Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Protest la Chișinău: „Mai…

(VIDEO) Protest la Chișinău: „Mai bine scoateți gheretele, nu copacii”

Mai multe grupuri de cetățeni, însoțiți de consilieri municipali, au protestat astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău împotriva deciziei municipalității de a defrișa peste 250 de arbori. Deși funcționarii de la Primărie încercau să-i convingă că totul se face legal, oamenii au încercat să stopeze lucrările.

Sursa Video: www.ZdG.md

Câteva zeci de cetățeni, mobilizați pe Internet, au ieșit la protest pentru a descuraja tăierea arborilor de pe bulevardul central al municipiului Chișinău. Participanții la protest au informat chișinăuienii despre necesitatea de a proteja spațiile verzi și au marcat mai mulți pomi cu astfel de mesaje scrise: „Copacii nu iau mită”, „Nu le tăiați respirația” și „Mai bine scoateți gheretele, nu copacii”.

Organizatorii acțiunii îi îndemnă pe cetățeni să prindă cu panglici toți pomii care trebuiesc protejați. „Folosiți panglici roșii sau albastre sau de care doriți. Să strigăm tare că suntem împotrivă. Pentru că acești copaci nici nu votează nici nu sunt membri de partid”.

13423714_10210044197651211_6638075936813760768_nVictor Lutenco, consilier municipal din partea Partidului Popular European, se afla printre participanții la acțiune. Acesta a declarat că a obținut cu întârziere lista cu pomii care urmează să fie defrișați de către întreprinderea Spații Verzi. „Este o autorizație și o listă a copacilor care urmează a fi defrișați, ambele sunt scrise de mână. La un calcul aproximativ, sunt peste 300 de copaci, printre ei sunt și 54 de platani. Chiar vis a vis puteți vedea cum arată ei. Sunt copaci vechi de câteva zeci de ani, care doar în baza la această listă sunt defrișați. La moment noi am oprit două mașini care efectuau defrișări”, a declarat Lutenco.

autorizatiaIgor Gamreţchi, șeful Direcţiei transport din cadrul Primăriei Capitalei, a declarat că pomii care au fost propuși spre defrișare împiedică transportul public. „În următoarea perioadă va trebui să deconectăm treoleibuzul pe bulevardul central pe motiv că pomii vor defecta rețelele electrice. La propunerea primarului nu vor fi defrișați toți copacii, cum prevedea proiectul, dar numai cei care sunt epuizați în timp, sunt deteriorați sau putrezi”, susține șeful direcției transport.

Lucrările de reparaţie capitală a bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt se desfăşoară în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere a 6 străzi principale din zona centrală a Chişinăului.