Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Condamnați în perioada în care…

Condamnați în perioada în care PDM era la conducere, eliberați în condițiile noii guvernări

Au trecut aproape 80 de zile de la schimbarea guvernării, iar în această perioadă mai multe dosare de rezonanță, deschise în perioada în care Partidul Democrat din Moldova se afla la putere, au luat o turnură neașteptată. Din ziua în care democrații au anunțat că se retrag în opoziție, magistrații mai multor instanțe naționale, brusc, și-au schimbat ipotezele și au luat decizii neașteptate pe marginea unor dosare, iar mai mulți deținuți au fost eliberați.

ZdG a realizat o retrospectivă a dosarelor intentate în perioada guvernării PDM, care au fost însă soluționate odată cu venirea la putere a noii guvernări.

12 iunie – Punct în dosarul activistului care a turnat o căldare cu lapte peste un fost ministru

La 30 septembrie 2016, activistul Andrei Donică a turnat o căldare cu lapte peste fostul ministru al Finanțelor, Octavian Armașu, actual Guvernator al Băncii Naționale. Activistul i-a reproșat ministrului că guvernarea a pus pe umerii cetățenilor datoria generată de „furtul miliardului”. La doi ani de la acest incident, în septembrie 2018, Andrei Donică a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Ulterior, la doar patru zile de la învestirea noului Guvern și a formării unei majorități parlamentare compusă din PSRM și Blocul ACUM, Curtea de Apel Chișinău decide că acea acțiune a lui Donică a fost, de fapt, o contravenție, iar procesul contravențional a fost încetat pentru că a expirat termenul de prescripție.

16 iunie – Renato Usatîi revine în R. Moldova

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a fost anunțat în căutare de autoritățile din R. Moldova din octombrie 2016. Acesta este acuzat că l-ar fi deposedat pe bancherul rus, Gherman Gorbunțov, de pachetul majoritar, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, deținut la Universalbank din Chișinău. Totodată, Usatîi este bănuit și de complicitate la infracțiunea de tentativă și omor la comandă, asupra lui Gorbunțov.

După o absență din țară de aproape doi ani, la 15 iunie, după schimbarea guvernării, Usatîi anunță că întoarcerea sa acasă este „evidentă, pentru că acea dezordine care a fost în țară, nu mai poate fi”. Astfel, la 16 iunie, imediat ce a traversat vama Sculeni, Usatîi a fost reținut și escortat la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). După câteva ore de audieri, Usatîi a fost pus în libertate de către procurori, care au renunțat la aplicarea unui mandat de arestare pe numele său, pe motiv că „temeiurile care au servit la aplicarea mandatului de arest au decăzut”, acesta urmând a se prezenta benevol ori de câte ori va fi citat de procurori.

19 iunie – Dosarul unui fost deputat, condamnat pentru trădare de patrie, trimis la rejudecare

După ce a stat mai bine de doi ani în închisoare, la 19 iulie 2019, Curtea de Apel Chișinău a trimis la rejudecare dosarul în privința ex-deputatului Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, după ce a constatat că inculpatului i-au fost „încălcate esențial drepturile garantate atât de Constituția R. Moldova, de CtEDO, cât și de Codul de procedură penală”.

Încălcările respective, se arată în decizia motivată a CA Chișinău, „echivalează cu o eroare judiciară, care urmează a fi corectată prin casarea sentinței primei instanțe cu dispunerea rejudecării cauzei”. În aceeași zi, Bolboceanu a fost eliberat din arest.

27 iunie – Andrei Tranga, eliberat din arest

Andrei Tranga, coproprietarul rețelei de restaurante „Andys Pizza” și „La Plăcinte” a fost reținut de procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, la 26 aprilie 2019. Procurorii l-au acuzat pe Tranga de faptul că ar fi fost implicat într-o schemă de preluare a afacerii lui Viorel Varzari, mai exact a întreprinderii SRL „Molinart Grup”. A doua zi, judecătorii au eliberat pe numele lui Tranga un mandat de arest pentru 30 de zile, ulterior acesta fiind prelungit. După aproape două luni de detenție, la 20 iunie, judecătorii l-au trimis pe Tranga în arest la domiciliu, iar ulterior, la 27 iunie, acesta a fost eliberat din arest.

Tranga a acuzat PCCOCS, SIS și Procuratura Generală, de abuz de putere, amestec în înfăptuirea justiției și tragere cu bună-știință la răspundere penală. Omul de afaceri declara că afacerile sale au fost supuse unei încercări de preluare forțată de către persoane afiliate PDM, prin intermediul unui dosar fabricat.

8 iulie – Domnica Manole a fost achitată după ce procurorii au renunțat la învinuire

Magistrații Judecătoriei Chișinău au decis, la 8 iulie 2019, că fosta judecătoare Domnica Manole nu a încălcat legea penală în aprilie 2016, când a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind refuzul organizării unui referendum național consultativ, inițiat de Platforma „Demnitate şi Adevăr” (DA).

Sentința de achitare a fost facilitată de demersul procurorului de caz, care a renunțat la acuzațiile penale. Potrivit procurorului, declarațiile unui martor al apărării și concluziile unor experți constituie temeiul în baza căruia acuzarea a renunțat de a mai înainta învinuiri penale ex-magistratei.

9 iulie – Activistul care i-a tras o palmă deputatului Sergiu Sîrbu, eliberat din arest

La 21 martie 2019, la scurt timp după ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, în fața unei cafenele, a avut loc un schimb de replici între deputatul Sergiu Sîrbu și activistul civic Pavel Grigorciuc, iar ultimul l-a lovit pe Sîrbu. În timp ce Grigorciuc afirmă că i-a dat o palmă peste față fostului său coleg de partid din PCRM, Sergiu Sîrbu a declarat că a fost diagnosticat cu comoție cerebrală, pentru că Grigorciuc l-ar fi lovit cu pumnul sau cu un obiect în partea dreaptă a capului.

Pavel Grigorciuc a fost reținut în aceeași zi, iar Procuratura Buiucani a deschis un dosar de huliganism. A doua zi, Grigorciuc a fost pus sub învinuire, acțiunile sale fiind calificate drept huliganism. După trei luni de arest în penitenciar și la domiciliu, dar și după mai multe solicitări ale avocaților cere cereau revocarea măsurii preventive, la 9 iulie, instanța de judecată a decis eliberarea provizorie al lui Grigorciuc sub control judiciar, măsură care a expirat la 8 august.

19 iulie- Gheorghe Petic, eliberat după 9 luni de arest

Liderul organizației teritoriale a PPDA și fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni care a cerut ajutor și intervenția poliției. Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu. Ulterior, la 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol.

Foto: Facebook/Aliona Doroş

În tot acest răstimp, de la reținerea sa, Petic a negat acuzațiile care i se aduc, menționând că i-a fost un intentat un dosar politic.

După nouă luni de arest, dar și după mai multe ședințe în care avocații și susținătorii lui Petic au cerut eliberarea acestuia din arest, la 19 iulie, după o ședință care a durat mai mult de opt ore, completul de judecată de la CA Chișinău a decis rejudecarea dosarului lui Petic în prima instanță, eliberându-l din arest pe fostul polițist de frontieră.

20 august – Fostul angajat al Poștei Moldovei, care a făcut dezvăluiri despre traficul cu anabolizante, achitat de CA Chișinău

Condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate, fostul angajat al ÎS „Poșta Moldovei”, Sergiu Cebotari, a fost achitat de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au menționat că faptele inculpatului nu întrunesc elementele infracțiunii.

Cebotari a fost reținut în iulie 2016, după ce la poliție ar fi fost înregistrate 16 plângeri din partea mai multor persoane, care au spus că acesta i-ar fi obligat să presteze lucrări agricole și nu le-ar fi plătit. Anterior, Sergiu Cebotari, declara presei că, săptămânal, prin intermediul poştei, sunt trimişi peste hotare zeci de saci cu anabolizante, substanţe medicamentoase interzise, folosite în special de sportivi pentru creşterea masei musculare şi pentru sporirea performanțelor.

Ștefan Gligor, jurist, director de programe la CPR Moldova:

„Este evident că multe dintre aceste dosare au fost intentate în vederea eliminării unor persoane sau exercitării presiunilor pentru a le închide gura acestor oameni sau pentru a-i determina să aibă un comportament mai loial. A fost o practică comună de utilizare a urmării penale în sensul neutralizării oponenților regimului lui Plahotniuc. În această situație este important să înțelegem că acei procurori și judecători care au dat sentințe de condamnare, trebuie să fie reatestați, pentru că ei, de fapt, s-au lăsat influențați din punct de vedere politic, în cel mai bun caz, sau în cel mai rău caz, de către un grup criminal organizat, care prin controlul Consiliului Superior al Magistraturii și a președinților de instanțe, au exercitat presiuni asupra persoanelor incomode regimului. Ei au înțeles că puterea s-a schimbat și este periculos să condamni oameni nevinovați. Judecătorii înțeleg că nu mai au de ce să condamne oameni nevinovați din moment ce nu mai există Plahotniuc și asociații acestuia”.