Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   10 dosare cu funcţionari publici…

10 dosare cu funcţionari publici locali

În anii 2014—2015, Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie au iniţiat nu mai puţin de 10 dosare penale în care funcţionari din administraţia publică locală erau acuzaţi că au acţionat neglijent faţă de bunurile localităţii, vânzându-le sau dându-le în arendă fără licitaţii sau în urma unor tendere formale, la preţuri mult mai mici decât costul lor.  

Dosarul de la Ţânţăreni, Teleneşti

În mai 2014, în temeiul art. 328 Cod Penal, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a iniţiat un dosar penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în 2013-2014 de către factori de decizie ai Primăriei Ţânţăreni, după ce autorităţile publice locale au transmis în arendă către ÎCS „Onur Summa JV” SRL un teren agricol de 3 ha, ulterior extinzând suprafaţa terenului până la 4,4 ha, în lipsa deciziei Consiliului săt. Ţânţăreni privind permisiunea de a transmite în arendă terenul respectiv şi fără o licitaţie publică, diminuând plata pentru arendă cu 46,7 mii de lei. În februarie 2015, dosarul, în care principalul învinuit era primarul de Ţânţăreni, Dumitru Stoica, a fost trimis în judecată. La scurt timp, acesta, împreună cu o altă funcţionară de la Primărie, au fost achitaţi, dosarul fiind acum la Curtea de Apel Bălţi.

Dumitru Stoica, primar de Ţânţăreni, Teleneşti: „Terenul s-a dat în arendă când s-a reparat drumul Chişinău-Soroca. Am discutat întrebarea la Consiliu. Problema e că nu am organizat licitaţie. Nu am greşit intenţionat. Era greu să faci licitaţie pentru acel teren, din moment ce firma deja câştigase proiectul de reabilitare a drumului M2, Chişinău-Soroca. Cum să-i mai fac încă o licitaţie? Firma ne-a achitat banii pentru contract. Nu am prejudiciat Primăria. Ne-au reparat drumul, râpele din sat, dar eu, până la urmă, sunt ţap ispăşitor. Totul s-a făcut pentru ţară, nu pentru mine, pentru frate sau soră. Pământul dat atunci în arendă acum e pustiu. Am dat terenul în arendă pentru un an. Firma care făcea drumul l-a folosit pentru a depozita o mini-uzină, unde fabricau materiale pentru reparaţia drumului. Acum terenul e liber, e în stare iniţială. Astăzi, terenul e al Primăriei, nu-i nicio problemă, dar noi umblăm pe drumuri. Nu-s vinovat. Am acţionat în binele comunităţii. Nu a fost niciun conflict de interese. N-am dat terenul familiei”.

La Durleşti, „vinovatul” a decedat

Tot în mai 2014, Procuratura Anticorupţie iniţia un dosar penal, tot în baza art. 328 din Codul Penal, „depăşirea atribuţiilor de serviciu”, pe numele factorilor de decizie ai Primăriei Durleşti, pe motiv că, în 2009, procesul de vânzare-cumpărare a unui teren cu suprafaţa de 21,9 ha către firma „Gradi Nic” SRL s-a făcut în lipsa unei licitaţii sau a unui concurs de vânzare a acestui teren.

Ion Arsenii, viceprimar Durleşti, mun. Chişinău: „Contractul fusese semnat de Grigore Roşca, pe atunci viceprimar. Azi nu mai este în viaţă. Terenul stă pârloagă. Acea firmă intenţiona să construiască, dar s-a stopat. E teren agricol. Şi inginerul funciar de atunci, acum nu mai este”.

Dosarul clasat de la Coşniţa

În iunie 2014, tot în temeiul art. 328, Cod Penal, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, a fost iniţiat un dosar pe numele factorilor de decizie ai Primăriei Coşniţa, Dubăsari, care nu ar fi acţionat legal la o licitaţie din 2013, vizând procurarea unui tractor cu lopată (autogreder) în sumă totală de 550000 de lei. La 14 iulie 2015, urmărirea penală în cauza respectivă a fost clasată în temeiul art.275, al. 3, Cod de Procedură Penală (fapta nu întruneşte elementele infracţiunii, cu excepţia cazurilor când infracţiunea a fost săvârşită de o persoană juridică).

Reprezentanţii Primăriei Coşniţa ne-au informat că nu cunosc detalii despre acest dosar, precizând că, în ultimii ani, s-au schimbat mai mulţi angajaţi, inclusiv primarul.

Dosarul de la Ciuciuleni. Primara a devenit director

În noiembrie 2014, de asemenea pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, a fost deschis un dosar penal pe numele factorilor de decizie ai Primăriei Ciuciuleni, Hânceşti. Dosarul are la bază o licitaţie cu strigare organizată în 2010, prin care s-a înstrăinat un teren agricol ce constituie o fâşie de protecţie a râului Cogâlnic din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale a satului Ciuciuleni, contrar prevederilor Hotărârii de Guvern nr.1056, din septembrie 2008 şi fără coordonarea înstrăinării cu Agenţia de Stat „Apele Moldovei”.

Gheorghe Grigoraş, primar de Ciuciuleni, ne-a spus că dosarul e deschis pe numele fostei conduceri a Primăriei, care apare şi în alte dosare similare. Edilul susţine că nimeni dintre cei prezenţi nu mai lucrează la Primărie şi că dosarele „se prăfuiesc”. Maria Bezer, fostă primară, este astăzi directoarea liceului din sat. Fiind plecată peste hotare, nu a putut fi contactată.

Dosar cu achitare pentru 2 ha de teren la Parcova

Tot în noiembrie 2014, în baza aceluiaşi articol, 328, Cod Penal, CNA a deschis un dosar penal pe faptul că primarul de Parcova, Edineţ, fiind persoană publică, în lipsa unor decizii ale Consiliului com. Parcova şi în lipsa unei licitaţii publice, la 10 februarie 2012, a transmis în arendă întreprinderii SRL ,,Linavan” o parcelă de 2 ha, cauzând daune considerabile intereselor publice. În vara anului 2015, cauza penală a fost transmisă în judecată.

Marcel Snegur, primar de Parcova, afirmă că, recent, Judecătoria Edineţ l-a achitat, constatând că în acţiunile sale nu există elemente de infracţiune. Oficialul precizează că acel dosar penal ar fi fost iniţiat ca urmare a plângerilor unei persoane care a încercat să obţină ea acel teren, gratuit.

Dosarul de la Lărguţa, cu primar condamnat

O altă cauză penală în care era vizat un funcţionar public de rang local a fost pornită de CNA la 15 decembrie 2014. Peste doar 3 zile, la 18 decembrie 2014, Alexandru Zaharia, primar de Lărguţa, Cantemir, a fost reţinut în flagrant într-un local din Chişinău, în timp ce primea mită în sumă de 170 mii de lei. S-a constatat că primarul de Lărguţa a estorcat 200 mii de lei de la reprezentantul SRL „Aniplan”, Alexei Ungureanu, pentru a-i asigura acestuia câştigul unei licitaţii funciare organizate de Primăria Lărguţa, în cadrul căreia a fost expus spre vânzare un teren 5,49 ha. La 30 ianuarie 2015, cauza penală a fost expediată în judecată, iar la 29 decembrie 2015, primarul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de probă de 3 ani, fiind găsit vinovat de trafic de influenţă şi nu de corupere pasivă, infracţiune pentru care a fost trimis în judecată.

Între timp, Zaharia a pierdut funcţia de primar. El susţine că terenul pentru care s-a organizat licitaţia, unul agricol, conform actelor, avea zăcăminte de argile betonice (bentonit), iar din acest motiv, a prezentat interes pentru trei oameni de afaceri. Fostul primar spune că cel care ulterior l-a denunţat la CNA a obţinut terenul din a treia licitaţie, după ce primele două au fost anulate, pentru că cel care le-a câştigat nu a achitat suma pentru care le-a câştigat, peste 400 de mii la prima licitaţie şi 800 de mii la a doua. „Am fost doar preşedintele Comisiei de Licitaţie, cel care deschidea licitaţia. Funcţia mea era limitată. În joc intra licitantul. Aşa-i la licitaţiile cu strigare. Cine dă mai mult, câştigă”, zice fostul primar.

Dosarul de la Varniţa. „Nicio problemă”

Altă cauză penală pentru aranjarea licitaţiilor a fost pornită de CNA la 15 mai 2015. De această dată, potrivit CNA, persoane publice din cadrul Primăriei Varniţa, raionul Anenii Noi, depăşind limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate legal, în baza Deciziei Consiliului local Varniţa din 30 octombrie 2014, au scos la licitaţie şi au vândut 10 terenuri pentru construcţii la un preţ mai mic decât cel stabilit de Legea „Privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului”.

Alexandr Nichitenco, primar de Varniţa, Anenii Noi: „E vândut corect, nu-i nicio problemă. Aşa sunt vândute şi la Cobusca, şi la Mereni, nu doar la Varniţa. Cei de la Cancelaria de Stat n-au ştiut că pământul pentru casă de locuit şi pământul pentru construcţii sunt două lucruri diferite. Satul Cobusca a făcut solicitare şi Parlamentul ne-a dat lămurire, aşa că noi suntem liniştiţi”.

Dosar la Râşcani, în lipsa licitaţiilor

O cauză penală, de această dată pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, a fost deschisă la 22 octombrie 2015 pe numele factorilor de decizie ai Primăriei Râşcani, în temeiul art.328 Cod penal. În lipsa licitaţiilor publice şi deciziilor Consiliului orăşenesc aceştia au semnat la 14 octombrie 2011 şi 25 aprilie 2012 două contracte de transmitere în arendă a terenurilor agricole din proprietatea publică către GŢ „Isac Igori”, cu suprafaţa de 25,03 ha, şi către SC „Cutezătorul agricol” SRL, cu suprafaţa de 19,23 ha, fiind provocate daune în proporţii considerabile intereselor publice.

Primarul oraşului Râşcani, Victor Bogatico, ne-a spus că nu cunoaşte prea multe detalii legate de acest dosar, cine este învinuitul şi de ce a fost deschisă cauza penală şi ne-a sugerat să vorbim cu jurista primăriei. Aceasta ne-a spus că respectivul caz a fost trimis în judecată, iar încălcările invocate sunt nepetrecerea licitaţiilor şi faptul că borderoul de calcul nu a fost întocmit corect.

Două dosare la Băcioi

O altă cauză penală a fost pornită la 15 iulie 2015 pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu comise de factori de decizie din Primăria Bacioi, mun. Chişinău, în procesul înstrăinării unor terenuri, aflate la balanţa comunei Bacioi, fără organizarea licitaţiilor publice. ZdG a scris anterior despre aceste atribuiri de terenuri, al căror beneficiar a ajuns tatăl primarului. Primăria Băcioi este vizată şi în altă cauză penală, pornită la 14 august 2015. Potrivit informaţiilor CNA, în lipsa Deciziei Consiliului comunal, la 19 mai 2015 a fost înstrăinat un teren de 8 ha, fără petrecerea licitaţiei.

Anterior, pentru ZdG, Vitalie Şalari menţiona că toate terenurile au fost acordate corect, în limitele legii.

Statistica CNA

Conform datelor CNA, în 2012-2015, au fost documentate 322 de cauze penale având subiecte din domeniul administrării publice locale. Aceleaşi date relevă că fenomenul corupţiei e mai răspândit în zonele mai populate, cele mai multe cazuri fiind documentate la Chişinău, inclusiv în suburbii. Majoritatea acestor cauze se referă la gestionarea ilegală a fondului funciar datorită, în mare parte, deficitului şi preţului de piaţă mare al loturilor de pământ pentru construcţie din această regiune. O treime din infracţiunile documentate de CNA sunt pentru exces de putere sau depăşire a atribuţiilor de serviciu, urmate de falsul în acte publice şi abuzul de putere.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.