Rusia a atacat navele ucrainene în Strâmtoarea Kerci. Ce înseamnă acest lucru?
În noaptea de 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene — două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean.
Forțele navale ale Ucrainei au raportat că forțele speciale ale Rusiei au capturat trei nave ucrainene de război, care au fost mai întâi blocate, iar apoi atacate de către navele rusești în Strâmtoarea Kerci. Pe ambarcațiuni se aflau 23 de marinari ucraineni, și potrivit unui comunicat al Comandamentului General al Ucrainei, doi dintre aceștia sunt grav răniți. FSB a confirmat reținerea și atacarea a trei nave ucrainene.
Cum este reglementată utilizarea Strâmtorii Kerci?
Conform Tratatului ruso-ucrainean din 2003, strâmtoarea se află în folosință comună a celor două țări. Chiar și după anexarea de către Rusia a Crimeei, partea rusă nu a declarat denunțarea tratatului. Strâmtoarea Kerci este singurul loc prin care se poate pătrunde în Marea Azov. Strâmtoarea este și unica cale de acces la orașul ucrainean Mariupol și împrejurimile acestuia, cu o populație de circa un milion de oameni. După anexarea Crimeei, Rusia este obligată să permită navelor ucrainene să treacă prin apele Strâmtorii Kerci, pentru a evita blocada maritimă a Mariupolului.
Ce rol au navele militare ucrainene în tot acest conflict?
După anexarea Crimeei de către Rusia, navele de marfă ucrainene, care se îndreptau în Mariupol, au fost de nenumărate ori reținute de navele militare rusești și sub diferite pretexte erau percheziționate. Deoarece reținerea navelor provoacă un mare prejudiciu, și pentru a reduce pierderile, partea ucraineană a decis instalarea în baza sa din Berdiansk a câtorva nave militare, astfel încât acestea să urmărească trecerea navelor de marfă ucrainene prin Strâmtoarea Kerci. În tot acest timp comandamentul ucrainean al navelor militare raporta părții ruse despre ieșirea acestora din port pentru supraveghere și acest lucru nu provoca probleme. De data aceasta, partea rusă insistă asupra faptului că navele militare rusești nu au fost avertizate cu privire la ieșirea navelor ucrainene în larg. Partea ucraineană neagă acest lucru.
Ce consecințe va avea acest incident pentru Ucraina?
Consiliul național de securitate și președintele Ucrainei Poroșenko au susținut ideea instituirii stării de război în Ucraina. Timp de patru ani și jumătate de conflict armat între Rusia și Ucraina, care a costat viețile a mai mult de 10.000 de oameni, o astfel de propunere a fost vociferată de mai multe ori, dar pentru prima dată a fost inițiată o astfel de procedură legislativă. Acum propunerea urmează să fie aprobată de parlamentul ucrainean, care trebuie să se întrunească într-o ședință extraordinară pe 26 noiembrie, la 16:00. Dacă starea de război va fi introdusă, ar putea urma amânarea alegerilor prezidențiale și limitarea fără precedent a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor ucraineni pe un termen nelimitat. Oficial, Rusia și Ucraina nu se află în stare de război și ambele părți au refuzat la nivel internațional să califice conflictul drept unul militar. Introducerea stării de război nu înseamnă declarare oficială de către Ucraina a unui război Rusiei.
Foto: unian.net