Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cazul bărbatului care a decedat…

Cazul bărbatului care a decedat în Penitenciarul 13: „la DIP nu este un document care să confirme pricina exactă a decesului”

Astăzi, viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu și șeful Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), Aureliu Suhan au venit cu detalii privind cazul bărbatului care a decedat în Penitenciarul 13. Astfel, șeful DIP afirmă că bărbatul avea vânătăi pe corp atunci când a fost adus la penitenciar. 

Aureliu Suhan spune că bărbatul a intrat viu în penitenciar și a fost transferat la 16 august, tot în viață. Suhan a adăugat că bărbatul a venit cu unele vânătăi pe corp, iar pe 25 august a fost sesizată Procuratura despre acest lucru. Totuși, „la DIP nu este un document care ar confirma pricina exactă a decesului”, a mai spus Suhan.

Anatolie Munteanu a spus că în sistemul penitenciar deținutul Brăguța a parvenit în calitate de pacient. „Ca rezultat al examinării care a avut loc la Spitalul Clinic de Psihiatrie,  dlui a primit o constatare precum că are nevoie de supraveghere permanentă în Spitalul de profil de la Penitenciarul 16, care are și profil de spital de psihiatrie. Deținutul s-a întors la Penitenciarul nr. 13 pe 24 august la ora 10.40, dar a fost transferat până la ora 12.20, aceeași zi, la Penitenciarul nr.16. Pe 26 august, în jurul orei 3.00, deținutul a decedat”, a spus Munteanu. Totodată, acesta a infirmat orice presupuneri precum că deținutul Brăguța ar fi fost supus unor tratamente rele sau inumane la penitenciar.

Ieri, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a menționat că instituția pe care o conduce va asigura investigația internă pe acest caz. „Decesul tânărului Andrei Brăguța este unul extrem de regretabil, indiferent de cauze. Ministerul Justiției, cu toată diligența, va asigura investigația internă a acestui caz și va sesiza Procuratura Generală a R. Moldova pentru a se verifica toate împrejurările acestui deces. Dacă vor fi găsite persoane care se fac vinovate de această tragedie, acestea trebuie sa fie atrase la răspunderea cuvenită”, a spus Cebotari.

Andrei Brăguța  a fost  reținut după ce s-a certat cu agenții de patrulare care îl amendaseră pentru depășirea limitei de viteză. Rudele acestuia susțin că bărbatul ar fi fost bătut în penitenciar, unde a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Administrația penitenciarului afirmă că bărbatul ar fi murit de pneumonie.