CV-ul judecătorului urmărit penal după un articol din ZdG
Judecătorul Serghei Ciobanu va fi urmărit penal după ce a dispus revizuirea unei sentinţe pronunţate în urmă cu 16 ani, informaţie dezvăluită de ZdG. „Datorită investigaţiilor voastre, ne-am autosesizat. Vă mulţumim pentru această investigaţie, pentru că noi nu am ştiut despre această situaţie”, declară Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova.
În februarie 2017, ZdG a scris că, în septembrie 2016, Serghei Ciobanu, pe atunci judecător la Judecătoria Militară, a revizuit o sentinţă pe numele colonelului Ivan Grosu, emisă cu 16 ani în urmă, şi a hotărât încetarea procesului penal în privinţa acestuia. Cererea în judecată este depusă de procurori militari, colegi cu fiul colonelului cu acelaşi nume, Ivan Grosu, fost procuror militar, actualmente procuror la Procuratura mun. Chişinău. În 2000, Ivan Grosu fusese condamnat, apoi amnistiat, dar obligat să achite 1,17 milioane de lei, pagube stabilite în dosar, banii fiind decontaţi, lunar, din pensie.
Un judecător şi trei procurori
În 2006, Ivan Grosu, fiul cu acelaşi nume al colonelului condamnat Ivan Grosu, a ajuns procuror la Procuratura Militară, instituţie care instrumentase, acum un deceniu, dosarul tatălui său. În 2016, procurorii militari, colegi cu Ivan Grosu, au dispus revizuirea dosarului tatălui acestuia. Acuzatorii de stat au adus martori noi care, după 18 ani, şi-au amintit detalii despre dosar. Cel care s-a ocupat, la etapa iniţială, de instrumentarea cazului a fost procurorul Corneliu Lavciuc. Ulterior, în instanţă, acuzarea de stat a fost reprezentată de procurorul Radu Talpă. Până în 2015, acesta a activat în cadrul Secţiei investigaţii şi infracţiuni în Forţele Armate, fiind coleg cu procurorul Lavciuc, ambii – foşti colegi ai procurorului Ivan Grosu, fiul colonelului care a beneficiat de hotărârea lui Serghei Ciobanu, emisă la 20 septembrie 2016, prin care s-a dispus încetarea procesului în privinţa acestuia.
Marţi, 11 aprilie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demersul procurorului general, Eduard Harunjen, care a solicitat acordul pentru începerea urmăririi penale pe numele judecătorului Serghei Ciobanu. PG a precizat ulterior că „magistratul a dispus, în mod eronat, încetarea procesului penal. Revizuirea hotărârii de încetare a procesului penal a avut loc contrar limitelor legale a termenelor de prescripţie a incriminării, care expirase acum 9 ani. În consecinţă, potrivit noii sentinţe, persoana respectivă ar putea fi exonerată de plata despăgubirilor, puse în sarcina sa conform hotărârii judecătoreşti civile, care a fost executată parţial”.
Procurorul general: „Vă mulţumim pentru investigaţie”
„Datorită investigaţiilor voastre, ne-am autosesizat. Vă mulţumim pentru această investigaţie. Noi nu am ştiut despre această situaţie. Ne-am autosesizat atunci când a apărut articolul. Atunci subdiviziunea specializată din PG, Direcţia Judiciară, a fost abilitată să facă un control, pentru a scoate în evidenţă gradul de încălcare a legislaţiei în acest caz. Circumstanţele şi datele identificate de Direcţia Judiciară ne-au determinat să ne adresăm la CSM”, spune procurorul general. Acesta susţine că şi acţiunile procurorilor sunt investigate, fiind iniţiat un proces penal. „Investigăm tot. În primul rând, ne interesează acţiunile legate de procedura penală, revizuirea hotărârii şi temeiurile care au stat la baza acelei decizii. Ulterior vom investiga şi acţiunile ce ţin de integritatea profesională a celor care au acţionat, ca să vedem dacă au făcut-o intenţionat sau în necunoştinţă de cauză”, susţine Harunjen.
Serghei Ciobanu a acces în sistemul judecătoresc în iunie 1991, când a fost numit magistrat la Judecătoria Tiraspol. Doi ani mai târziu, devine judecător la Tribunalul militar Chişinău. În 2012, este preşedinte al Judecătoriei Militare, instituţie care, la 1 aprilie, curent, şi-a sistat activitatea, în urma reorganizării sistemului judecătoresc. La 14 februarie 2017, plenul CSM a acceptat transferul lui Serghei Ciobanu la Judecătoria Chişinău. Candidatura urma să fie aprobată de şeful statului.