Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Un activist împotriva unui procuror

Un activist împotriva unui procuror

Un incident în care activistul Alexei Dimitrov a reclamat faptul că a fost lovit cu pumnul de către procurorul Procuraturii mun. Chişinău, Ion Dulgheru, s-a terminat, într-o primă fază, cu aplicarea unei amenzi în valoare de 1200 de lei pe numele activistului, după ce poliţiştii au constatat că acesta l-ar fi înjurat pe acuzatorul de stat şi i-ar fi lovit maşina cu piciorul, cauzându-i daune. Cazul nu este însă la final. Plângerea depusă de Dimitrov pe numele procurorului a fost redirecţionată de poliţie procurorului general, iar Inspecţia Procurorilor a iniţiat o anchetă paralelă, pentru a examina faptele lui Dulgheru.

Ion Dulgheru, un fost pretendent la şefia Procuraturii Anticorupţie, care a deţinut, până la 1 ianuarie 2016, funcţia de adjunct al procurorului Centru, Chişinău, a fost filmat de activistul Alexei Dimitrov în timp ce mergea cu maşina pe trotuarul din apropierea instituţiei în care activa. După ce Dimitrov i-a reproşat acest fapt, procurorul, nervos, l-ar fi lovit, aşa cum se observă din imaginile video surprinse de activist şi postate online, după care a plecat. Incidentul a avut loc vineri, 30 decembrie 2016.

Un incident cu două versiuni

„Imediat, am depus plângere la poliţie. Mi-a aplicat în partea dreaptă a feţei o lovitură cu pumnul, destul de neplăcută. N-am fost la medic. Era sfârşit de zi, vineri, iar sâmbătă şi duminică au fost sărbători. A fost o stare neplăcută, dar contează aspectul moral, total deplasat. El a mers pe trotuar. Eu i-am bătut cu degetele în geam, fiindcă altfel nu-i posibil de atras atenţia. El s-a simţit tare lezat. El mergea pe trotuar. Din întâmplare am aflat că e procuror, după ce am introdus pe google numerele de înmatriculare ale maşinii şi am dat chiar de câteva articole din ZdG… După ce m-a lovit, a plecat”, a povestit Alexei Dimitrov pentru ZdG.

Procurorul Ion Dulgheru are, însă, altă ipoteză a celor întâmplate. Acuzatorul de stat susţine că nu l-a lovit pe activist, precizând că el nu poate lovi cu mâna dreaptă, fiind, de fapt, stângaci. Dulgheru anunţa că a depus şi el o plângere la poliţie, reclamând că Dimitrov l-ar fi numit cu cuvinte necenzurate, deteriorându-i automobilul, în urma loviturii cu piciorul. Procurorul mai spune că a fost victima unei provocări, iar imaginile video apărute în spaţiul public ar fi fost montate. „Sunt stângaci, cu dreapta nu pot lovi, de fapt. Dacă loveam cu stânga, momentul trebuia să fie filmat, după poziţia camerei şi a corpului meu. A fost totul regizat. El şi-a conectat camera şi a provocat aceste acţiuni”, afirmă acesta.

Blocul ridicat de familia Dulgheru

Amendă pentru activist. Ce se va întâmpla cu procurorul?

Pentru marţi, 10 ianuarie 2016, activistul Alexei Dimitrov a fost citat la poliţie. Ulterior, în urma plângerii procurorului Dulgheru, i-au fost aplicate două amenzi contravenţionale în mărime de câte 600 lei fiecare. În cadrul audierii la poliţie, Dimitrov a solicitat să fie făcută repetat cercetarea maşinii procurorului, să fie audiat un martor şi să-i fie oferit un avocat. Toate demersurile sale au fost respinse. Totodată, plângerea lui Dimitrov pe faptul agresării sale de către procurorul Dulgheru a fost redirecţionată de poliţie procurorului general al R. Moldova, Eduard Harunjen. Anterior, Victor Ababii, şeful Inspecţiei Procurorilor, anunţa că aceasta s-a autosesizat şi va investiga circumstanţele în care a avut loc incidentul. Rezultatele anchetei nu sunt încă finalizate, dar, s-ar putea ca, în temeiul deciziei poliţiei de a-l pedepsi pe Dimitrov, procurorul Ion Dulgheru să scape de orice pedeapsă.

Procurorul Ion Dulgheru a ajuns în atenţia ZdG în decembrie 2014, atunci când relatam că firma familiei sale, „Sky Home Lux”, fondată în iunie 2014 de Vasile Dulgheru (97,89%), tatăl procurorului, şi Galina Bogdan (2,1%), soacra acestuia, pensionară, fostă asistentă medicală la Teleneşti, ridică un bloc de locuit cu 11 etaje pe str. Constantin Vârnav din Chişinău. Acum, în ianuarie 2017, blocul este aproape finalizat, muncitorii lucrând la finisarea faţadei şi a parterului. În curând, blocul urmează să fie dat în exploatare. Apartamentele s-au vândut în special prin intermediul unei firme imobiliare, preţul unui metru pătrat fiind de circa 600 de euro. Datele de pe panoul informativ amplasat lângă şantier arată că edificarea blocului a început în octombrie 2014 şi urma a fi încheiată în decembrie 2016. „Afacerile sunt ale părinţilor, care au lucrat o viaţă. Mama mea a lucrat 20 de ani în Italia. Pot să facă şi ei ceva cu banii ăştia sau trebuie să mă întrebe pe mine?”, ne zicea, în 2014, procurorul Dulgheru, la subiectul blocului ridicat de firma familiei sale.

Citiți și:

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.