Statul scoate la vânzare 18 întreprinderi de stat. „Tutun-CTC”, Magazinul „Unic” și SA „Barza albă” urmează a fi privatizate
Agenţia Proprietăţii Publice anunță desfășurarea, în perioada 19 februarie – 08 aprilie 2016, a unei noi runde de privatizare.
La 16 martie, va avea loc o licitaţie „cu strigare” pentru privatizarea a 12 bunuri, inclusiv 2 complexe patrimoniale unice, 4 complexe de bunuri imobile și 6 obiecte nefinalizate. Preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la licitaţie „cu strigare” se estimează la 35 704 700 lei.
Totodată, va fi organizat un concurs investiţional pentru privatizarea a cinematografelor din or. Fălești și Leova. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 23 martie. Suma mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la concurs investițional constituie 1 040 000 lei, volumul minim al investiţiilor – 2 700 000 lei, cu realizarea în decursul a 3 ani.
Concurs va fi desfășurat și pentru privatizarea a 19 bunuri, inclusiv 18 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), termen limită de depunere a ofertelor 23 martie. Suma mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la concurs comercial se estimează la 669 589 000 lei. Licitaţii „cu strigare” pe piața reglementată ( la Bursa de Valori) vor fi organizate pentru vânzarea pachetelor de acţiuni proprietate publică de stat din 24 societăţi pe acţiuni, inclusiv 12 cu cotă majoritară, între care se regăsesc S.A.”Barza Albă” (100%), S.A.”Tutun –CTC”((90,81%), S.A. Magazinul Universal Central ”UNIC”(85,45%), S.A.”Aeroport Catering” (100%), S.A.”Floare – Carpet”(59,486%) s.a. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţurile iniţiale de vânzare a pachetelor de acțiuni expuse pe piața reglementată se estimează la 1 059 639 093 lei.
Persoanele interesate pot lua cunoştinţă cu materialele din dosarele bunurilor supuse privatizării în incinta Agenţiei Proprietăţii Publice – Camera de date. În scopul informării suplimentare referitor la starea economică, juridică și fizică a bunurilor la solicitare vor fi, totodată, organizate vizite la întreprinderile expuse la vânzare.
Precizăm că pe parcursul anului 2015 au fost organizate 2 runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, în cadrul cărora 31 pachete de acțiuni au fost expuse la licitații prin intermediul Bursei de Valori, 22 bunuri la concurs comercial, 2 bunuri la concurs investițional, 12 bunuri la licitație cu strigare. Drept rezultat, în bugetul de stat au fost transferate mijloace financiare în sumă de 36722 mii lei.
În perioada de referință au fost semnate 4 contracte de parteneriat public-privat cu o valoare totală a investițiilor planificate de circa 47,3 mil lei și 3,0 mil EUR, fiind examinate și avizate 19 studii de fezabilitate pentru proiecte de parteneriat public-privat, inițiate la nivel național și local.
Cheltuielile aferente deetatizării și activităților postprivatizare au constituit 1187 mii lei.