Cum a acţionat justiţia din R. Moldova în două speţe similare: Cazul Şor vs cazul Petic
În 2019, instanţele de judecată din R. Moldova au decis să nu-l elibereze din arest pe Gheorghe Petic, candidat la funcţia de deputat pe listele Blocului ACUM. În urmă cu patru ani, instanţele de judecată au avut de examinat o speţă similară. Atunci, însă, au decis să-l elibereze pe Ilan Şor din arest la domiciliu, ca să nu-i îngrădească dreptul de a candida, prevăzut în Codul Electoral al R. Moldova.
Între timp, Ilan Şor a fost ales preşedintele Partidului Şor, iar formaţiunea sa a obţinut aproape 8% la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 şi 7 mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova. În acel dosar penal, Ilan Şor a fost condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare, dar pentru că sentinţa nu este definitivă, politicianul se află în libertate.
Şor a fost eliberat din arest pentru a nu-i îngrădi drepturile
„Pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi concediaţi ori transferaţi la o altă muncă sau funcţie fără acordul lor, precum şi nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţământul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante”, spune Codul Electoral al R. Moldova.
Pe această prevedere s-a bazat, în mai 2015, Judecătoria Buiucani, care a decis ca Ilan Şor, care pe atunci avea calitatea de învinuit într-un dosar privind frauda bancară şi se afla în arest la domiciliu, să fie eliberat pentru a nu-i fi îngrădit dreptul de a fi ales. Decizia instanţei de judecată a fost luată a doua zi după ce Şor a fost înregistrat în cursa electorală pentru funcţia de primar al oraşului Orhei din partea mişcării social-politice „Ravnopravie”. Ulterior, acesta a câştigat alegerile şi nu a mai revenit în arest.
Cazul Petic şi altă opinie a instanţei
În ianuarie 2019, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acceptat includerea lui Gheorghe Petic pe lista naţională a blocului electoral ACUM în vederea participării la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Petic este liderul filialei Ungheni al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA) şi se află în stare de arest din luna octombrie 2018. Acesta este învinuit de viol, după ce la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a oraşului Ungheni, care a cerut ajutor şi intervenţia poliţiei. Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic şi apoi violată în propriul domiciliu de către Gheorghe Petic. Liderul partidului PPDA de la Ungheni pledează nevinovat şi a declarat că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică. Petic s-a remarcat în ultimele luni din 2018 prin mai multe acuzaţii aduse factorilor de decizie din cadrul Poliţiei de Frontieră.
La 7 februarie 2019, instanţa de judecată însă a respins recursul avocaţilor lui Gheorghe Petic, prin care aceştia cereau eliberarea candidatului la funcţia de deputat din arest. Angela Istrate, avocata lui Gheorghe Petic în acest proces a declarat pentru ZdG că în instanţa de judecată a fost prezentată inclusiv hotărârea CEC prin care Petic era inclus în lista candidaţilor Blocului ACUM pe circumscripţia naţională şi au invocat articolul din Codul Electoral, care prevede că persoana care candidează nu poate fi reţinută, arestată, urmărită penal, atât timp cât are statutul de candidat. Instanţa a considerat argumentele avocaţilor ca fiind nefondate. „Procurorul şi reprezentantul CEC-ului au susţinut că norma respectivă se referă doar la persoanele care au obţinut statutul de candidat şi doar după obţinerea acelui statut ar fi comis careva infracţiuni. (…) Instanţa a chemat din oficiu reprezentantul CEC-ului, nu a fost nici cererea procurorului, nici a apărării, ca să-i audieze opinia. Reprezentantul CEC-ului a spus iniţial că nu se poate expune, iar după ce şi-a expus opinia procurorul, reprezentantul a susţinut că, într-adevăr, este vorba despre persoanele care comit infracţiuni după obţinerea calităţii de candidat”, a menţionat Istrate. Apărătoarea a precizat că în cadrul şedinţei a fost invocat precedentul lui Ilan Şor, doar că instanţa nu a ţinut cont de acel caz.
Recursul avocaţilor, examinat după alegeri
Ulterior, avocaţii lui Gheorghe Petic au depus un alt demers în adresa instanţei de judecată, care a avut la bază doar articolul din Codul Electoral. La 14 februarie 2019, Judecătoria Chişinău însă a respins cererea acestora privind eliberarea lui Gheorghe Petic din arest. „Am făcut acel demers pentru a-i da posibilitatea lui Gheorghe Petic, care era candidat electoral, să-şi facă, aşa cum trebuie, campanie electorală. Sigur că am invocat precedentul Şor. Instanţa însă a respins demersul nostru. Hotărârea primei instanţe a fost luată pe 14 februarie. Noi am depus recurs a doua zi, dar până astăzi (marţi, 26 februarie, n.r.), încă nu avem un răspuns de la Curtea de Apel. Instanţa de recurs era obligată în trei zile să examineze recursul, dar nu a făcut asta. Deja, când se va examina, alegerile au expirat, iar Gheorghe Petic nu mai este candidat electoral”, a punctat Adrian Cojocaru, unul dintre avocaţii lui Gheorghe Petic.
Miercuri, 27 februarie 2019, Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Gheorghe Petic.
Gheorghe Petic a fost al 33-lea în lista Blocului „ACUM” pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, dar nu a acces în Parlament. Ilan Şor a fost primul în lista Partidului Şor şi a reuşit să acceadă în viitorul Parlament împreună cu alţi şase colegi.