Mort suspect după 7 aprilie
Decesul unui activist de partid din cadrul Organizaţiei de Tineret a PL a provocat mai multe suspiciuni din partea părinţilor, după ce tânărul a fost găsit mort într-o râpă din apropierea satului Hristici, Soroca. Rudele afirmă că băiatul a fost omorât şi că accidentul rutier ar fi fost înscenat. Însă, potrivit versiunii oficiale, tânărul de 22 de ani ar fi victima unui accident rutier.
Pe 22 iunie 2009, Ghenadie Tverdohleb, aflându-se la volanul automobilului de model VAZ-2108 (sau fiind pus în acest automobil), deplasându-se pe traseul dintre satele Hristici şi Baxani, s-a răsturnat cu automobilul şi a fost găsit decedat, se arată în rapoartele de expertiză tehnico-criminalistică.
Ghenadie Tverdohleb era student la anul 3, la Universitatea de Stat din Tiraspol, şi membru al Organizaţiei de Tinert a PL. „El s-a implicat în campania din aprilie 2009. În calitate de membru al organizaţiei de tineret, făcea campanie electorală pentru PL”, spune mama băiatului, Iraida Tverdohleb. Tot ea afirmă că fiul său a participat la protestele din PMAN, din 7 aprilie 2009, protestând paşnic, motiv din care nu a ajuns pe mâna poliţiştilor care au torturat tinerii prin comisariate.
Părinţii: fiul a fost omorât
Mama lui Ghenadie presupune că accidentul rutier ar fi fost un scenariu lucrat de mâna unor criminali. „Fiul meu a fost omorât şi aruncat lângă maşină. Cred că decesul ar avea legătură cu politica, el fiind membru al PL”, a mai declarat mama tânărului decedat.
În vacanţa de vară, Ghenadie a revenit acasă de la studii. El şi-a vizitat bunicii, intenţionând să-şi revadă o prietenă, pe care o cunoscuse anterior. „Ghena a venit la mine pe la ora 16.00. Era ziuă. Am cumpărat o bere şi ne-am dus la iaz. Eram 5 fete şi el. Ghena n-a vrut să intre în apă. Pe la 19.00, ne-am întors acasă”, relatează prietena sa, Tatiana Cojocari. Ea spune că nu avea o relaţie stabilă cu Ghenadie şi că, în acea zi, s-ar fi văzut pentru a doua şi ultima oară cu el.
Tânăra ne-a mai povestit că, în noaptea de 21 spre 22 iunie 2009, împreună cu mai mulţi prieteni s-au distrat pe malul iazului, la un bar local şi în apropiere de casa sa. Tatiana zice că, fiind cu Ghenadie, el nu a fost ameninţat prin telefon sau de vreun localnic.
Noapte fatală
„Când ne-am întors de la iaz, cu maşina lui Ghena, ne-am oprit la mine la poartă. De noi s-a apropiat o cunoştinţă de a mea, Eugen Scânteianu. A făcut cunoştinţă cu Ghena şi au plecat la bar. Poate în drum spre bar s-o fi întâmplat ceva? Am auzit vorbe că el, intrând în bar, ar fi călcat pe cineva pe picior. Acela i-ar fi zis că se va lămuri cu el”, mai spune Tatiana.
Ea l-a aşteptat pe Ghenadie să revină de la bar. Când a înţeles că acesta întârzie, a plecat şi ea în centru. „Cât am stat la bar, n-au fost conflicte. Am revenit la mine, la poartă. Pe la 3, i-am spus să plece acasă, deşi el vroia să rămână. Dacă ştiam ce avea să se întâmple, îl ţineam încă 3 zile la mine”, afirmă Tatiana.
Zgârieturile creează impresia că a fost târât pe asfalt
Cu automobilul de model VAZ-2108, în jurul orei 3 dimineaţa, Ghenadie s-ar fi pornit spre casă. La o distanţă nu prea mare de la casa Tatianei, parcursă cu automobilul în vreo 10 minute, Ghenadie a fost găsit mort lângă automobilul său.
În fotografiile făcute de medicul legist şi în actele expertizei medico-legale se arată că Ghenadie avea faţa plină de sânge. Avea hemoragii provocate în mai multe părţi ale corpului. Un detaliu important e că, pe pieptul său, erau zgârieturi de dimensiuni mari, care creează impresia că a fost târât pe asfalt. La subraţe sunt vizibile pete de sânge şi două vânătăi, de parcă fusese legat pe sub braţe şi târât cu forţa.
Prezente la faţa locului în dimineaţa când a fost identificat cadavrul, rudele lui Ghenadie vorbesc despre un eventual omor. „Când am ajuns la faţa locului, erau 5 poliţişti de la Poliţia Rutieră şi fetele care au fost cu el în acea noapte. Ghena era jos, la pământ. Piciorul stâng era sub maşină, la uşa din dreapta. Al doilea picior era cu genunchiul sprijinit de uşă. Uşile automobilului erau închise şi geamurile erau ridicate. Era stricat doar parbrizul. N-am putut să-mi explic cum a ajuns el jos, lângă uşa din dreapta salonului, dacă era la volan”, detaliază Viorel Tverdohleb, vărul lui Ghenadie. El a mai adăugat că, după câte lovituri avea Ghenadie pe corp şi după locul în care a fost găsit, nu semăna să fie vorba despre un accident rutier. „Mai degrabă, a fost ucis şi pus lângă maşină.”
Omor camuflat
Tatăl tânărului decedat ne-a spus că aşa-zisul accident a servit drept camuflaj pentru un omor calificat. Fiul său ar fi fost ucis în sat şi adus în câmp, pentru a şterge urmele. „Eram în stare de şoc când mi-am văzut fiul mort. Cu toate acestea, am încercat să analizez ce s-a întâmplat. Cred că a fost omor mascat. Zilele acestea, am fost la parcare şi am găsit o curea cu pete de sânge în portbagaj”, declară Valeriu Tverdohleb.
ZdG a discutat cu fetele care au fost la iaz împreună cu Ghenadie. Acestea au un punct de vedere comun. Ele spun că Ghenadie n-a intrat în conflict cu nimeni şi cred că tânărul a decedat în urma unui accident rutier. Tinerele recunosc şi faptul că au auzit că el ar fi fost omorât.
Organele de anchetă susţin că Ghenadie Tverdohleb este victima unui accident rutier. „Procuratura Generală a examinat petiţiile dvs., adresate deputatului Vitalie Nagacevschi, prim-ministrului Vlad Filat, preşedintelui Mihai Ghimpu, referitoare la dezacordul cu desfăşurarea urmăririi penale pornite pe faptul accidentului rutier în urma căruia a decedat fiul dvs.”, se arată în răspunsul procurorului Aliona Bucuci. Totodată, Procuratura a infirmat argumentele potrivit cărora accidentul rutier ar fi fost înscenat.
Moartea nu are legătură cu evenimentele din aprilie
Şi suspiciunile Iraidei Tverdohleb, potrivit căreia moartea fiului său ar avea legătură cu implicarea acestuia în politică, au fost infirmate de procurori. „Până în prezent, în cadrul urmăririi penale n-au fost stabiliţi careva indici ce ar determina vreo legătură între evenimentele politice din 7 aprilie 2009 şi decesul cetăţeanului Tverdohleb”, susţine aceeaşi sursă.
Tatiana Andronic, procuror la Procuratura Soroca, a declarat pentru ZdG că sunt luate în calcul toate versiunile posibile. „Totul se ia în considerare şi verificăm totul. Mai multe detalii nu pot să vă spun. Nu mergem doar pe o linie. Se iau în calcul mai multe versiuni”, afirmă Tatiana Andronic.
Părinţii lui Ghenadie ne-au spus că, zilele trecute, au găsit în portbagajul automobilului implicat în accident o funie cu mai multe pete uscate de sânge. „Au fost de la poliţie şi au ridicat obiectul. Dar l-au ridicat abia la un an de la deces. Asta pentru că procurorii au examinat doar versiunea de accident rutier şi nu au luat în calcul versiunea de omor. De la Procuratură am primit răspuns că a fost accident, şi nu omor”, a mai adăugat Tverdohleb.
De altfel, Andronic a confirmat că, abia zilele trecute, a fost ridicată funia. „Da, am citit demersul că a fost găsită o funie. Verificăm. Nu pot să vă dau informaţii despre eventuali suspecţi. Sunt numite expertize. Aşteptăm rezultatele”, a mai comentat procurorul, fără a da mai multe detalii.
Au acceptat versiunea de accident rutier
Medicul legist, Nicolae Rusu, a declarat pentru ZdG că Ghenadie ar fi victima unui accident rutier, şi nu a unui omor. „99 % a fost accident. Zgârieturile de pe piept pot apărea de la alunecarea pe un obiect dur, în cazul acesta pe pământ. Hainele lui nu erau deteriorate. Eu le-am explicat şi rudelor cum s-au produs leziunile şi în care bară s-ar fi lovit. Semnele de sub braţe sunt de când Ghenadie a ieşit pe geam cu mâinile înainte. Craniul lui a fost fracturat. Nu mai avea şanse de supravieţuire”, explică medicul legist.
De altfel, avocatul PL, Ion Casian, crede că procurorii n-au vrut să elucideze cazul până la capăt. „Ceva nu-i curat la mijloc. Trebuia să se examineze amănunţit, sub toate aspectele. De ce n-au verificat la acel moment şi aspectul cu funia ridicată recent? Pentru că procurorii au acceptat doar versiunea accidentului rutier. Totuşi, cazul trebuie elucidat în mod obiectiv, sub toate aspectele”, a mai spus avocatul Casian.
Faptul că s-a încercat tărăgănarea dosarului de către procurorii Procuraturii Soroca a fost observat de organele de anchetă din Chişinău. „În cadrul controlului efectuat de Procuratura Generală s-au dat indicaţii în vederea adoptării în cel mai scurt timp a unei decizii legale şi întemeiate, iar procurorul de Soroca a fost avertizat privind neadmiterea pe viitor a faptelor de tergiversare a urmăririi penale. Totodată, au fost date indicaţii în vederea cercetării complete, obiective şi sub toate aspectele a tuturor circumstanţelor cazului”, se arată într-o scrisoare oficială semnată de procurorul Procuraturii Generale, Ion Baţalai.
Din ultimele informaţii legate de acest caz, aflăm că Iraida Tverdohleb, mama lui Ghenadie, a trimis mai multe scrisori către organele de anchetă, solicitând deshumarea cadavrului, pentru noi expertize.
Iurie SANDUŢA