Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul Brînzan a discutat la…

Ministrul Brînzan a discutat la Bruxelles despre crearea unui depozit de stocare a gazelor naturale

Miercuri, 4 septembrie, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o serie de întrevederi cu oficiali europeni, în contextul vizitei președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Bruxelles, Belgia.

Conform unui comunicat emis de MEI, Vadim Brînzan și directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová, au discutat despre obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020, căile de întărire a securității energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt și mediu, investițiile în eficientizarea consumului de energie.

De asemenea, a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate și stocate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.

„Totodată,  părțile au vorbit despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești. Oficialii au accentuat potențialul major de investiții în valorificarea surselor de energie regenerabilă. În acest sens va fi luată în considerare ajustarea legislației, pentru a crea un mediu mai prielnic pentru potențialii investitori în Republica Moldova”, menționează MEI în comunicat.

Tot astăzi, Brînzan și Dodon au discutat cu vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, despre aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pentru anul viitor, colaborarea dintre UE, Republica Moldova și Ucraina pentru securitizarea rutei de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream, stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradițională. La fel, au fost discutate sursele de alternativă pentru obținerea energiei electrice.