Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU cere să fie oprite…

ONU cere să fie oprite ostilitățile din estul Ucrainei

Estul Ucrainei se confruntă cu cele mai sângeroase schimburi de focuri de la anunţarea ultimului armistiţiu, la 29 decembrie 2016. Organizația Națiunilor Unite (ONU) este alarmată de ostilitățile care au loc în zona Avdeevka, Yasinovataya și la aeroportul din Donețk.

„Suntem îngrijorați de soarta cetățenilor care locuiesc în zonele de conflict. Creșterea violenței și atacurilor armate încalcă acordurile de la Minsk”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general ONU. De asemenea, el a făcut apel la toate părțile implicate în acest conflict, cerându-le să oprească imediat ostilitățile și să permită organizațiilor umanitare să acorde ajutor oamenilor care au avut de suferit.

Pe 29 ianuarie, în estul Ucrainei a început un schimb masiv de focuri între Donețk, ocupat de ruși și orașul Avdeevka, din vecinătate, controlat de forțele ucrainene. Ca rezultat, Avdeevka a rămas fără apă, căldură și lumină. Secretarul de presă al președintelui ucrainean a descris situația ca fiind „vecină cu un dezastru umanitar”. Totodata, autoritățile ucrainene se pregătesc de evacuarea locuitorilor din Avdeevka și au anunțat introducerea stării de urgență.

Ambele părți își aduc acuzații privind declanșarea ostilităților. Rebelii ruși din Donețk și Moscova acuză Kievul că încearcă să străpungă pozițiile separatiștilor din zona Avdeevka și să preia controlul drumului care leagă Donețk de Gorlovka. În același timp, Ucraina acuză că separatiștii trag cu tunuri spre cartierele de locuințe din Avdeevka, unde există numeroși civili.

Numai pe 29 ianuarie, observatorii OSCE au înregistrat în regiunea Donețk, pe linia Avdeevka-Yasinovataya-Aeroport cel puțin 2.300 de explozii de bombe.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului,  a declarat marţi, 31 ianuarie, că Ucraina compromite Acordurile de la Minsk. De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului de Externe a Ucrainei susțin că „astfel de acțiuni ale Kremlinului se califică drept crime de război, o încălcare a Convenției de la Geneva din 12 august 1949, o distrugere ilegală, intenționată și extinsă a proprietății, nejustificată de o necesitate militară”.

Menționăm că, aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului militar din estul Ucrainei, în aprilie 2014, între trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi care, potrivit Kievului şi occidentalilor, sunt sprijiniţi militar de Rusia, o acuzaţie respinsă mereu de Moscova.

Foto simbol: evz.ro