Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Satul „Ziarul de Gardă”

Satul „Ziarul de Gardă”

În ultimii trei ani, localitatea Colibași din raionul Cahul a fost, la fiecare campanie de abonare, satul cu cei mai mulți cititori ai Ziarului de Gardă. În fiecare zi de joi, ZdG ajunge în aproape 300 de familii din Colibași. În ajunul aniversării a 12-a de la lansarea ZdG, am decis să mergem la Colibași, ca să ne cunoaștem mai de aproape cititorii. Ca ei să ne spună ce le place să citească în ZdG, dar și ce ar vrea să schimbăm, astfel încât să devenim mai buni și mai aproape de ei.

Colibași se află la aproximativ 200 de kilometri de Chișinău, exact la mijlocul traseului Cahul-Giurgiulești. Atestat oficial în anul 1711, astăzi, satul Colibași găzduiește peste 5 000 de locuitori, principala ocupație a cărora este agricultura și, în special, creșterea legumelor timpurii în sere. Numele satului ar veni, spun localnicii, de la vechii crescători de oi care, în căutarea pășunilor bogate din lunca Prutului, se opreau în zona acestui sat. Pentru a se proteja de ploi, își construiau colibe. De aici și numele Colibași.

Constantin Cojan, meșter popular și cititor fidel al Ziarului de Gardă
Constantin Cojan, meșter popular și cititor fidel al Ziarului de Gardă

Meșter popular, cititor fidel al Ziarului de Gardă

Primul popas pe care l-am făcut la Colibași a fost în familia meșterului popular Constantin Cojan. Maestru iscusit în prelucrarea pieilor, membru al Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, colibășeanul Constantin Cojan spune că s-a abonat la ZdG încă din primii ani de la lansare. Cu mici pauze, de mai bine de 10 ani, ZdG ajunge în familia Cojan în fiecare săptămână. Meșterul popular spune că, împreună cu soția sa, Elena, fostă profesoară de fizică şi matematică la Liceul din Colibaşi, în fiecare zi de joi, așteaptă cu nerăbdare poștașul. „Am fost abonat la mai multe ziare, dar dacă acum m-am oprit la ZdG, asta tot spune ceva… La noi în familie, ZdG e citit deoarece cuprinde informaţii diverse, începând cu situația social-politică de la noi și terminând cu ştiri din afara ţării. Citesc despre meşterii noștri populari, despre oamenii de afaceri cărora le merge şi cărora nu le merge, despre hoţii care ne-au îngreunat viața și ne duc faima peste hotare. Citesc tot, de la prima până la ultima pagină”, ne spune colibășeanul și, că tot veni vorba de hoții de miliarde și viața tot mai grea a cetățenilor, Constantin Cojan își exprimă îngrijorarea față de fenomenul migrației, care pustiește tot mai mult satele Moldovei. „E dureros că am ajuns că nu numai materia cenuşie pleacă din ţară, dar şi copiii care, dacă nu au plecat după liceu, numaidecât pleac%