PayPal din septembrie în Moldova?
În perioada 15-16 iulie 2011, la Chişinău se desfășoară primul “TechCamp” pe tema “Date guvernamentale deschise”. TechCamp este un program din cadrul Inițiativei 2.0 pentru Societatea Civilă sub egida Secretarului de Stat American, Hillary Clinton.
Acesta are drept scop facilitarea colaborării dintre comunitatea specialiștilor din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, reprezentanții societății civile și cei ai autorităților.
La eveniment participă dezvoltatori IT, reprezentanţi ai ONG-urilor, administraţiei publice centrale şi jurnalişti. Participanţii discută despre modalitățile de plasare on-line a datelor guvernamentale deschise și beneficiile pe care acestea le pot genera pentru cetățeni. Ei învăța cum pot fi utilizate și analizate datele deschise, ce platforme IT pot fi folosite pentru aceste procedee și cum să găsească bani pentru soluţiile IT legate de citirea datelor. Experți străini vorbesc despre cele mai reușite practici internaționale în domeniu.
Managerul oficiului din Republica Moldova al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck, invitat la eveniment, a declarat că datele deschise vin să realizeze obiectivele dezvoltării. “Este important să știm cum le utilizăm pentru a soluționa problemele oamenilor”, a spus Seck.
Viceministra Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dona Școla, a menționat că este primul eveniment de acest gen organizat în Republica Moldova, dar nu și ultimul. “Tehnologiile ne-au unit pentru transformarea societăţii, accelerarea dezvoltării şi integrarea țării în spațiul informaţional global”.
La rândul său, consilierul primului ministru, Tudor Darie, a spus că transformarea prin tehnologie înseamnă fapte concrete. ”Din luna septembrie serviciul PayPal s-ar putea să fie disponibil și în Republica Moldova. Astfel oamenii vor avea acces la o modalitate de plată cu acoperire internațională. Am purtat negocieri, a fost un efort conjugat și sperăm ca acest efort să genereze rezultate”.
„Puterea tehnologiilor stă în schimbarea vieților, a accentuat directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan. “Tehnologiile fac ca datele cu caracter public să fie vizibile, la fel de vizibile devin și activitățile autorităților. Oamenii pot înțelege mai bine cum Guvernul lucrează pentru ei. Datele trebuie să fie însă pe înțelesul tuturor, astfel încât să nu încurce, dar să ajute oamenii”.
Organizatorii TechCamp-ului de la Chișinău sunt “Programul de Asistenţă Rapidă pentru Buna Guvernare”, implementat de USAID, în parteneriat cu Ministerul Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor, Centrul de Guvernare Electronică, Departamentul de Stat al SUA, Banca Mondiala, AED şi TRIMETRICA.
Comunicat, E-Government Center