Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   "Focul a izbucnit în urma…

„Focul a izbucnit în urma unor artificii din interior”. Primele ipoteze ale incendiului devastator de la București, soldat cu cel puțin 27 de morți

„Principala ipoteza de lucru ar fi incendiu si nu explozia. Urmează să se deruleze procedura de identificare a victimelor si se va efectua cercetarea la fata locului, audierea administratorului. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucuresti s-a deschis un dosar penal”, a declarat procurorul Rareș Stan, pentru Știrile Pro TV, cu referire la incendiul devastator care a izbucnit noaptea trecută în Clubul Colectiv din București.

După primele cercetăei, procurorii vorbesc despre un incendiu violent. Stâlpii de susținere, dar și tavanul erau placați cu paleți de lemn și burete, potrivit primarului sectorului 4, iar focul s-a extins repede, scriu Știrile PRO TV.ro

Cum acestea erau materiale usor inflamabile,  până la tragedie nu a fost decât un pas. Organizatorii au pregătit un spectacol pirotehnic.

„A fost haos, toata lumea era disperată, nu știau cum să fugă toți pe singura ieșire” , povestește un martor.

„Focul a izbucnit în urma unor artificii de interior, care a aprins un burete care antifona tavanul. Au existat niște informații ca s-ar fi prăbușit și tavanul. Societatea se numeste Colectiv Club SRL, cu punct de lucru pe strada Tăbăcarilor 7, administrator Catalin Gancea. Are acord de functionare eliberat în 14 ianuarie 2015, autorizație de funcționare eliberată în data de 14 ianuarie 2015”, a declarat Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, scrie sursa citată.

Un incendiu puternic izbucnit vineri seară, în Clubul Colectiv din Bucureşti, în timpul unui concert, s-a soldat cu moartea a 27 de persoane şi rănirea altor aproape 200. Victimele au fost transportate la mai multe spitale din Capitală, 146 fiind în continuare internate, dintre care nouă în stare foarte gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi 14 la terapie intensivă la Floreasca, scrie și Mediafax.ro.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Palatul Victoria, că prima ambulanţă a ajuns la clubul Colectiv din Bucureşti după 11 minute de la primul apel efectuat la numărul de urgenţă 112.

„Apelul a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, sosind acolo la 22:43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la faţa locului 11 minute”, a spus Arafat.

Guvernul anunţă că premierul Victor Ponta a convocat şedinţă de guvern astăzi la 12.30 pentru declararea doliului naţional timp de 3 zile, începând de astăzi.

Imagini de coşmar azi noapte în centrul Bucureştiului. Ceea ce urma să fie un eveniment de lansare a albumului trupei Goodbye to Gravity s-a transformat într-o tragedie, după ce focurile de artificii au aprins tavanul şi pereţii antifonaţi cu burete ai Clubului Colectiv. În câteva minute zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, iar aproape 200 au fost răniţi: ultimul bilant 27 de morţi şi 146 de răniţi spitalizaţi.

În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

„Erau uşile închise, nu aveam aer. Lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare”, a povestit un bărbat care a reuşit să se salveze, scrie și gândul.info

Imaginile au fost dramatice. Medicii resuscitau oameni în stradă, un pompier ieşit din clubul fumegând povestea să nu a văzut aşa ceva în viaţa lui: oameni carbonizaţi pur şi simplu, iar alţii de pe care se desprindea carnea dacă-i atigeai. La faţa locului şi-au făcut apariţia secretarul de stat Raed Arafat şi vicepremierul Gabriel Oprea. Au comunicat bilanţul tragediei, iar Oprea a anunţat că i-a informat pe preşedinte şi pe premier despre cele întâmplate. La ora 7:00 a fost convocat comandament de urgenţă la Guvern, scrie sursa citată.