Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   18+? De ce este acuzat…

18+? De ce este acuzat Platon într-un alt dosar penal ajuns în judecată

Procurorii anticorupție au mai expediat în judecată un dosar pe un nou capăt de acuzare în privinţa lui Veaceslav Platon, care acum o lună a fost condamnat la 18 ani de detenție. În acest episod, Platon este învinuit de tentativă de escrocherie săvârşită de un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari.

Procurorii susțin că pe parcursul anului 2016, Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi organizat sustragerea mijloacele financiare deţinute pe conturile companiilor prenotate. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, inculpatul ar fi implicat în comiterea faptei infracţionale pe încă două persoane în calitate de autori, care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obţinerii bunurilor ce nu li se cuvin. Grupul nu ar fi reușit să-și pună în aplicare schema, fiind reţinuţi.

Oamneii legii precizează că membrii grupului au elaborat un plan infracţional de sustragere a mijloacelor financiare care se aflau pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de S.A. „Moldasig”. Aceasta urma să se petreacă prin schimbarea fictivă a acţionariatului, întru înlocuirea membrilor conducerii executive cu persoane loiale pentru a putea sustrage mijloacele financiare disponibile în conturile societăţii, prin semnarea actelor de transfer a lichidităţilor în adresa altor entităţi controlate tot de Platon.

În decembrie 2016, la indicaţiile lui V. Platon, persoane interpuse, care ar fi deținut asupra lor procesul-verbal falsificat al Consiliului S.A. „Moldasig” şi alte documente perfectate cu depăşirea cadrului legal, s-au deplasat în România. Directorul general al companiei de asigurare din România însă ar fi refuzat schimbarea fictivă a acţionariatului companiei de asigurări în vederea sustragerii mijloacelor financiare. La întoarcerea în ţară, persoanele au fost reţinute de către procurori.

„În continuare, V. Platon, urmărind scopul de însuşire a mijloacelor băneşti disponibile în conturile S.A. „Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group” (peste 3,5 milioane de lei şi aproximativ 10 milioane de dolari SUA), a organizat şi a dirijat, în contextul aceluiaşi grup criminal organizat, un şir de acţiuni cu caracter ilicit, îndreptate la numirea unor noi vicedirectori la companiile de asigurări prenotate.

Intenţia respectivă a apărut, ca rezultat al blocării de către Comisia Naţională a Pieţii Financiare, pentru acţionarea în mod concertat, a unui grup de acţionari ai S.A. „Moldasig”, controlaţi efectiv de către Veaceslav Platon. Datorită acestui fapt a intervenit riscul de a pierde influenţa asupra companiilor de asigurare, situaţie ce a generat adoptarea deciziei de către ultimul de a implementa numirea şi avizarea unor noi vicedirectori la companiile de asigurare şi identificarea soluţiilor de operare din numele ultimilor cu fluxurile financiare a companiilor de asigurări nominalizate.

Mai concret, aceştia urmau să efectueze operaţiuni ce ar duce la sustragerea mijloacelor financiare disponibile în conturile curente şi de depozit ale companiilor, prin transferarea lor în adresa altor societăţi comerciale controlate de Veaceslav Platon.”, se arată într-un comunicat Procuraturii Generale.

La 20 aprilie curent, un complet din trei judecători de la Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie, Andrei Băeşu, a pus în aplicare una din cele mai răsunătoare condamnări din istoria recentă a R. Moldova, cea a lui Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI. Controversatul om de afaceri, judecat într-un proces cu uşile închise, a primit 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar bunuri care i-ar aparţine, în valoare de peste 800 de milioane de lei, i-au fost confiscate.

După pronunţarea sentinţei, Platon a reuşit să spună că „nu e o condamnare doar a mea. E o sentinţă pentru toată Moldova”. În timp ce era scos din sala de judecată, acesta a declarat că sentinţa nu este altceva decât „circ marca Plahotniuc”.

Veaceslav Platon, născut la 24 ianuarie 1973, la Căuşeni, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”. În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Citiți și: Miliardul lui Platon