Ministrul de Externe al Olandei: Suportul nostru nu poate fi unul necondiţionat
Ieri, în R. Moldova, într-o vizită de lucru, s-a aflat ministrul Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos, Bert Koenders, ţară care, în prezent, deţine Preşedinţia Uniunii Europene.
În cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o împreună cu ministrul de Externe al R. Moldova, Andrei Galbur, Bert Koenders a menţionat că a mai fost cu câţiva ani în urmă la Chişinău, pe când deţinea funcţia de ministru al Cooperării. „Avem relaţii de durată cu R. Moldova în mai multe domenii, cum ar fi agricultura, drepturile omului sau în sfera reformelor judiciare. Am vorbit şi cu prim-ministrul Filip despre situaţia politică în ansamblu, cu ministrul Andrei Galbur despre situaţia privind implementarea reformelor prevăzute de Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat de R. Moldova şi UE”, a spus Koenders.
Ministrul olandez de Externe şi-a mai exprimat speranţa că Acordul de Asociere va ajuta R. Moldova în eforturile sale depuse în scopul funcţionării depline a democraţiei, în limitele legii.
„De asemenea, este important că am demarat discuţiile despre implementarea acestor reforme. Cred că trebuie să reconstruim încrederea între R. Moldova şi UE, Acordul de Asociere este o componentă importantă în acest sens. E important pentru noi, în UE, să constatăm implementarea reformelor, să observăm progrese, să fim siguri de respectarea legilor, să ne asigurăm că, atât în sectorul bancar, cât şi în domeniul justiţiei, au loc progrese, iar deciziile sunt transparente. Ar trebui să fie vizibil că nu contează cine eşti atunci când te afli în faţa unui judecător. Reforma completă în sectorul judiciar este extrem de importantă. Şi lupta împotriva corupţiei este una vitală, în special în contextul ultimelor evenimente din R. Moldova. UE este gata să asiste R. Moldova în eforturile sale de efectuare a reformelor. Dar, după cum ştiţi, suportul nostru nu poate fi unul necondiţionat. A venit timpul să fie demonstrate şi rezultate concrete. Cred că acestea sunt elementele importante pentru reconstruirea încrederii: activitatea comună în realizarea agendei reformelor, focusarea pe problemele de implementare şi pe înregistrarea unor rezultate vizibile. Un dialog deschis şi constructiv între forţele politice din R. Moldova este necesar, mai ales în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale din toamna acestui an. Relaţiile noastre vor continua să fie ghidate de angajamentele pe care ni le-am asumat. Agenda reformelor este esenţială şi noi, Olanda şi UE, suntem dispuşi să ne angajăm în toate aceste activităţi”, a menţionat Koenders.
În acelaşi context, ministrul olandez de Externe s-a referit şi la programele de educaţie, destinate inclusiv tinerilor din R. Moldova. „Prin contactul între oameni, ţările noastre vor deveni capabile să se apropie şi să se înţeleagă mai bine”, a adăugat Koenders.
În aceeaşi zi, Bert Koenders a avut o întrevedere şi cu prim-ministrul Pavel Filip. În cadrul acesteia au fost abordate subiecte precum implementarea Acordului de Asociere, rezultatele beneficierii de către cetăţenii R. Moldova de regimul liberalizat de vize, consolidarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în contextul aplicării DCFTA, perspectiva negocierii unui nou Acord cu FMI, rolul societăţii civile şi mass-media în procesul de modernizare a R. Moldova. De asemenea, părţile au discutat despre priorităţile Guvernului R. Moldova şi despre acţiunile întreprinse în scopul realizării acestora.
Ministrul Koenders a anunţat că, în următoarele luni, Olanda îşi va deschide Ambasadă în R. Moldova.
A.C.
P.S. Citiţi, în numărul următor, un interviu exclusiv acordat de ministrul Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos, Bert Koenders, pentru ZdG.