Expert în energetică: „Va fi extrem de greu de a convinge societatea că ANRE este o instituție independentă”
Conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a suspendat din 1 iunie, ultima sa decizie prin care majorează prețurile la carburanți. Hotărârea vine la o zi de când deputata Alina Zotea a cerut explicații de la ANRE față de majorarea prețurilor plafon de comercializare a carburanților și la scurt timp după ce suspendarea deciziei a fost solicitată de premierul Pavel Filip. Victor Parlicov, expert în energetică la IDIS Viitorul, în trecut director general al ANRE, consideră că după cele întâmplate, va fi extrem de greu de a convinge societatea că ANRE este o instituție independentă, iar în viitor, în situații similare, nimeni nu va mai adresa întrebări Agenției sau participanților pe piața petrolieră, ci toată lumea va fi cu ochii pe prim-ministru.
Conducerea ANRE a dispus ieri, 31 mai, suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți adoptată la 29.05.2018, până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament. Astfel, de astăzi, 1 iunie, ora 12:01, un litru de benzină este comercializat la 19,05 lei, iar un litru de motorină – la 17,09 lei, acestea fiind prețurile din perioada precedentă.
„Menționăm că, ANRE urmează să analizeze săptămâna viitoare cu maximă obiectivitate informațiile prezentate și să le contrapună cu cele care au stat la baza deciziei inițiale”, se arată în comunicatul ANRE, publicat la câteva ore după ce Parlamentul a refuzat audierea șefului instituției, Tudor Copaci, iar Guvernul a cerut suspendarea deciziei privind majorarea prețurilor.
Victor Parlicov, expert în energetică la IDIS Viitorul, în trecut director general al ANRE, consideră că după ceea ce s-a întâmplat, va fi extrem de greu de a convinge societatea că ANRE este o instituție independentă, situația dată generând două consecințe grave:
„Prima este pentru Agenție, evident: constatăm că avem o Agenție care nu poartă responsabilitate pentru deciziile pe care le ia. Dacă Agenția ia o decizie și consideră că decizia este una corectă, atunci în cazul în care apar critici sau obiecții, Agenția este cea care trebuie să iasă, să o explice și să o argumenteze. Agenția a tăcut, după care a ieșit prim-ministrul, a făcut o declarație și ANRE în loc să dea explicații măcar premierului, imediat a purces la revizuirea deciziei. A doua consecință este că avem un prim-ministru care, din păcate, nu conștientizează că nimerește exact în aceeași capcană în care au nimerit aproape toți premierii până la dumnealui. Capcana de a interveni în prețuri prin instrumente administrative, pentru că odată ce premierul începe a da sugestii, mai cu seamă, având în vedere reacția Agenției, s-a văzut că asta e de fapt o indicație, de-acum înainte nimeni nu va mai crede că ANRE este responsabilă de aceste prețuri. Nimeni nu va adresa întrebări Agenției, nimeni nu va adresa înrebări participanților pe piața petrolieră, toată lumea va fi cu ochii pe prim-ministru”, a declarat Victor Parlicov pentru ZdG.
Totodată, Parlicov susține că în niciuna din țările Uniunii Europene nu există reglementarea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere de către o instituție de reglementare, excepție face doar Croația unde este reglementat parțial prețul angro, din cauza că există monopol la nivelul rafinăriei, adică există o singură rafinărie care produce practic toate produsele rafinate din țară.
„În rest, toate țările merg pe un model de piață liberă, prețurile sunt stabilite individual de fiecare operator și există un consiliu al concurenței sau un organ de asigurare a concurenței și de combatere a practicilor anticoncurențiale, care veghează asupra corectitudinii concurenței pe această piață. La noi s-a mers pe ideea de reglementare a prețurilor cu amănuntul, ignorând faptul că nu există niciun monopol, nici la nivelul pieței angro, nici la nivelul pieței cu amănuntul”, declară expertul.
La 29 mai, curent, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai − 12 iunie. Respectiv, ANRE a stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețul pentru un litru de benzină s-a majorat cu doi lei și 65 de bani, iar pentru motorină – cu trei lei și șase bani.