Micul Putin sau „Trăiesc în Moldova, vorbesc limba moldovenească”
S-a născut la Chişinău, pe 29 octombrie 1992. Este elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache”, secretar general al Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor din mun. Chişinău, participant la şcoala tânărului lider politic „ADEPT”. Nu este membru de partid şi, deocamdată, nu-şi doreşte să devină. Spune că este adeptul doctrinei social-democrate, îl admiră pe Vladimir Putin şi, chiar dacă ezită să dea un răspuns tranşant, susţine că, dacă trăieşte în Moldova, atunci vorbeşte limba moldovenească. Acesta este Maxim Braila, cel mai tânăr candidat la alegerile locale de pe 5 iunie din Chişinău.
Maxim Braila a împlinit în octombrie vârsta de 18 ani. De mic copil, însă, era decis să se afirme în politcă. „De când mă ţin minte, sunt interesat de politică. Priveam de mic ştirile. În clasa a doua, ştiam totul despre politică, colectam tot ce aflam despre politicieni”, spune Maxim Braila. Acum un an, a înţeles că ar fi interesat să ajungă pe listele electorale, dar întrucât nu împlinise încă vârsta de 18 ani, nu a putut candida pentru un mandat de deputat la parlamentarele din 2010. „Acum, însă, că am împlinit 18 ani, problema poate fi rezolvată”, zice tânărul.
„Politica noastră, şi a Chişinăului, are nevoie de oameni tineri. Aceştia au demonstrat în nenumărate rânduri că pe alocuri sunt mai capabili, mai competenţi şi că pot rezolva mai bine acele probleme pe care maturii nu le pot”, susţine liceanul.
„În Chişinău multe lucruri pot fi schimbate. Trebuie să folosim raţional fondurile. Observăm că reparaţia drumurilor este una dezastruoasă. Mai bine faci în fiecare an câte un drum, dar nu 10, doar de ochii lumii. Trebuie să promovăm tinerii, pentru că au potenţial. Tânărul de astăzi nu este promovat sau stimulat! Eu vreau să promovăm tinerii”, mai spune Maxim.
Maxim Braila e sprijinit de familie şi de colegii de clasă în avântul său politic. „Mama mi-a spus: „Ai BAC-ul anul acesta”, dar mă susţine şi ea, şi tata. Colegii au salutat şi ei această idee, dar cred că s-au aşteptat să candidez”, menţionează Braila. Sesiunea de bacalaureat care bate la uşă nu îl sperie: „Nu te poţi speria de BAC dacă ai lucruri mai importante de făcut”.
Tânărul susţine că este adeptul doctrinei social- democrate şi că îşi doreşte să promoveze politici pentru oameni. Nu face parte din niciun partid politic şi susţine că nu îşi doreşte să adere la unul nici în viitor. „Organizaţiile de tineret ale partidelor nu au capacitatea de a te promova. Fiind independent, fac ce vreau, cum vreau şi pentru cetăţeni, nu pentru interesele personale sau ale partidului”, este convins Braila.
„Mi-aş dori să formez sau să renasc un partid, dar nu să ader la unul deja existent. Noi avem nevoie de o forţă politică cu adevărat tânără, pentru că, deşi toţi spun că suntem o echipă tânără, în realitate însă îi vedem peste tot pe aceiaşi politicieni care se află de 20 de ani la putere.”
Maxim spune că nu are un model de politician în Moldova. „Politicienii de la noi se schimbă odată cu venirea primăverii. Nu mai ştiu pe cine să cred.” Are, în schimb, un model din afară. „Modelul meu de politician, însă doar ca imagine, este Vladimir Putin. Nu ca politică promovată, ci ca imagine”, repetă tânărul politician.
Ezită când îl întrebi ce limbă vorbeşte, moldoveneasca sau româna. „Mi-am pus ca scop să studiez aprofundat istoria pentru a clarifica această problemă.” După ce insişti, îţi răspunde: „Trăiesc în Moldova, deci vorbesc limba moldovenească”. Totuşi, are şi câteva remarci. „Societatea este dispersată de această problemă. Nu sunt sigur de răspunsul meu”, punctează Maxim.
Dacă va reuşi să adune cele 2% necesare pentru a deveni consilier municipal, Maxim susţine că va colabora cu toate forţele politice care vor accede în CMC. „Nu segmentez populaţia în ai noştri şi ai voştri. În Consiliu, voi colabora cu toţi acei care au proiecte bune”, afirmă Braila.
Victor MOŞNEAG