-a dat dreptate.
În acest context, pe 23 mai 2016, Eduard Harunjen, procuror general interimar, se adresează la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Procurorul îşi explică demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de prima instanţă a unei legi care nu putea fi aplicată, deoarece era abrogată, depăşirea limitelor împuternicirilor de către prima instanţă prin faptul interpretării Constituţiei…”.
Membrii CSM şi-au dat acordul pentru ca procurorii să o ancheteze penal pe Domnica Manole.
În ședința din 4 iulie 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că aceasta nu este compatibilă cu statutul de judecător.
La 21 iulie, președintele Igor Dodon a semnat decretul prin care a oficializat eliberarea din funcție a Domnicăi Manole, iar la 28 iulie, actul a intrat în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.