Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este Veaceslav Platon, condamnat…

Cine este Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

privesc.eu

Veaceslav Platon a fost condamnat câteva clipe în urmă la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani.

Veaceslav Platon, născut la 24 ianuarie 1973, la Căuşeni, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni.  Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele blocului electoral al agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”.  În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Platon este vizat şi în dosarul „spălătoria rusească”. Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost scoase din Federația Rusă 22 de miliarde de dolari, timp de patru ani. Banii au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.

Citiți și: Miliardul lui Platon