Gas Natural Fenosa se vinde. Operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro
Gas Natural a pus în vânzare afacerea sa din R. Moldova. Compania realizează în prezent o revizuire strategică a tuturor activelor sale, din momentul intrării fondului amercian „GIP”, cu intenţia de a îmbunătăţi eficienţa şi de aceea este dispusă să se desprindă de acest activ, care a fost mai problematic în ultimii ani, scrie publicația spaniolă El Economista, pe 17 ianuarie, curent. Solicitat de Ziarul de Gardă, serviciul de presă al companiei nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația, declarând că au luat cunoștință cu informația apărută în presa spaniolă și în curând vor reveni cu o reacție.
Operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro, care se vor adăuga la cele circa 3 miliarde pe care le-a obţinut deja pentru alte cesiuni în Columbia. Compania preconizează să prezinte planul strategic la sfârşitul lunii februarie ori la începutul lunii martie. Iniţial a fost fixată data de 28 februarie, însă nu este una definitivă, informează El Economista.
Compania Gas Natural Fenosa este prezentă în Moldova din anul 2000 şi prestează servicii pentru mai mult de 800 de mii de clienţi, prin intermediul filialelor sale Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, ce se dedică distribuţiei şi comercializării energiei electrice în centrul şi în sudul ţării, inclusiv în Chișinău.
Afacerea din R. Moldova include distribuţia reglementată a energiei electrice, ce reprezintă 70% din totalul ţării, şi comercializarea la tariful stabilit. Compania spaniolă a fost în contact permanent la sfârşitul anului trecut cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a solicita tarife noi pentru distribuţia energiei electrice, ceea ce a provocat o creştere cu 14,2% pentru clienţii.
Guvernul Moldovei şi Gas Natural Fenosa au ajuns la un acord la mijlocul anului 2016 pentru achitarea deficitului de tarif acumulat. Acordul recunoaşte un deficit până în anul 2015 şi plus dobânda în volum de 80 milioane euro, în legătură cu deprecierea monedei naţionale şi stabilea o perioadă de recuperare între anii 2017 şi 2020, scrie El Economista.
Publicația spaniolă mai scrie că Gas Natural Fenosa a încheiat marţi, 16 ianuarie, o emisie de bonuri în volum de 850 milioane euro şi scadenţa în ianuarie anul 2028. Această emisie a fost fixată cu un cupon anual de 1,5%. Preţul de emisie al noilor bonuri este de 98,937% a valorii sale nominale. Emisia, lansată în cadrul programului Euro Medium Term Notes, a fost supra subscrisă de peste 2,5 ori și a primit ordine de la mai mult de 130 de investitori instituționali din 24 de țări. Plata acestei operațiuni este programată pentru data de 29 ianuarie 2018.
La fel, Citigroup a lansat o ofertă de răscumpărare a bonurilor cu scadențe între 2019 și 2023, ale cărui rezultate vor fi cunoscute la data de 23 ianuarie a acestui an. Este prevăzut că bonurile noi, în totalitate ori parţial, să fie schimbate prin bonurile ce au fost achiziţionate de către Citigroup Global Markets Limited.