Operaţiunea „Clona”, condusă din Ucraina
Două persoane, cetăţeni ai Ucrainei, sunt suspectate de organizarea şi editarea ziarelor false, „ZdC” şi „Timpul de Chişinău”. Cel care a comandat această campanie denigratoare este un candidat electoral, care are susţinători în afara R. Moldova. Poliţia cunoaşte numele acestuia şi urmează să depună o sesizare la Comisia Electorală Centrală. Cu toate acestea, Judecătoria Centru i-a eliberat pe cei doi ucraineni din arest preventiv. Unul dintre candidaţii electorali a declarat că PCRM ar fi în spatele acestei campanii.
„Societatea trebuie să cunoască ceea ce se întâmplă în toiul campaniei electorale. Deţinem destule probe că ceea ce se întâmplă în ultimul timp – ziare false, discuţii aprinse, panouri misterioase – face parte dintr-un program bine pus la punct”, a declarat Gheorghe Malic, şeful Departamentului de Urmărire Penală din cadrul MAI. Poliţia a intrat în posesia unor documente în care sunt indicate clar sarcinile acestei campanii şi persoana care urmează a fi promovată. În primul rând, se dorea distrugerea imaginii lui Dorin Chirtoacă, candidatul PL la Primăria Chişinău.
50 de mii de clone
Începând cu 22 aprilie 2011, persoane necunoscute, exercitând arbitrar dreptul acordat de art. 5 al Legii Presei, au editat şi au răspândit în Chişinău, fără a le înregistra în ordinea stabilită, circa 50 mii de exemplare ale pretinsei publicaţii periodice „Ziarul de Chişinău”, făcând uz de machetele, rubricile şi sloganul săptămânalului „Ziarul de Gardă”.
Redacţia Ziarului de Gardă (ZdG) a sesizat organul de urmărire penală al MAI, atenţionând că ziarele distribuite ilegal conţin logoul, corpul de literă, numele de rubrici ale ZdG. Peste puţin timp, un nou ziar a fost falsificat şi distribuit – Timpul de Chişinău. În legătură cu aceste cazuri, MAI a desfăşurat mai multe operaţiuni investigative şi a deconspirat persoanele care organizau falsificarea ziarelor.
Ucraineni angajaţi în electorala de la Chişinău
Potrivit poliţiei, cele două persoane reţinute sunt originare din Ucraina, specialişti în campanii de PR şi comunicare. De altfel, în timpul percheziţiilor au fost găsite mostre ale unor ziare în limba ucraineană. „Campania a fost una bine gândită, finanţată şi pusă la punct în scopul manipulării opiniei publice şi al denaturării accentelor electorale”, a declarat Chiril Moţpan, şeful Serviciului de Presă al MAI.
Comanditarul campaniei este un concurent electoral. Potrivit MAI, acesta a comandat un PR înainte de începerea campaniei electorale, dar nu s-a referit la ţinte şi metode. Ideea de a falsifica ziare aparţine grupului de specialişti, în frunte cu doi cetăţeni ucraineni.
Responsabili de la MAI mai spun că, potrivit planului de care au făcut rost în timpul percheziţiilor, în fiecare săptămână urma să apară câte o clonă de ziar. A mai fost identificat un fals editorial, semnat, chipurile, de Alina Radu, directoarea ZdG, care urma să fie publicat. În text erau expuse motivele din care ziarul fals a fost numit „ZdC”, făcându-se referire la un partid politic.
Investiţii de mii de dolari în ziarele false
Devizul de cheltuieli al grupului de falsificatori indica suma de 25 de mii USD pentru o lună. Astfel, şeful grupului de lucru din R. Moldova era remunerat cu 3000 USD, iar cel de la Kiev – cu 4000 USD.
Deşi au fost reţinute doar două persoane, responsabilii de la MAI susţin că în operaţiuni au fost implicate cel puţin 10 persoane. „Traducători, machetatori, caricaturişti – toţi sunt implicaţi. S-a efectuat şi un sondaj sociologic, pentru a afla poziţia fiecărui candidat electoral în rândul alegătorilor”, a menţionat Malic, şeful DUP.
Klimenko şi Onişcenko, în ziare false
Următoarele ziare pregătite erau scrise în limba rusă şi-i aveau în vizor pe Oleg Onişcenko şi pe Valeri Klimenko. Potrivit programului, cel mai mare inamic al Chişinăului este Dorin Chirtoacă, obiectivul principal fiind distrugerea imaginii fostului primar, provocarea de dispute şi intrigi între candidatul PL şi fostul candidat PLDM, dar şi între Chirtoacă şi autorităţile publice centrale, pentru a prezenta alegătorilor „haosul” de la guvernare.
În documentele descoperite în urma percheziţiei erau indicate obiectivele şi strategia, dar şi numele candidatului electoral pentru care se face campania. Dat fiind faptul că ancheta continuă, numele candidatului nu este făcut public. Gheorghe Malic a precizat că urmează să depună o sesizare la CEC vizavi de candidaţii electorali implicaţi.
PCRM în spatele ziarelor false
Valentina Buliga, candidată PDM la Primăria Chişinău, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că echipa de PR negru a PCRM ar sta în umbra acestor scheme. „La staful PDM au ajuns unele semnale care par să se confirme – ziarele false şi alte materiale de PR negru sunt fabricate la tipografii din stânga Nistrului. Nu ştim, dar premierul a precizat că în spatele lui Dodon stă cineva din afară”, a explicat Buliga.
Totodată, Gheorghe Malic s-a referit şi la panourile publicitare din Chişinău, comandate şi achitate de aceleaşi persoane ca şi în cazul ziarelor false. Până la urmă, acestea au fost folosite de alt concurent. Potrivit lui Malic, chiar dacă acesta şi-a dat seama că a fost folosit în alte scopuri, o parte din responsabilitate, oricum, îi revine şi lui.
Deşi reprezentanţii PPCD au recunoscut că aceste panouri le aparţin, ei au declarat că nu au nimic în comun cu apariţia ziarelor anonime care au ţintit denigrarea unor concurenţi electorali. „Bine aţi venit la Chişinău, oraşul drumurilor sparte”, este textul panourilor care fac parte, potrivit MAI, din aceeaşi campanie denigratoare.
Falsificatorii eliberaţi
La 16 mai, Judecătoria Centru i-a eliberat din arest preventiv pe cei doi cetăţeni ucraineni. Instanţa şi-ar fi motivat decizia prin faptul că aceştia ar fi fost prezentaţi instanţei de judecată cu întârziere, fiind depăşit termenul de 72 de ore, prescris de lege. „În procesul-verbal de reţinere era indicată ora 20.00, deci la 18.00, când a fost pronunţată hotărârea, nu putea fi vorba de o depăşire a termenului de reţinere în arest preventiv”, au conchis membrii grupului de anchetă.
După eliberarea celor doi, nimeni nu a putut confirma dacă ei se mai află sau nu în R. Moldova.
Între „de jure” şi „de facto”
Preşedintele Judecătoriei Centru, Ion Ţurcanu, este cel care, pe 16 mai, a pronunţat decizia de eliberare din arest a celor doi cetăţeni ucraineni, reţinuţi în dosarul «clonării» publicaţiilor Ziarul de Gardă şi Timpul de Dimineaţă. Solicitat de ZdG, Ion Ţurcanu a explicat că a luat această decizie deoarece „reţinerea nu se consideră din momentul fixat în procesul-verbal, în acest caz ora 20.00, ci din momentul în care persoanele respective, de facto, au intrat în custodia organelor de drept (ora 15.00)”.
Procurorul Viorel Morari susţine că procurorii au acţionat legal. „Există reţinere „de jure” şi „de facto”. Cei doi, „de facto”, au fost reţinuţi la 15.00, reiese că, până la acea oră, pe 16 mai, ar fi trebuit examinat mandatul de arest. MAI ne-a anunţat cu întârziere. Poate zilele de odihnă sunt de vină…”.
MAI: Decizia judecătoriei ne-a surprins
Măsura preventivă de nepărăsire a localităţii pentru persoanele bănuite de comiterea infracţiunii nu este adecvată circumstanţelor cauzei şi nu contribuie la atingerea scopului, adică la aflarea adevărului, afirmă Chiril Moţpan, şeful Serviciului de Presă al MAI. „Persoanele, fiind în libertate, au posibilitatea să influenţeze martorii, să distrugă probele, ar putea să se întâlnească cu comanditarii, ca să coordoneze acţiunile de mai departe”, a explicat Moţpan. „MAI continuă să investigheze acest caz. Până acum nu a existat nicio informaţie că aceste persoane ar fi părăsit teritoriul R. Moldova”, precizează MAI.