Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Experți, despre cum ajung…

(VIDEO) Experți, despre cum ajung în off-shore banii pe care îi achităm pentru energie

Banii achitați de cetățenii Republicii Moldova pentru energia consumată ajung direct în zonele off-shore. Constatarea aparține experților în energetică, Sergiu Tofilat și Victor Parlicov.

Sursa Video: www.ZdG.md Colaj: www.anticoruptie.md

O evaluare a situației la zi, rezultatele căreia au fost prezentate de experți, denotă o totală lipsă de transparență în sectorul energetic al Republicii Moldova. Potrivit sursei, din gaz, în stânga Nistrului este produsă energie electrică, care apoi este vândută pe malul drept al Republicii Moldova. Ulterior, banii pentru energie electrică ajung în contul unei întreprinderi ce își pierde originile în firme off-shore, iar gaze naturale consumate nu sunt achitate către Moldovagaz, astfel acumulându-se datorii de miliarde.

Solicita să comenteze aceste acuzații, Valeriu Rusu, ofițerul de presă al Ministerului Economiei, a declarat că se pregătește o reacție din partea instituției, dar încă nu a fost făcută publică.

Pe de altă parte, directorul întreprinderii intermediare, EnergoKapital, neagă implicarea în scheme de delapidări de bani. Totodată, acesta refuză să spună cine este beneficiarul final al profiturilor încasate de întreprindere.