Ministrul Justiției din România cere demisia șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Cui aparține decizia finală
Ministrul Justiţiei din România, Tudorel Toader, a cerut, joi seara, 22 februarie, revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Asta, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA, în care o acuză pe Kovesi de „comportament autoritar”, „implicare în achetele altor procurori”, dar și alte fapte „de netolerat într-un stat de drept”. Raportul urmează să fie avizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar decizia finală îi aparține preşedintelui României, Klaus Iohannis, informează presa din România.
Demnitarul a adus critici dure în raportul pe care l-a întocmit în calitate de ministru al Justiţiei, printre acuzaţii fiind comportament excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef al DNA, implicarea în anchetele altor procurori, prioritizarea dosarelor în funcţie de impactul mediatic. „Trebuie să eliminăm ce este rău”, a spus Toader. „Pentru acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept, în temeiul prevederilor legale, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA”, a anunţat acesta.
Revocarea șefei DNA implică trei factori decizionali, scrie adevărul.ro:
- propunerea ministrului Justiției;
- avizul consultativ al CSM;
- decizia finală a președintelui României.
Drept urmare, cererea de revocare urma să fie transmisă în cursul zilei de ieri către CSM, iar după ce membrii consiliului vor da aviz pozitiv, cererea va pleca către Cotroceni.
Președintele Romîniei, Klaus Iohannis, se declară mulțumit de activitatea DNA
Președintele Klaus Iohannis a reacționat după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind declanșarea procedurii de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Astfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful statului a anunțat că este „mulțumit” de activitatea DNA și a conducerii sale și că „se impune o analiză aprofundată” a raportului prezentat de Tudorel Toader.
Sute de persoane au ieșit în stradă în susținerea șefei DNA
Aproximativ 500 de persoane au participat joi seara, 22 februarie, la Sibiu la o manifestare spontană de susţinere a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, aceştia mărşăluind pe principalele bulevarde din oraş, informează Agerpres. Oamenii au purtat steaguri şi pancarte cu mesaje precum: „DNA te vom apăra!”sau „Justiţie, nu corupţie!”. „Tudorel, fă ceva, dă-ţi demisia!” a fost principala scandare ce s-a auzit.
Manifestarea de la Timişoara, prin care circa 400 de persoane şi-au exprimat susţinerea faţă de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a încheiat fără incidente, dar participanţii au anunţat că vor reveni în Piaţa Victoriei şi în weekend, ziua urmând să fie stabilită vineri.
Alte aproximativ 200 de persoane au ieşit în Piaţa Unirii din Iaşi, exprimându-şi nemulţumirea că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat începerea procedurilor de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
La Târgu Mureş, aproximativ 20 de persoane au ieşit în centrul oraşului, pentru a protesta împotriva deciziei ministrului Justiţiei. Protestatarii de la Târgu Mureş au spus că au ieşit spontan în stradă şi că pentru duminică vor organiza un protest de amploare.
USR cere demisia ministrului Justiţiei
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Uniunea îi cere demisia ministrului de Justiţie, Tudorel Toader, după ce acesta a solicitat revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.
„USR solicită demisia ministrului Toader, pentru că el a ieşit în seara aceasta din zona profesionistă într-o zonă a clientului politic a lui Liviu Dragnea. În această situaţie nu mai poate să fie ministru al Justiţiei din România, asta considerăm şi îi solicităm demisia”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Barna.
Barna a adăugat că USR are foarte mare încredere că preşedintele Klaus Iohannis nu va da curs cererii de revocare a lui Kovesi.
Revocarea şefei DNA face înconjurul lumii. Ce scrie presa internaţională
Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a cere revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, infomrează MEDIAFAX.
„Slujba procurorului cruciat român anticorupţie sub ameninţare”, titrează agenţia de ştiri Bloomberg, care notează: „Coaliţia de guvernământ din România a cerut o revizuire a autorităţilor anticorupţie care au condamnat sau au trimis în judecată mulţi dintre colegii lor, inclusiv un fost prim-ministru”.
„Ministru român solicită demiterea procurorului, lupta anticorupţie ameninţată”, titrează agenţia Reuters.
„Ministrul Justiţiei din România a cerut, joi, ca procurorul şef anticorupţie să fie demis pentru «exces de putere», declanşând proteste de stradă şi potenţial destabilizând lupta împotriva corupţiei”, comentează jurnaliştii Reuters într-un amplu material pe acest subiect.
Cotidianul francez Liberation scrie că „Guvernul cere demiterea şefei parchetului anticorupţie”, observând că decizia ministrului Justiţiei aduce „la apogeu tensiunile între majoritatea de stânga şi puterea juridică”.
„De la întoarcerea lor la putere, în decembrie 2016, social-democraţii, printre care şi sunt şi mai mulţi politicieni aleşi vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de protest fără precedent de la căderea regimului comunist la sfârşitul anului 1989”, mai notează jurnaliştii francezi.
Un amplu material a fost dedicat acestui subiect şi de cotidianul Financial Times, care într-un articol intitulat „Lupta privind corupţia din România expune limitele influenţei Uniunii Europene”, observă că „Bucureştiul face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de capitale europene – în frunte cu Varşovia şi Budapesta – care confruntă Comisia Europeană în privinţa statului de drept”.
Surse: agerpres.ro, mediafax.ro, adevărul.ro Foto:ZdG