Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Două asociaţii, acelaşi business —…

Două asociaţii, acelaşi business — vânzarea baloanelor în scopuri caritabile

Două asociaţii obşteşti „strâng fonduri” pentru copiii cu probleme după aceeaşi schemă. Membrii organizaţiilor comercializează baloane în stradă, şi le spun trecătorilor că banii ajung la copiii cu probleme.

După apariţia în ZdG a articolului „Baloane de 15 lei: Afacere sau binefacere?„, membrii asociaţiei „Lumina spre Existenţă”, care era vizată în acel articol ne-au spus că baloanele asociaţiei lor sunt „doar roşii şi doar în formă de inimă” şi că baloanele colorate aparţin altei asociaţii obşteşti, care la fel s-ar ocupa cu strângerea de fonduri pentru persoanele cu probleme.

Tinerii care umblă cu baloane colorate prin centrul capitalei şi care la fel, ţi le propun spre vânzare aparţin „Asociaţiei obşteşti de bineface „Future”, specializată de asemenea în ajutorarea persoanelor defavorizate.

Din informaţiile registrului de stat al organizaţiilor necomerciale, aflăm că Asociaţia „Future” a fost fondată încă pe 9 septembrie 2009 şi are ca scop „Susţinerea programelor sociale a statului”. Certificatul de înregistrare a fost eliberat pe 18 septembrie de către ministrul Justiţiei de atunci, Vitalie Pârlog. Din 2009 şi până acum, în dreptul rubricilor „control şi sancţiuni” şi „rapoarte” nu figurează nici o informaţie, semn că activitatea asociaţiei nu a fost supusă nici unui control din partea instituţiilor statului. Conducătoarea asociaţiei este Valentina Danilova.

Contactată de ZdG, Danilova, care vorbeşte exclusiv în limba rusă ne-a spus că nu poate discuta cu noi la telefon, ci doar între patru ochi, şi doar după ce-i vom arăta un document care să-i confirme faptul că suntem jurnalişti. Danilova a recunoscut cu nu a auzit până acum de Ziarul de Gardă, întrebându-ne „şto ăta”.

Dar cu ce scop vă interesaţi?, a întrebat, pe un ton nu tocmai amabil Valentina Danilova. „Şi ce dacă mai este o organizaţie care vinde baloane. Suntem o organizaţie de binefacere, care ajută invalizii şi copii. Ce contează cum ajutăm. Baloane, concerte. Noi doar transferăm banii. Nu vreau să vorbesc cu d-stră până când nu văd documentele”, ne-a spus Danilova şi a închis.

Informaţii despre activităţile de binefacere anterioare ale asociaţiei de binefacere „Future” nu sunt cunoscute.

PS. În articolul Baloane de 15 lei: Afacere sau binefacere? este vizată activitatea Asociaţiei obşteşti „Lumina spre Existenţă”

V.M.