Violată de 3 inşi şi de o judecătoare
Era ora 01.00. A ieşit până la un magazin din apropierea casei în care locuia, pentru a cumpăra ţigări şi cafea. De ea s-au apropiat doi băieţi. I-au arătat o legitimaţie. I-au spus că sunt poliţişti şi că reţin toate persoanele care sunt în stradă după miezul nopţii. Nu au dus-o la poliţie, cum s-ar fi aşteptat, ci pe teritoriul unui spital, unde un prieten de-al lor era paznic. Au bătut-o cu o vergea metalică. Au maltratat-o în cele mai groaznice feluri. Şi-au bătut joc de ea într-un mod de nedescris. Au violat-o toţi trei.
Aşa îşi începe, printre lacrimi, groaznica istorie Ana Mocanu, mama Elenei, o fată care a fost violată de 3 inşi cu doar 13 zile înainte de nuntă. Se întâmpla pe 10 februarie 2008, după miezul nopţii, la Malina Mică, în Chişinău. Atunci, Pavel Gortolomei, de comun acord cu Radu Gortolomei şi Viorel Băcescu, în scopul satisfacerii sexuale, au condus-o pe Elena în odaia paznicilor Dispensarului de Tuberculoză din Chişinău, unde, primind refuzul fetei de a întreţine cu ei relaţii sexuale, au lovit-o, inclusiv cu o vergea metalică, în diferite regiuni ale corpului. Loviturile i-au cauzat tinerei, conform raportului de examinare medico-legală, echimoze pe mai multe părţi ale corpului, edeme, dar şi o traumă psihică severă. După ce au violat-o, Pavel Gortolomei s-a prezentat la căminul unde locuia Elena. El a spus că-i poliţist şi a intimidat-o, pentru ca aceasta să nu depună plângere la poliţie.
Violatorii, condamnaţi la închisoare
După lungi şedinţe de judecată şi după ce dosarul a trecut prin mâinile mai multor procurori, în iunie 2009 Judecătoria Centru i-a recunoscut pe cei trei vinovaţi şi i-a condamnat la câte 5 ani de închisoare cu suspendare. Totodată, ei au fost amendaţi în total cu 700 mii de lei, deşi procurorul cerea 15 şi, respectiv, 12 ani de închisoare. Ambele părţi au atacat sentinţa la Curtea de Apel Chişinău (CAC). Violatorii, pentru că doreau absolvirea de orice vină, fata violată, pentru că dorea dreptate. Şi CAC a îndreptăţit-o. Completul de judecată a casat parţial hotărârea primei instanţe şi l-a condamnat pe Pavel Gortolomei la 6,5 ani de închisoare, pe Radu Gortolomei la 5,5 ani, iar pe Viorel Băcescu, la 5 ani de închisoare. Primii doi au fost încătuşaţi chiar în sala de judecată, iar Viorel Băcescu, deoarece nu s-a prezentat la şedinţă, a rămas la libertate. Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a menţinut decizia CAC, iar cei doi se află şi acum în penitenciarul nr 13. În timp ce fraţii Gortolomei se află după gratii, locul aflării lui Viorel Băcescu rămâne necunoscut chiar şi după 2 ani de la sentinţa de condamnare emisă pe numele său. Acesta a fost dat în căutare peste aproape jumătate de an de la sentinţă, la insistenţele mamei tinerei, care s-a interesat de soarta celui de-al treilea violator al fiicei sale. Atunci a aflat cu stupoare că pe Băcescu nu îl căuta nimeni. Între timp, fratele acestuia, angajat la o instituţie importantă din stat, i-a propus familiei Mocanu 45 mii de euro ca să-şi retragă acuzaţiile.
Unul a fugit, altul a fost amnistiat
Istoria nici pe departe nu este una cu happy-end. În februarie 2011, judecătoarea Angela Catană, de la Judecătoria sectorului Centru, a admis cererea lui Radu Gortolomei privind aplicarea amnistiei în privinţa sa, făcând referire la Legea privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 drept an al tineretului. Astfel, cu largul concurs al procurorului Victor Poiată, care a susţinut iniţial cererea lui Gortolomei, acesta a fost eliberat chiar din sala de judecată. “Judecătoarea Angela Catană a avut un interes personal în acest caz. Probabil a luat mită, pentru că a dat o interpretare total greşită normei legale”, spune Ana Mocanu. Aceasta susţine că Radu Gortolomei nu cădea sub incidenţa acestei legi, deoarece, în 2008, când legea a intrat în vigoare, el nu avea statut de condamnat şi, deci, nu putea beneficia de acea lege. Astfel, spune femeia, Gortolomei a fost eliberat ilegal. De aceeaşi părere a fost ulterior şi procurorul Victor Poiată, care, deşi anterior susţinuse amnistierea, a revenit asupra deciziei şi a atacat-o la CAC. Iar magistraţii de acolo au hotărât casarea hotărârii judecătoarei Angela Catană şi au trimis cazul spre rejudecare, la un alt judecător. Între timp, Radu Gortolomei a revenit după gratii.
Plângeri “soluţionate” prin atenţionare
Deşi este convinsă că va beneficia de o hotârâre favorabilă a Judecătoriei Centru, Ana Mocanu este neliniştită. Aceasta nu-şi explică nonşalanţa cu care Angela Catană a admis cererea de amnistiere a lui Gortolomei, deşi, legal, nu putea face acest lucru. A scris plângeri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Parlament, Preşedinţie, Guvern şi Procuratura Generală (PG), în speranţa că Angela Catană va fi pedepsită. Fără rost. A primit un răspuns oficial de la Nicolae Timofti, preşedintele CSM, care a spus că “anularea sau modificarea hotărârii judiciare nu atrage răspundere, dacă judecătorul care a pronunţat-o nu a încălcat intenţionat legea. În acest context, CSM nu dispune de probe ce ar confirma că judecătorul Angela Catană a încălcat prin intenţie sau imprudenţă legea… În discuţia avută cu judecătorul Angela Catană, ultimei i s-a atras atenţia asupra neajunsurilor care au dus la casarea încheierii şi neadmiterii unor astfel de cazuri pe viitor”.
Unde-i dreptatea?
„Suntem dublu victimizaţi. Pe de o parte, prin violul la care a fost supusă fiica mea, iar pe de altă parte, prin acel act de (in)justiţie al judecătoarei Angela Catană. Oare ea nu îşi dă seama că următoarea victimă a violatorului pe care decisese să-l elibereze putea fi o rudă a sa? Cum poţi să eliberezi criminalii? Unde-i drep-tatea?”- se întreabă Ana Mocanu.
După acea noapte din februarie 2008, viaţa Elenei s-a schimbat aproape ireversibil. Nu a ieşit din casă timp de jumătate de an, după ce, pe 23 februarie, făcuse nunta. Ulterior, soţul a părăsit-o. În toate instanţele, mama sa a fost cea care a reprezentat-o. “Fiica mea nu va mai fi niciodată la fel ca înainte de viol”, spune mama Elenei.
Judecătoarea Angela Catană a fost ocupată şi nu a putut discuta cu ZdG. Grefiera acesteia ne-a spus însă că Angela Catană nu se poate pronunţa asupra unui dosar care se află pe rol şi nici nu poate comenta decizia CSM de a “o atenţiona”.
De ce nu pot fi pedepsiţi judecătorii?
Într-o emisiune televizată, Viorel Chetraru, directorul CCCEC, a explicat de ce este dificil să demonstrezi coruptibilitatea unor judecători. “Judecătorii au imunitate. Pentru a începe anchetarea lor, este nevoie de permisul CSM, membrii căruia sunt colegi de facultate, prieteni cu judecătorii vizaţi. Anul trecut, am avut două cazuri când acţiunile colaboratorilor CCCEC au fost compromise pentru că unii judecători din CSM îşi preîntâmpinau colegii”, a precizat acesta.
Nicolae Timofti, preşedintele CSM, ne-a spus că poziţia oficială a CSM vizavi de cazul relatat mai sus a fost emisă în acel răspuns oficial al instituţiei. “Nu poate fi pedepsit un judecător pentru opinia sa expusă într-o hotărâre. Cineva poate să nu fie de acord, asta e altceva.” Referitor la declaraţiile lui Viorel Chetraru, Timofti spune că nu trebuie de vorbit doar despre judecători şi că şi coruptibilitatea procurorilor sau colaboratorilor CCCEC e la fel de greu de demonstrat. “Corupţie este în toate sferele societăţii. După cum spun unii comentatori politici, este şi în politică. Corupţie este în toate domeniile. Nu trebuie să vorbim doar despre justiţie. E o greşeală mare şi e nedrept. Corupţie este şi printre jurnalişti, care, pentru bani, scriu articole la comandă. Sunt discuţii. Aşa cum vorbiţi voi despre judecători, alţii vorbesc despre jurnalişti”.
Niciun judecător pedepsit penal
„Judecătorii, la fel ca şi oricare reprezentant al puterii de stat în perioada cât îşi exercită atribuţiile, ar putea comite anumite încălcări. În acest caz, eroarea care a fost comisă de judecătoarea menţionată în acest articol a fost reparată de către CAC. Deci, nu putem vorbi în acest caz de ceva ilegal. Doar Colegiul Disciplinar al judecătorilor poate stabili, iar CSM poate confirma sau modifica abaterile disciplinare aplicate judecătorilor. Alta ar fi fost situaţia dacă încheierea judecătoarei Angela Catană ar fi fost menţinută de instanţele superioare”, crede Ion Guzun, coordonator de proiecte la Centrul de Resurse Juridice.
„Totuşi, răspunderea penală a judecătorilor poate fi aplicată în cazuri excepţionale şi discutată în cazuri concrete. Aici aş aduce un alt exemplu: emiterea încheierii ilegale privind arestul administrativ, aplicat de fostul judecător Dorin Popovici în 2009. Acesta i-a aplicat arest administrativ Oxanei Radu, care avea la întreţinere un minor de 10 ani, deşi legea de la acel moment interzicea chiar şi reţinerea acesteia. Deci, este o vădită încălcare a normelor imperative ale legii şi pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii. Până la momentul de faţă, PG nu s-a pronunţat însă asupra acestui fapt”, a amintit Guzun.
În R. Moldova nu se cunosc cazuri când un judecător a fost pedepsit penal pentru că ar fi pronunţat o hotărâre ilegală.