Arest pentru 40 de zile: de ce Platon refuză să scrie plângere pentru că ar fi fost bătut?
Veaceslav Platon a fost plasat de autoritățile ucrainene în arest preventiv pentru 40 de zile. Decizia a fost luată de magistrații de la judecătoria Pechersk din Kiev după o ședință care a durat peste zece ore. Omul de afaceri și ex-deputatul Veaceslav Platon, anunțat în căutare internațională la 25 iulie curent de Procuratura Anticorupție din Chișinău, fiind cercetat într-un dosar penal pentru spălare de bani și escrocherie în proporții considerabile, a fost reținut de autoritățile din Ucraina în aceeași zi, iar procurorii au solicitat plasarea sa în arest până la adoptarea unei decizii de extrădare. Avocatul ucrainean Gleb Segyda, care apără interesele lui Platon, a anunțat că va ataca cu recurs decizia de judecată, dar și că Platon nu va depune o plângere în judecată împotriva acțiunilor oamenilor legii, care l-ar fi torturat și i-ar fi cauzat contuzii ale organelor interne și cutiei toracice.
Potrivit avocatului, Platon ar fi refuzat să scrie o plângere penală pe faptul că a fost bătut, deoarece „lunetiști încă nu și-au pierdut îndemânarea să lichideze oamenii la ieșirea din sala de judecată”.
Ședința de judecată în cadrul căreia s-a decis plasarea lui Veaceslav Platon în arest pentru 40 de zile a început încă în după-amiaza zilei de ieri, dar a fost întreruptă aproape de miezul nopți după ce Platon s-ar fi fimțit rău. Ședința a fost reluată astăzi, iar decizia a fost prununțată cu puțin timp înainte de a expira cele 60 de ore ale arestul preventiv.
Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie afirmă că Veaceslav Platon a obţinut, prin scheme ilegale, 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma a două credite acordate pentru două firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. Ilan Şor, care pe atunci conducea instituţia financiară, i-a fost complice. Din această cauză, Platon riscă ani grei de puşcărie, fiind acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Reţinut în Ucraina în ziua în care autorităţile de la Chişinău l-au anunţat în căutare internaţională, Platon urmează a fi extrădat în R. Moldova. Avocaţii săi susţin însă că extrădarea nu poate avea loc, pentru că cel supranumit „raiderul nr. 1 din spaţiul CSI” deţine cetăţenia Ucrainei, ţară care, deşi l-a reţinut, nu-şi extrădează cetăţenii.
Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a anunțat la 26 iulie că a fost inițiată procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon, iar acesta urmează a fi extrădat autorităților din R. Moldova în cel mai apropiat timp. Tot la 26 iulie, compania americană Frontier Solutions, a adresat o scrisoare procurorului general al Ucrainei, Iurii Luțenco, în care cere oficialului să nu permită extrădarea lui Platon în R. Moldova până ce acesta nu va fi audiat de anchetatorii americani. John Sadweg, unul dintre conducătorii companiei precizează în scrisoare că Frontier Solutions a încheiat un contract cu Platon pentru a-i reprezenta interesele în legătură cu furtul miliardului, dar și că Platon este gata să dea mărturii anchetatorilor despre implicarea persoanelor de la conducerea R. Moldova în frauda bancară.
Frontier Solutions este aceeași companie care apără și interesele fostului şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman. Compania a expediat, de la începutul lunii iulie, două scrisori în adresa lui Eduard Harunjen și a Adrianei Bețișor, prin care informează că Gofman se afla în SUA într-o vizită de lucru, „unde se întâlnește cu funcționari publici cu privire la subiecte oficiale”, dar și că autoritățile din SUA au inițiat o investigație pentru elucidarea furtului miliardului.
Foto: facebook.com/Gleb Segyda