ILEGALITĂŢI de MILIOANE la „Franzeluţa”
Fraude de zeci de milioane de lei la combinatul de panificaţie SA „Fanzeluţa”. Asta au descoperit angajaţii Serviciului Control Financiar şi Revizie al Ministerului Finanţelor (MF), după controlul din toamna acestui an, efectuat la întreprinderea condusă, până în iulie 2011, de către Eugen Baleca. În ultimii ani, din conturile „Franzeluţa” au fost „alocaţi” 180 mii lei unei agenţii de pază, fondată de firma care deţine cele mai multe acţiuni la Victoriabank. De mai bine de două luni, raportul se află pe masa ofiţerilor anticorupţie, care ezită să deschidă un dosar penal pe numele factorilor de decizie ai SA „Franzeluţa” din perioada decembrie 2006 – iunie 2011.
După scandalul de acum 6 luni, de la SA “Franzeluţa”, soldat cu demisia lui Eugen Baleca, 3 deputaţi au solicitat efectuarea unui control la întreprindere. Acesta a fost efectuat de Serviciul Control Financiar şi Revizie al Ministerului Finanţelor (MF), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).
Verificările au fost solicitate după ce, anterior, într-un act de revizie al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei(CCCEC), din 2010, se preciza că Baleca a prejudiciat întreprinderea cu 24 mil. de lei, iar în februarie 2011, Procuratura Generală (PG) decidea neînceperea urmăririi penale iniţiate pe numele factorilor de decizie de la SA “Franzeluţa”, pe motiv că în acţiunile acestora nu ar fi fost găsite elemente constitutive ale infracţiunii.
15 milioane în plus pentru făină
Noul control a scos în vileag alte nereguli din activitatea întreprinderii de pe timpul când aceasta era condusă de Baleca. Raportul, intrat în posesia ZdG, se referă la perioda ianuarie 2006 – iunie 2011.
„În cadrul inspectării, s-a constatat că doar în decembrie 2010 – iunie 2011, “Franzeluţa”, în urma tranzacţiilor cu firme intermediare, inclusiv offshore, a achitat suplimentar pentru făina importată 15 734 600 lei (comparat cu preţul producătorului). Asta în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, societatea a înregistrat pierderi de 14 023 800 lei, datorate, în primul rând, majorării preţului la făină, ceea ce permite concluzionarea că pierderile sunt cauzate inclusiv de tranzacţiile cu firmele intermediare”, arată raportul. Se pare, însă, că făina a fost transportată direct de la producător la societate, “ceea ce indică caracterul formal al tranzacţiilor date, prin firme intermediare, cu scopul obţinerii unor venituri din contul societăţii”, mai spun autorii raportului.
„Concluzia privind deficienţele în managementul financiar este susţinută şi de constatarea unui şir de alte cheltuieli, în sumă de 5 234 400 lei, prin care au fost prejudiciate interesele societăţii, cheltuieli neoportune, ineficiente şi, în unele cazuri, dubioase”, se mai menţionează în raport.
„Amenzi” de 3,5 milioane
Astfel, puţin peste 3,5 milioane de lei au fost “plătiţi” sub formă de amenzi pentru serviciile de depozitare a vagoanelor şi containerelor cu făină importată după expirarea a 24 de ore de la notificarea în scris a destinatarului mărfii. Cu alte cuvinte, reprezentanţii “Franzeluţa”, din motive necunoscute, ar fi ridicat cu întârziere mărfurile, cel mai probabil făina, de la staţie, iar pentru asta ar fi plătit amenzi de milioane. Autorii studiului tind, însă, să creadă că la mijloc ar fi o spălare de bani, “ascunsă” în spatele amenzilor.
Controlul la combinatul de panificaţie a mai scos în vileag alte tranzacţii dubioase în care a fost implicată întreprinderea în perioada ianuarie 2006 – iunie 2011. Astfel, s-a stabilit că din conturile SA “Franzeluţa” au fost transferaţi 180 mii lei în conturile firmei de pază SRL “Argus-S”, pentru servicii de consultanţă în domeniul securităţii, în pofida faptului că “Franzeluţa” are un propriu serviciu de pază.
180 mii lei pentru o firmă de pază
„Argus-S” este fondată în noiembrie 2007. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CIS), Întreprinderea cu capital străin, cu sediul la Chişinău, îl are în calitate de conducător pe Birsa Dan Fiodor, iar în calitate de fondatori – “OTIV Prime Services BV”, care şi deţine 100% din acţiuni la “Argus-S”. Compania este fondată şi activează în Olanda.
În ultimul raport al Victoriabank se menţionează că “OTIV Prime Financial B.V.” din Olanda deţine cele mai multe acţiuni, 26,75%. “OTIV Prime Services BV” este parte componentă a “OTIV Prime Financial B.V.”. Presa a scris în repetate rânduri că Victoriabank ar aparţine prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc. După ce a devenit deputat, acesta nu mai figurează printre acţionarii băncii. Conctactaţi de ZdG, reprezentanţii firmei de pază “Argus-S” ne-au spus că vor verifica pentru ce le-au fost daţi cei 180 mii lei, iar când vor avea informaţia, vor reveni. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii “Argus-S” aşa şi nu ne-au sunt.
Raportul Serviciului Control Financiar şi Revizie al MF a scos în evindeţă faptul că nu mai puţin de 859 mii lei ai “Franzeluţa” au fost cheltuiţi pentru publicitate fără confirmare documentară, iar alte 520 mii lei au fost cheltuiţi, în prima jumătate a anului 2011, pentru reclamă vizuală pe mijloacele de transport care aparţin întreprinderii, în condiţiile în care “Franzeluţa”, în primul rând, deţine o cotă considerabilă din piaţă şi în al doilea rând, a înregistrat în perioada dată pierderi de 14 230 800 lei.
Baleca îşi dădea premii
Alţi 113 mii lei au fost cheltuiţi pentru autoturismele proprii ale unor conducători ai întreprinderii care dispuneau de autoturisme de serviciu şi alte 18 mii – pentru combustibilul utilizat de automobilul directorului “Franzeluţa” în perioada când acesta era în afara R. Moldova. Cu alte cuvinte, atunci când Baleca nu era în R. Moldova, maşina de serviciu a acestuia era folosită de alte persoane, dar era alimentată cu benzină procurată din contul întreprinderii. În toată această perioadă, alţi 21 mii lei au fost folosiţi pentru servicii juridice externe, pentru atribuţii ce revin angajaţilor secţiei juridice ai “Franzeluţa”.
În raport se mai spune că sub aspectul legalităţii, s-au depistat încălcări ale cadrului normativ la suportarea cheltuielilor în sumă de 47 775 600 lei.
Astfel, 107 mii lei au fost folosiţi pentru achitarea plăţilor neîntemeiate chiar lui Eugen Baleca, inclusiv îndemnizaţii lunare ca membru al Consiliului societăţii în sumă totală de 92,5 mii lei, dar şi premii, achitate în baza ordinelor semnate personal de Baleca, în sumă de 15 mii lei. Altfel spus, Eugen Baleca îşi semna ordine prin care se premia pe sine. Şi salariile angajaţilor “Franzeluţa” ar fi fost plătite cu aplicarea incorectă a sporului pentru vechimea în muncă.
Pe lângă verificarea Serviciului Control Financiar şi Revizie al MF, concomitent, angajaţii MAI au efectuat un alt control, care a vizat importul de făină al combinatului de panificaţie în perioada 2008-2010. Şi acel control a scos în evidenţă faptul că Baleca, “depăşind în mod vădit limitele atribuţiilor de serviciu, a încheiat personal un şir de contracte de procurare a făinii la preţuri majorate şi nefavorabile pentru societate, cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prevederilor statutului societăţii, cauzând astfel daune în proporţii considerabile intereselor acţionarilor întreprinderii”. Pe 11 august 2011, PG a abrogat ordonanţa de pornire a cauzei penale pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către Baleca şi a refuzat începerea urmăririi penale, pe motiv că fapta săvârşită nu întruneşte elementele infracţiunii.
CCCEC examinează de 2 luni posibilitatea iniţierii unui dosar penal
Raportul Serviciului Control Financiar şi Revizie al MF a fost remis la CCCEC încă la finele lunii octombrie. Serviciul de presă al CCCEC ne-a confirmat că materialele respective au ajuns la Centru. “Am fost sesizaţi pentru a efectua acţiuni conform Codului de Procedură Penală, şi pentru a adopta o decizie pe marginea acelui raport. Acum, examinăm materialele. Dacă se vor întruni componente ale infracţiunii, va fi pornit un dosar penal”, ne-a comunicat serviciul de presă al CCCEC, care nu a putut spune când anume se vor pronunţa ofieţerii CCCEC, pe motiv că “raportul e unul voluminos”.
Eugen Baleca zice că nu doreşte să-şi mai amintească de perioada “Franzeluţa” şi crede că toate acuzaţiile aduse atunci la adresa sa au avut un singur scop — disponibilizarea sa. “Au fost făcute acuzaţii doar ca să mă dea afară. Au luat preţul făinii din Ucraina şi preţul făinii din R. Moldova, au calculat diferenţa şi s-a format cifra de 24 mil. de lei, despre care s-a vorbit. Deja am uitat despre acest lucru. Acum, sunt ocupat cu altceva. Subiectul nu mai e de actualitate”, crede Baleca. “Toate procedurile au fost respectate”, ne-a spus acesta, atunci când l-am întrebat dacă, după ce a fost demis, a fost solicitat de organele de drept să ofere explicaţii vis-a-vis de activitatea sa la combinatul de panificaţie. Deşi am încercat să-i adresăm şi alte întrebări, Baleca ne-a rugat să nu-l mai deranjăm.
Baleca, pasibil de 15 ani de puşcărie
Juriştii care au luat cunoştinţă de raportul deţinut de ZdG ne-au spus că organul de urmărire penală ar trebui să pornească o anchetă, pentru a stabili toate circumstanţele cauzei, deoarece indici pentru pornirea unui dosar penal există în acest raport. Factorii de decizie ai “Franzeluţa” de până în iulie 2011 ar putea fi acuzaţi, conform art. 327, Cod Penal, de abuz de putere sau de serviciu, art. 328, Cod Penal – exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Totodată, potrivit juriştilor, aceştia ar putea fi acuzaţi chiar conform art. 191 al.(5), Cod Penal – delapidarea averii străine încredinţate în administrarea vinovatului, în proporţii deosebit de mari. Art. 191, Cod Penal, ar fi şi cel mai grav care ar putea fi încriminat, prevede până la 15 ani privaţiune de libertate pentru vinovaţi.
„Voi nu v-aţi învăţat că în ţara asta nimeni nu răspunde de nimic?”
Victor Cojocaru, care l-a succedat pe Baleca, spune că noua conducere a reuşit să redreseze situaţia şi să salveze întreprinderea de la faliment. “Dacă anterior se lucra cu pierderi, din septembrie-octombrie, înregistrăm profit. Situaţia s-a normalizat”, afirmă Cojocaru.
„Lucrăm mai mult cu producătorii autohtoni. Făina autohtonă o procurăm cu 4,5 lei. Anterior se cumpăra cu peste 5 lei. Făina de import se cumpăra pe atunci cu peste 6 lei, noi o cumpărăm cu 4,6-4,8 lei. E o diferenţă? Nu ştiu de ce atunci se cumpăra cu un astfel de preţ. Eu fac totul ca situaţia să se redreseze, să fie nişte preţuri reale şi convenabile întreprinderii, şi nu unor particulari. Toate întrebările trebuie adresate organelor competente”, crede Cojocaru.
Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, se declară mulţumit de activitatea SA “Franzeluţa”. “Datoriile s-au diminuat. Lucrurile merg în bine. Da ce, voi nu v-aţi învăţat că în ţara asta nimeni nu răspunde de nimic? Acum întreprinderea lucrează bine, iar justiţia trebuie să-şi facă treaba”, a precizat Bumacov.