Principală  —  Ştiri   —   Centrul de Telecomunicaţii Speciale al…

Centrul de Telecomunicaţii Speciale al R. Moldova l-a votat pe Plahotniuc prim-ministru. Lista postacilor de partid

Recent pe zdg.md a fost inițiat un sondaj on-line10 care îndemna cititorii să aleagă  cine cred ei că va fi următorul premier desemnat. Mai exact, întrebarea sondajului sună așa: „Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a promis că săptămâna viitoare (?!) va fi făcut public numele viitorului premier. Cine va fi „norocosul”, care va pune mâna pe guvern?” Variantele propuse erau Vlad Plahotniuc, Ion Sturza, Maia Sandu, Iurie Leancă, Andrian Candu, un „străin” și „Tot unul de-al lor”.

Miercuri, 9 decembrie, numărul de votanți pentru varianta Vlad Plahotniuc a început să crească spectaculos. Mai exact, între orele 14:11 și 16:55, s-a votat de zeci de ori pe minut de pe adresa de IP 89-32-230-130.sta.cts.md. Terminația „cts.md” vorbește despre faptul că respectivul IP aparține Întreprinderii de Stat „Centrul de telecomunicaţii speciale” (CTS), companie ce asigură funcţionarea şi dezvoltarea sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate. Altfel spus, este compania care asigură accesul la internet pentru instituțiile importante ale statului (Guvern, Parlament, ministere etc). Pe pagina web cts.md se spune explicit ca ”Întreprinderea de Stat „Centrul de telecomunicaţii speciale” a fost creată în scopul soluţionării cerinţelor de securitate informaţională, asigurării funcţionării şi dezvoltării sistemelor informaţionale şi de telecomunicaţii statale protejate. Scopurile de bază ale Centrului sunt: asigurarea schimbului protejat de informaţii între autorităţile publice, reprezentanţele Republicii Moldova din străinătate, organizaţii, instituţii şi întreprinderi, autorităţile publice ale altor state; protejarea informaţiilor importante pentru stat; crearea, administrarea, deservirea şi dezvoltarea sistemelor de telecomunicaţii speciale; elaborarea şi implementarea tehnologiilor avansate în domeniul securităţii informaţionale, inclusiv tehnologiile semnăturii digitale.

Reiese că s-a votat pentru Plahotniuc din interiorul unei infomoldovainstituții de stat. Între orele 20:05 și 22:46 ale aceleiași zile de miercuri, 9 decembrie, s-a votat, de această dată cu o frecvență mai mică, de pe un alt IP, iar a doua zi, începând cu ora 8.44, a început din nou votul de pe IP-ul 89-32-230-130.sta.cts.md al instituției de stat. La fel s-a întâmplat și vineri, 11 decembrie, de la începutul zilei de muncă până la finele ei, reieșind că cineva a utilizat resursa publică pentru un vot masiv acordat lui Vlad Plahotniuc. Au urmat două zile de pauză (sâmbătă și duminică). Votul de pe IP-ul ce aparține Centrului de telecomunicaţii speciale a fost reluat luni, între orele 14:22 și 16:14, dar și marți, pe parcursul întregii zile, cu un randament de aproximativ 20 de voturi pe minut, în unele perioade de timp. Astfel, Vladimir Plahotniuc înregistrează în acest moment 65% (peste 5 mii de voturi), acordate preponderent de pe un IP dintr-o instituție publică. Această manipulare/falsificare a sondajului de pe zdg.md a fost urmată de zeci de postări pe rețelele de socializare și pe blogurile și site-urile afiliate Partidului Democrat, toți făcând trimitere la rezultatul sondajului de pe zdg.md care-l dă învingător, în preferințele oamenilor pentru fotoliul de premier, pe Vlad Plahotniuc.

În același timp, de câteva luni, știrile și investigațiile publicate pe zdg.md înregistrează tot mai multe comentarii care provin de la un număr restrâns de IP-uri. Toate aceste comentarii laudă activitatea Partidului Democrat și, mai ales, a lui Vlad Plahotniuc și critică dur alte formațiuni politice/civice și liderii lor. Astfel, de pe unul din IP-urile de la care s-a votat masiv pentru Vlad Plahotniuc – 46.55.111.110 – s-au postat și 50 de comentarii la articolele de pe zdg.md. De la acest IP comentează utilizatori cu nume precum: Slava, Dimkadum, Grișa Papuc, Maxim Buga, Grejdieru Irina, Mihail Chetrosu, Aurel, Andrei Balan etc. Aceste nume de comentatori sunt, însă, mult mai active de pe un alt IP: 93.116.254.130. De la această adresă s-au postat nu mai puțin de 575 de comentarii, sub zeci de pseudonume și asociate cu zeci de adrese de email.

De asemenea, am identificat și alte câteva adrese IP de pe care se comentează activ fiecare subiect postat de ZdG. O „strategie” foarte răspândită este plasarea mai multor comentarii de către una și aceeași persoană, dar utilizând nume diferite. Un astfel de exemplu este știrea „Deputații care vor investiga concesionarea Aeroportului Chișinău” unde sunt postate 4 comentarii de la 4 oameni aparent diferiți: Ecaterina Bostanica, Hariton Gudumac, Aurel și Angela Codreanu, dar, de fapt, toate cele 4 comentarii sunt postate de la aceeași adresă IP fiind vorba, cel mai probabil, și despre același autor.

Analizând adresele de email ale acestorharghel „postaci” activi pe pagina online a Ziarului de Gardă, am reușit să identificăm și zeci de profiluri de facebook, marea majoritate false, asociate acelor emailuri. Astfel, de la adresa IP 93.116.254.130 sunt activi următorii utilizatori facebook: Alexandru Druță, Alexandru Tabacaru, Aliona Anoila, Ana Cioranica, Andrei Balan, Andrei Țurcan, Andrew Johnson, Angela Codreanu, Codrin Mihaescu, Damian Frasineanu, Dorel Donici, Dorian Bordian, Eana Dumbraveanu, Gheorghe Surdu, Grigore Rutberg, Hariton Gudumac, Ion V. Popescu, Jedy Sympson,  Leonid Moldovanu, Maria Bodean, Mihail Chetrosu, Opus Dei, Roman Popov, Simona Cotorobai, Anatol Mihailov, Vasili Roska, Колесник Николай.

Useri asociați cu alte adrese IP extrem de active pe zdg.md, cum ar fi 46.55.111.110, de pe care spuneam mai sus că s-a votat de sute de ori pentru varianta Vlad Plahotniuc din sondaj, sunt: Veaceslav Chiron, Dimka Dumitru, Maxim Buga, Grejdieru Irina, Mihail Chetrosu și Andrei Balan (activi și de pe 93.116.254.130), Maxim PavilescuTeodor BucatariAdrian Marian, Eduard Frunza și alții. Un element comun tuturor acestor utilizatori de facebook este faptul că au printre prieteni jurnaliști cunoscuți, bloggeri, oameni publici, lideri de opinie, politicieni etc. Adică persoane active și foarte urmărite pe rețelele de socializare. Asta pentru ca, în momentul în care una din aceste persoane notorii pentru societatea noastră postează ceva pe facebook (o știre, o opinie), „comentatorii de serviciu” să vadă și să comenteze imediat, făcându-și, astfel, vizibil punctul de vedere.

Analizând și secțiunile de comentarii ale altor site-uri de știri de la noi, am constatat că și în aceste cazuri domină aceleași nume de „comentatori” enumerate mai sus. Pentru a putea comenta pe aceste site-uri, postacii sunt nevoiți să se logheze, iar una din cele mai comune platforme folosite în acest scop este disqus.com. Comentatorii înrăiți de pe zdg.md și facebook se regăsesc, evident, și pe disqus.com. O sumară analiză a acestor conturi demonstrează că acești useri postează mii de comentarii pe zeci de site-uri. Totul pentru a crea o imagine bună exponenților Partidului Democrat și lui Plahotniuc și, pe de altă parte, pentru a-i denigra oponenții politici. Iată o mică parte din comentariile postate: Aliona Borta (59 comentarii), Ovidiu (430), Andrei Turcan (436), Angela Codreanu (177), Chirinciuc Maxim (11), Dorel Donici (624), Dorian Bordian (661), Dumitru de la Cahul (251), Ecaterina Bostanica (1721), Gheorghe Surdu (574), Grișa Papuc (253), Hariton Gudumac (636), Leonid Moldovanu (1171), Maxim Pavilescu (45), Vasile Bondari (1743), Колесник Николай (177). Deci, doar de pe aceste câteva conturi și doar prin intermediul platformei disqus.com au fost postate 8969 de comentarii pe diverse site-uri de știri.

De altfel, utilizarea postacilor, sau trollilor așa cum mai sunt numiți, în scopuri politice este un fenomen bine cunoscut în alte țări. În Federația Rusă, de exemplu, presa de opoziție a scris de mai multe ori că președintele Vladimir Putin întreține o adevărată armată de oameni, bine plătiți, pentru a-i fi lustruită imaginea și, în același timp, a-i discredita pe oponenți. Ba mai mult, Rusia folosește această „armă” și în afara granițelor ei, recent fiind descoperită o „celulă de trolli” în Finlanda, autoritățile finlandeze bănuind că sursa de finanțare a acestor postaci ar fi ambasada Rusiei la Helsinki. De asemenea, Putin a folosit postacii și în „războiul informațional” cu Ucraina, după alipirea Crimeei și în timpul conflictelor din estul țării vecine.

Și în România a fost publicată recent o investigație care demonstrează că fosta politiciană Elena Udrea plătea o echipă de postaci care aveau un sediu și „lucrau” în două ture. Misiunea lor era să găsească toate articolele în care apărea Udrea și să plaseze pe site-urile respective comentarii pozitive la adresa ei. În acest scop au fost comandate mai multe softuri și sisteme de monitorizare online. Așa cum aveau să descopere procurorii în cadrul unui dosar penal deschis ulterior, unul din aceste softuri a costat 71 mii de lei românești (echivalentul a 335 mii mdl). Postacii primeau în dimineața fiecărei zile de la oamenii Elenei Udrea informațiile pe care urmau să le răspândească pe toate site-urile scanate cu ajutorul acelor softuri.

(UPDATE) Citiți aici reacția Centrului de Telecomunicaţii Speciale