Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   De ce pleacă judecătorii și…

De ce pleacă judecătorii și cine le ia locul?

Marți, 6 decembrie 2016, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au acceptat cererile de demisie a 13 judecători. Examinarea demersurilor altor doi magistrați, printre care și cel al președintelui Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a fost amânată pentru ședințele viitoare. În ultimele luni, după ce au aflat că autoritățile pregătesc uniformizarea sistemului de pensiii, mai mulți magistrați „cu nume” au ales să plece din sistem, pentru a se pensiona în condiții privilegiate. Plecările masive lasă însă un gol imens în sistemul judecătoresc, unde există, momentan, nu mai puțin de 70 de posturi vacante.

Legea actuală prevede că judecătorul care a atins vârsta de 50 de ani şi are o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani, dintre care cel puţin 12 ani şi 6 luni a activat în funcţia de judecător, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani – de încă 3%, dar în total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar. În aceste condiții, pensia unui judecător este de aproximativ 15 mii de lei. De exemplu, Nicolae Timofti, președintele R. Moldova, primește o pensie de ex-judecător în sumă de 17,6 mii de lei pe lună, după ce s-a pensionat în condițiile actualei legi. Luni, 5 decembrie, Guvernul a aprobat o serie de modificări şi completări la legislaţia privind sistemul de pensie. Documentul își propune să reducă inechitățile din sistem și precede o abordare unică pentru toţi cetăţenii, cu excepţia angajaţilor structurilor de forţă, şi anume: aceeaşi vârstă de pensionare, acelaşi stagiu de cotizare şi aceeaşi formulă de calculare a pensiei. Documentul urmează să fie trimis Parlamentului pentru aprobare. Dacă deputații îl vor susține, judecătorii nu vor mai putea să beneficieze de pensie în condițiile de acum. Totuși, pentru că legea nu are efect retroactiv, magistrații care aleg să se pensioneze până la intrarea în vigoare a modificărilor se pot pensiona beneficiind de aceste facilități. Din acest motiv, zeci de magistrați, unii controversați, au ales să-și grăbească plecarea din sistem în ultimele luni.

Zeci de judecători au decis să părăsească sistemul

La ședința de marți, membrii CSM au examinat nu mai puțin de 16 cereri de demisie ale magistraților, acceptând 13 dintre acestea. Astfel, în următoarea perioadă urmează să renunțe la mantia de judecător Valentina Clevadî și Iulia Oprea de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vladimir Brașoveanu, Borislav Babenco, Victor Pruteanu, Evghenii Sanduța și Nichifor Corochii de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, Vera Toma și Ana Albu de la CA Bălți, precum și Ludmila Cernei de la Judecătoria Ciocana, Serghei Procopciuc de la Judecătoria Orhei, Vasile Șchiopu de la Ungheni și Dumitru Mârzenco de la Judecătoria Strășeni. Alexandru Gheorghieș, președintele CA Bălți, a depus și el cerere de demisie, doar că examinarea acesteia a fost amânată pentru ședințele viitoare, la solicitarea magistratului. În ultimele săptămâni, din sistem au plecat și alți magistrați. Printre ei, Tatiana Răducanu, judecătoare la CSJ și membră a CSM, sau Dina Rotarciuc, judecătoare la CA Chișinău, fostă membră a CSM. De la începutul anului, conform informațiilor de pe site-ul CSM, au depus cereri de demisie 45 de judecători, dintre care 3 judecători de la CSJ, 16 judecători de la Curțile de Apel și 26 de judecători din instanțele de fond.

Plecările au lăsat un gol nu doar în sistemul judecătoresc, dar și în cadrul CSM, acolo unde au rămas două locuri vacante, care urmează să fie suplinite de doi magistrați controversați. Astfel, în locul Verei Toma și al Tatianei Răducanu, fotoliile vor fi ocupate de Ion Druță și Nina Cernat. Despre ambii, presa a scris în ultimii ani că locuiesc în imobile de lux și au fost implicați în luarea unor decizii dubioase. Și sistemul judecătoresc urmează să fie suplinit cu nume noi. Conform Registrului participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător de pe site-ul CSM, nu mai puțin de 78 de persoane așteaptă să îmbrace robe de magistrați. Printre ei, mai mulți foști procurori, avocați, dar și fii și fiice de foști judecători sau procurori.

Membru CSM: „Este straniu ce se întâmplă acum”

Vera Toma, unul dintre judecătorii care au ales să plece din sistem, admite că a făcut acest gest din cauza noilor prevederi care-i privează pe magistrați de pensii în condiții privilegiate. „Este, într-adevăr, un proiect corect, dar odată ce am acceptat funcția în unele condiții, trebuie să mă pot folosi de ele. Când am acceptat funcția, existau niște garanții, dar pe parcursul activității s-au impus doar restricții și acum am rămas fără copii, pentru că i-am trimis peste hotare”, a declarat Vera Toma pentru ZdG. „Poate era binevenit proiectul acesta, dar dacă era implementat pe etape, și nu într-o perioadă atât de scurtă. Îmi pare rău că sistemul este afectat. Nu cred că era atât de stringent, pentru că nu este un număr atât de mare de judecători. Este straniu ce se întâmplă acum. Se optează pentru lupta cu corupția. Mă scuzați, ce fel de independență cu un salariu la care s-au tăiat toate garanțiile care erau anterior pentru un judecător?”, se întreabă judecătoarea.

Anatolie Țurcan, membru al CSM, recunoaște și el că judecătorii pleacă pentru a nu pierde facilitățile pe care le au acum prin legislație. „Nu-i exclus că acesta este unul din principalele motive pentru care judecătorii pleacă. Da, știm că modificările încă nu au fost aprobate de Parlament. Nu știu ce se va întâmpla în cazul în care Parlamentul nu va accepta propunerile Guvernului. Pentru judecătorii care au plecat ar putea fi târziu să revină. Acum, cu aceste plecări, sistemul sigur că poate rămâne descoperit. Reformele trebuie să fie foarte bine chibzuite și să nu le facem în așa fel încât judecătorii să se ducă în masă din sistem. Noi vorbim despre selectare transparentă, dar ajungem la faptul că avem un candidat și cinci locuri vacante. Și nu e clar dacă noi selectăm candidatul sau el selectează locul unde să activeze”, menționează Țurcan.

La începutul lunii decembrie 2016, CSM a avizat negativ proiectul de lege care anulează facilitățile judecătorilor, precizând, printre altele, că „respectarea principiului echităţii sociale determină încadrarea judecătorului în standardele economice şi sociale ale societăţii. Astfel, judecătorul, pe lângă profesionalism și reputație ireproșabilă, trebuie să posede o independență materială și un sentiment de siguranță, statul având obligaţia de a stabili remunerarea judecătorului, astfel încât aceasta să compenseze efortul şi responsabilitățile lui, ce derivă din funcțiile pe care le exercită”. CSM a oferit mai multe exemple din legislație, atât cea națională, cât și internațională, care ar fi împotriva anulării facilităților pentru magistrați. Guvernul însă nu a ținut cont de doleanțele justițiabililor.

Ion Guzun, consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova:

De ce pleacă judecătorii și ce urmează?

„Judecătorii pleacă din sistem pentru că este modificată formula de calcul a pensiei, astfel încât nu vor mai fi calculate în mărime de 55-80% din salariului judecătorului în funcție, ci în condiții generale – aproximativ 30-50%% din salariul său când acesta pleacă din sistem. Mai mult, judecătorii sunt lipsiți de îndemnizația unică de concediere, iar o asemenea îndemnizație nimeni nu o primește la concediere. Totuși, chiar și după această micșorarea a cuantumului, pensiile judecătorilor sunt unele din cele mai mari comparativ cu cele din alte instituții de stat. Trebuie să nu uităm că avem indemnizații sau pensii de câteva sute de lei pentru multe categorii de persoane. Sunt pesimist însă în privința plecărilor a doi membri ai CSM – Tatiana Răducanu și Vera Toma. Sper să mai aud la ședințele CSM declarații sincere despre starea în justiție și promovarea unor judecători. Anterior aveam speranțe în profesorii universitari. Nu vreau să cred că această plecare a judecătorilor cu experiență este convenabilă unora. Referitor la funcțiile vacante în instanțele judecătorești, ele tot timpul au variat până la 70 de locuri vacante. Într-adevăr, din sistemul judecătoresc pleacă și judecătorii care în sala de ședințe sunt principiali, adoptă hotărâri bine motivate și legale sau formulează opinii separate. Și așa avem probleme cu calitatea hotărârilor judecătorești, dar acum aceasta se va simți și mai mult. Judecătorul nu se crește într-o zi, un an și nici în 5 ani, nemaivorbind de posturile vacante de la CA sau CSJ. În ultimii ani, opinia publică a fost martoră la implicarea judecătorilor în furtul miliardului, achitarea unor politicieni și persoane apropiate puterii inclusiv în săvârșirea infracțiunilor de corupție, prejudicierea bugetului de stat. Din acest motiv, percepția generală a publicului este că „a scăpat de niște judecători”, deși au plecat și pleacă judecători buni, cu experiență, proactivi și care nu au participat la ilegalități. Ceea ce va avea un impact negativ este și plecarea unor judecători cu autoritate în sistemul judecătoresc. Acum este momentul să identificăm și să susținem judecători care ar forma o masă critică pentru a promova în continuare reforme și schimbări. Dar, asemenea persoane, după cum vedem, nu sunt dorite de sistem”.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.