Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul răspunde automobiliștilor care cer…

Guvernul răspunde automobiliștilor care cer ieftinirea carburanților

Guvernul susține că nu are nicio atribuție la formarea prețurilor la carburanți, că metodologia de stabilire a acestora este publică și că a luat măsuri pentru ca parametrii de calitate a carburanților comercializați la stațiile PECO să fie măsurați potrivit standardelor europene. Reacția Guvernului vine după ce astăzi, 6 iunie, zeci de automobiliști au protestat în Piața Marii Adunări Naționale împotriva majorării prețurilor la benzină și motorină. O primă acțiune de protest a șoferilor împotriva scumpirii carburanților a avut loc la 2 iunie.

Protestatarii au înaintat astăzi Guvernului o petiție, prin intermediul căreia cer reducerea prețului la carburanți, cel puțin până la 14-15 lei, o calitate a carburanților la standarde internaționale, explicarea metodologiei formării prețului la carburanți și anularea sancțiunilor administrative aplicate în privința protestatarilor din 2 iunie.

Guvernul a publicat pe pagina oficială un răspuns pentru protestarari.

În legătură cu petiția primită astăzi de Executiv din partea unui grup de cetățeni, Guvernul face următoarele precizări:

1. Guvernul nu are atribuții la formarea prețurilor la carburanți. Aceasta este prerogativa ANRE. Săptămâna trecută premierul a cerut Agenției precizări privind majorarea prețurilor la carburanți și examinarea posibilității de suspendare a deciziei de majorare, menționând importanța unei analize temeinice, care să conțină argumente clare, comunicate public și transparent. Ieri prim-ministrul a cerut Ministerului Economiei și Infrastructurii să facă o analiză a cadrului legal și, dacă este necesară modificarea acestuia, să intervină.

2. Metodologia de formare a prețurilor la carburanți este publică. Totodată, ieri prim-ministrul a cerut autorităților competente mai multă transparență și claritate în acest sens, astfel încât să nu existe marjă de interpretare, iar fiecare cetățean să aibă acces la metodologia de calcul.

3. În privința sancționării unui participant la protest, ieri premierul a precizat că libertatea de exprimare a cetățenilor trebuie respectată și a cerut Ministerului Afacerilor Interne examinarea cazului. MAI a anunțat deja că a inițiat o anchetă internă pe acest caz.

4. În ceea ce privește calitatea carburanților, chiar ieri Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, în urma cărora parametrii de calitate ai benzinei și motorinei, atât la importul, cât și la comercializarea acestor produse la stațiile PECO, vor fi măsurați potrivit cerințelor europene. Totodată, monitorizarea calității carburanților va fi efectuată de către organismele acreditate, care ulterior vor prezenta datele respective ministerului Economiei și Infrastructurii și Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Guvernul încurajează ANRE să aibă o comunicare cât mai deschisă și clară la acest subiect, atât cu grupul de protestatari, cât și cu populația, și să prezinte argumente clare care stau la baza formării noilor prețuri.

Totodată, Executivul solicită grupului de protestatari să aibă o atitudine constructivă, și nu ultimativă. Tentativa de a bloca străzile din Chișinău afectează nejustificat locuitorii capitalei. Guvernul consideră că această atitudine este una nepotrivită, în condițiile în care instituțiile statului și-au arătat deschiderea pentru comunicare și identificarea soluțiilor. Guvernul reiterează importanța libertății de exprimare și precizează că nemulțumirile se pot rezolva doar prin dialog și discuții”, se arată în comunicatul Guvernului.

La 29 mai, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai-12 iunie. Respectiv, a ANRE stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani.

Ulterior scumpirii, conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat suspendarea, din 1 iunie, a ultimei decizii prin care majorează prețurile la carburanți. Suspendarea a venit la o zi de când deputata Alina Zotea a cerut explicații de la ANRE față de majorarea prețurilor plafon de comercializare a carburanților și la scurt timp după ce suspendarea deciziei a fost solicitată de premierul Pavel Filip.

Proprietarul unui taximetru a fost amendat de polițiști sâmbătă, 2 iunie, pentru că avea lipit pe luneta mașinii un autocolant cu mesajul „Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți”, oamenii legii catalogând mesajul de protest ca fiind „reclamă neautorizată”. Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Alexandru Jizdan, susține că a fost demarată o anchetă internă pentru a stabili circumstanțele cazului și a dat asigurări că este vorba despre un caz unitar.