Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Rubicon 2024 - De la…

Rubicon 2024 – De la Chișinău la București, în pas alergător

Sursa: MEC

Astăzi, 22 martie, sub Arcul de Triumf din capitală, a fost dat startul celui mai important ultramaraton din acest an – „Rubicon 2024”, organizat pe teritoriul a două țări, R. Moldova și România. Maratonul se desfășoară pe o distanță de 478 de kilometri, începe în Chișinău și se va sfârși în București. 

Timp de două zile, pe traseul Chișinău-București, alergătorii vor parcurge 5 regiuni din Republica Moldova și 5 județe din România, trecând prin 12 orașe: Chișinău – Ialoveni – Cimișlia – Taraclia – Găgăuzia – Cahul – Galați – Brăila – Buzău – Ialomița – Ilfov – București. 

„Întregul traseu este împărțit în 46 de etape, fiecare județ urmând să aibă de la 1 la 10 etape. Pentru a obține o medalie a județului, alergătorii trebuie să parcurgă cel puțin o etapă în acel județ. Dar ultramaratoniștii nu sunt restricționați la un număr minim sau maxim de etape – participanții sunt cei care decid și își formează singuri strategia și tactica de cursă”.

La maraton participă 200 de alergători, iar câștigătorul ultramaratonului se va alege, pe lângă cupă, și „cu un scut special, unde va putea plasa toate insignele etapelor cucerite de el”, informează organizatorii

Evenimentul a fost inițiat cu imnul de stat al Republicii Moldova, sub Arcul de Triumf din centrul Chișinăului. 

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a fost prezentă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), pentru a fi alături de participanții la ultramaraton. 

Aceasta a venit cu un mesaj de încurajare pentru cei 200 de ultramaratoniști, urându-le succes. 

„Noi suntem astăzi aici să recunoaștem și să apreciem curajul dumneavoastră. Suntem aici să sărbătorim sportul și sănătatea, sunt sigură că toți cei care participă astăzi au încredere în forțele proprii. Asta îmi doresc și pentru țara noastră”. 

Președinta a mai adăugat într-o postare pe Facebook, că acest ultramaraton nu este doar despre parcurgerea unei distanțe fizice. 

„Fiecare kilometru în plus ne va aduce mai aproape de valorile și aspirațiile noastre europene. Fiecare participant este un ambasador al speranței și al voinței de neclintit. (…) Fiecare pas făcut pe traseul de aproape 500 de km, de la Arcul de Triumf din Chișinău până la Arcul de Triumf din București, va aduce cele două capitale mai aproape una de alta”.  

Alături de președintă, la startul maratonului a fost prezent și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Acesta le-a urat alergătorilor „cursă ușoară, drum bun și cărare bătută”. 

„Suntem tare mândri și onorați să facem parte din efort. Așa că dragi maratoniști, stimată doamnă președintă, aveți tot respectul și aprecierea noastră că v-ați angajat să în aceasta provocare. Sperăm foarte mult să vă revedem cu bine la Chișinău, cu rezultate frumoase”.   

Ministrul Dan Perciun a mai adăugat că la ultramaraton vor participa și doi colegi de-ai săi, din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. 

Maxim Zorchin – director SPORTER, unul dintre organizatorii ultramaratonului, a fost și el prezent la startul maratonului din PMAN. 

„Dragi participanți, organizatori, susținători, astăzi, din inima Moldovei, de la Arcul de Triumf, dăm start cursei eroilor, Rubicon 2024, Chișinau-București. Să avem picioare ușoare și într-un ceas bun!”, a fost urarea lui Maxim Zorchin. 

Startul cursei de alergare a fost dat din clopotnița Catedralei „Nașterea Domnului” din centrul capitalei, astăzi, 22 martie, la ora 9:00 dimineața și va dura două zile consecutive, sfârșindu-se la București, duminică – 24 martie. 

Ultramaratonul Rubicon 2024, este organizat prima oară în acest format transfrontalier, participanții vor traversa aproximativ 500 de kilometri, traversând Chișinău, UTA Găgăuzia, Ialoveni, Cimișlia, Taraclia și Cahul) și 5 județe din România (Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Ilfov). 

Rubicon 2024 este organizat de Asociația Sportivă ,,SPORTER’’, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sport din România.

Proiectul Rubicon a început în anul 2021, în cadrul căruia, până în 2023, timp de 3 ani, s-au desfășurat un ciclu de maratoane, prin care au fost parcurse toate regiunile Republicii Moldova.

Sursa: MEC