Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Palestina condamnă decizia R. Moldova…

Palestina condamnă decizia R. Moldova de a-și muta ambasada la Ierusalim: „Este o încălcare flagrantă”

Foto: theweek.co.uk

Oficialii palestiniei condamnată decizia R. Moldova de a-și muta sediul ambasadei la Ierusalim, menționând că această acțiune este o „încălcare flagrantă” a dreptului internațional, scrie Aljazeera.

Ministrul de externe palestinian a condamnat decizia luată la 11 iunie de Guvernul Filip, cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Decizia este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a legitimității internaționale și a rezoluțiilor ONU”, a declarat ministrul palestinian.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Pavel Filip precizează că această decizie reprezintă un angajament pentru „sprijinul aliaților noștri”.

În acest context, ministrul de externe palestinian susține că Filip „profită de incertitudinea politică din țara sa pentru a obține sprijin din partea SUA și a Israelului”.

Hanan Ashrawi, membru al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (PLO), a cerut Uniunii Europene să ia măsuri imediate împotriva Moldovei pentru ignorarea consensului UE asupra conflictului din Orientul Mijlociu.

Uniunea Europeană ar trebui să oprească integrarea politică și economică a Moldovei până când aceasta va rezilia acțiunea sa ilegală și provocatoare și își va alinia politica la dreptul internațional și la poziția colectivă a UE cu privire la problema palestiniană”, a spus Hanan Ashrawi.

Ierusalimul se află în prezent în centrul conflictului israeliano-palestinian. Israelul a ocupat Ierusalimul de Est în 1967 și a anexat ulterior teritoriul, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui stat viitor, în timp ce Israelul pretinde orașul drept capitală. Israelul a încercat să convingă națiunile să-și transfere misiunile de la Tel Aviv la Ierusalim. Până în prezent, SUA și Guatemala și-au mutat ambasadele. Astfel, Moldova ar deveni prima țară europeană care va transfera ambasada în Ierusalim dacă va efectua această mișcare.

Marți, 11 iunie, Guvernul Filip, întrunit într-o ședință care nu a fost anunțată public, a adoptat decizia de a transfera sediului ambasadei R. Moldova în Israel din capitala Tel Aviv în orașul Ierusalim. 

Foto: theweek.co.uk