Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Dodon: Nu cred că situația…

Dodon: Nu cred că situația din Kazahstan are vreo legătură cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan

Nu cred că situația din Kazahstan are vreo legătură cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. De această părere este socialistul Igor Dodon, în contextul în care banca centrală a Kazahstanului a devalorizat tenge-ul, valuta naţională, cu 19%, cea mai agresivă decizie începând de la criza financiară mondială, pe fondul deprecierii rublei ruseşti şi retragerilor de capital din pieţele emergente.

„Ceea ce se întâmplă în Kazahstan nu ține de prezența capitalului în Uniunea Vamală. Este o tendință internațională concentrată pe valutele europene. Probabil banca centrală a Kazahstanului, care a devalorizat tenge-ul, valuta naţională, a luat decizia singură și nu cred că are vreo legătură cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Nu cred că deprecierea valutei ține de implicațiile Uniunii Vamale”, a spun socialistul Igor Dodon, care susține aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală.

Întrebat despre problemele cu care se confruntă Kazahstatul, parte a Uniunii Vamale, și susținerea aderării Moldovei la Uniune, Igor Dodon a spus că este în Parlament și nu poate vorbi, deși se anunțase pauză.

Amintim că anterior Igor Dodon a propus să organizeze referendumuri privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală în toate raioanele şi municipiile, motivând că, argumentarea economică şi socială de integrare în Uniunea Vamală (UV), pentru R. Moldova în ansamblu, dar şi pentru fiecare regiune, municipiu din ţară este concludentă. Majoritatea exporturilor tradiţionale sunt orientate spre statele membre din această uniune, majoritatea cetăţenilor care lucrează temporar sau permanent în afara hotarelor ţării se află pe teritoriul UV, practic toate resursele energetice de care depinde formarea preţurilor la produsele de primă necesitate sunt obţinute din spaţiul UV şi nemijlocit Federaţia Rusă, grosul remitenţelor graţie cărora sunt menţinute gospodăriile casnice sunt în baza celor transmise din spaţiul UV.