Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Războiul pentru insulele din parcul…

Războiul pentru insulele din parcul „La Izvor” s-a încheiat. Acestea rămân în paragină

424-la-izvor-1Insulele din parcul “La Izvor” au fost pierdute definitiv de Primăria Chişinău, după ce, la începutul anului 2013, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins şi cererea de revizuire depusă de reprezentanţii municipalităţii. Acum, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) este, practic, obligat să dea în locaţiune cele două insule, şi anume firmei “Finpar Invest”, administrată de Ghenadie Sajin. Una peste alta, însă, până la rezolvarea definitivă a cazului, cele două insule, la fel ca şi restaurantul care le-a dorit insistent, rămân în paragină, chiar înainte de demararea noului sezon estival.

Anul trecut, cele două insule din parcul “La Izvor”, de 0,63 şi 0,43ha, erau în centrul atenţiei opiniei publice, după ce, prin nişte decizii judiciare, ele urmau să treacă în gestiunea firmei “Finpar Invest”, administrată de Ghenadie Sajin şi fondată de firma off-shore din Olanda “OTIV PRIME REAL ESTATE B.V.”. Această firmă deţine în proprietate şi restaurantul “La Izvor”, aflat la câţiva metri de cele două insule. Firma off-shore a şi cerut în instanţă dreptul de a lua în locaţiune cele două terenuri, pentru a putea iniţia astfel construcţia unui obiectiv de agrement.

Primăria: “Nu mai avem ce face”

La sfârşit de 2012, Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, declara că, atâta timp cât el va fi în funcţie, insulele nu vor fi date în arendă acelui agent economic. “Este absurdă decizia instanţei. Insulele au fost privatizate abuziv. Acum am pornit un nou proces, prin care cerem anularea deciziei, pentru că terenurile din parcuri nu pot fi privatizate”, declara primarul capitalei, în cadrul unei conferinţe de totalizare a anului 2012.

Doar că procesul iniţiat de Primărie s-a soldat cu insucces. Diana Gurschi, şefa Direcţiei juridice a Primăriei mun. Chişinău, ne-a spus că, în urmă “cu vreo două luni, CSJ a respins cererea de revizuire depusă de reprezentanţii Primăriei şi, odată cu respingerea acestei cereri, au fost epuizate practic toate căile de atac în acest caz. Nu mai avem ce face”.

“Dacă în termen de două luni ar mai fi apărut probe noi, atunci am fi putut cere încă o dată revizuirea. La moment, asemenea probe însă nu au fost depistate”, a precizat ea. Gurschi susţine că nu ştie ce se va întâmpla mai departe cu cele două insule. “Agentul economic care a avut câştig de cauză în instanţa de judecată nu a întreprins nimic până acum pentru a cere executarea hotărârii. Nu avem niciun semn nici din partea vreunui executor judecătoresc că s-ar ocupa de caz. Nu ştiu ce se va întâmpla mai departe”, susţine ea.

Alte litigii între Primărie şi “Finpar Invest”

Anterior, edilul Dorin Chirtoacă lăsa să se înţeleagă că Primăria, care se confruntă cu mai multe situaţii asemănătoare, va încerca să găsească ieşire chiar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). “Nu este corect să mergi la CtEDO. În urma hotărârilor CtEDO, nu poate fi restituit terenul respectiv. Acolo se examinează doar încălcări ale drepturilor omului. Pe dosarul respectiv, nu a existat nici o persoană fizică care să indice careva încălcări ale drepturilor sale”, precizează Gurschi.

Aceasta ne-a mai spus că firma “Finpar Invest” are şi alte litigii cu Primăria, legate de terenuri. “Pe str. Melestiu, este amplasat un imobil fără geamuri, procurat de ei de la un alt agent economic. Se pretinde că suprafaţa terenului aferent imobilului respectiv este de aproape 4 ha, când de fapt terenul e cu mult mai mic. Până la CSJ, am câştigat, fiindu-i respinsă cererea de chemare în judecată agentului economic. Am înţeles însă că ei vor face cerere de revizuire”, a precizat Gurschi. De remarcat că pe site-ul CSJ există mai multe asemenea dosare privind atribuirea unor loturi de teren în capitală, între Primărie sau Consiliul Municipal Chişinău (CMC) şi, respectiv, firma “Finpar Invest”.

424-la-izvor-2Ce va fi mai departe?

Vitalie Ciofu, avocatul care a reprezentat în instanţa de judecată firma “Finpar Invest” în litigiul cu CMC, nu ştie nici el ce se întâmplă mai departe în acest caz. “Mai departe, conducerea firmei va decide cum să procedeze. În urmă cu vreo două luni, judecătorii au respins din nou cererea CMC. Conform legii, instanţa de judecată urma să trimită hotărârea către CMC, care urma s-o execute. Nu ştiu dacă ea a fost trimisă şi dacă cei de la CMC au pus-o pe ordinea de zi”, ne-a spus Ciofu.

Valeriu Didencu, secretarul CMC, ne-a spus că o asemenea hotărâre nu a parvenit la Consiliu. “Nu, nu este aşa ceva”, ne-a declarat el. Am încercat să vorbim cu Ghenadie Sajin, administratorul firmei “Finpar Invest”. La numărul de telefon al companiei ni s-a spus că acesta nu este la birou, dar că va reveni cu un sunet, lucru care însă nu s-a mai întâmplat.

Şi insulele, şi restaurantul – în paragină

Cert este că acum, la început de sezon estival, când plajele din parcul “La Izvor” sunt pline de oameni, cele două insule din parc rămân în paragină. De anul trecut, nu s-a schimbat absolut nimic. Buruienile înalte şi copacii împânzesc cele două insuliţe. Într-o situaţie similară se află şi restaurantul “La Izvor”, deţinut şi el de firma “Finpar Invest”. Acesta nu activează, iar clădirea, năpădită de buruieni şi înconjurată de gunoi, mai că stă să se prăbuşească.

„Totul este mort. Nu s-a schimbat nimic. Nu se face nimic”, ne-a confirmat şi Eliferie Haruţa, şeful Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi. “Primăria a vrut să facă ceva cu acele insule, însă a venit acea decizie a instanţei de judecată care a stopat tot”, a mai precizat el.

Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma “Finpar Invest” are un capital social de aproximativ 468 mln. de lei. Conform datelor ultimului raport financiar depus, pe anul 2011, această firmă a avut în acel an vânzări de peste 67 mln. de lei. Anterior, presa a scris că în spatele acestei firme ar sta deputatul Vladimir Plahotniuc, care însă a negat acest fapt.