Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce spune Dodon despre măsurile…

Ce spune Dodon despre măsurile fiscale propuse de Ministerul Finanțelor

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, afirmă că nu este ceva „grav” în propunerile anunțate marți, 23 iulie, de Ministerul Finanțelor (MF). Șeful statului menționează că susține unele măsuri.

Mai exact, Dodon este de acord cu limitarea vânzărilor neimpozabile în regim „duty-free”, anularea tichetelor de masă, „deoarece înseamnă pierderi de zeci de milioane de lei pentru buget”, anularea scutirilor la jocurile de noroc, aducând drept exemplu „Loteria Națională”, precum și cu eliminarea scutirii personale pentru veniturile anuale a persoanelor fizice care sunt de peste 360 de mii de lei.

Totodată, acesta nu susține eliminarea cotei reduse de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa, fiindcă „este o bună posibilitate pentru ca acest segment de business să iasă din umbră și să plătească impozite”.

Președintele țării a precizat, în cadrul unui interviu acordat pentru portalul noi.md, că mâine, după ce Maia Sandu și Zinaida Greceanîi vor reveni de la Bruxelles, va convoca o ședință cu responsabilii de la MF și vor analiza propunerile.

De asemenea, acesta a menționat că și la Președinție au fost înaintate anumite inițiative pentru stimularea dezvoltării economice și diminuării presiunii administrative asupra mediului de afaceri.

Ieri, 23 iulie, Natalia Gavriliță a anunțat că Ministerul Finanțelor propune mai multe măsuri fiscale, „agreate cu FMI”, menite să mobilizeze resurse adiționale pentru bugetul anului 2020. Acestea ar fi de trei tipuri și s-ar referi la: anularea unor decizii ale guvernării precedente „care duceau la contrabandă și la încălcări”, anularea unor scutiri fiscale și mobilizarea resurselor care sunt menite să asigure echitatea fiscală, taxe plătite de cei bogați.

Astăzi, 24 iulie, MF a emis un comunicat prin care precizează că „tichetele de masă nu vor fi anulate”.

„Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit. Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii”, notează MF.